Strona głównaPorady dietetyczneTofu: klasyka kuchni wegetariańskiej

Tofu: klasyka kuchni wegetariańskiej

Ach, tofu. Przez jednych wyśmiewane jako symbol pozbawionej smaku, mdłej kuchni bezmięsnej, przez innych wielbione jako smakowity, zdrowy i uniwersalny składnik posiłków. Jedni je uwielbiają, inni twierdzą, że „fu” w jego nazwie jest jak najbardziej uzasadnione. To jak to w końcu z nim jest?

Proces powstawania tofu w zasadzie nie różni się od tego, jaki stosowany jest podczas tworzenia serów z mleka zwierzęcego: polega na koagulacji mleka sojowego poprzez dodanie do niego odpowiedniej substancji (w domowym przyrządzaniu serka zazwyczaj korzysta się z gorzkiej soli lub soku cytrynowego), odsączenie wydzielającej się serwatki i sprasowanie powstałych grudek w zwartą bryłę, którą można kroić. Powstały serek ma konsystencję przypominającą ser owczy i jest lekko wilgotny. Legenda głosi, że proces ten po raz pierwszy przeprowadził pewien chiński kucharz, który do podgrzewanego mleka sojowego wrzucił przypadkiem kawałek wodorostu nigari.

Z czym to się je?

Tofu w swojej podstawowej formie nie ma prawie żadnego smaku, to fakt. Narzekanie na to miałoby jednak mniej więcej tyle sensu, co narzekanie, że nieugotowane ziemniaki są niesmaczne. Tofu fantastycznie wchłania aromaty przypraw, marynat i sosów, co sprawia, że sprawdzi się zarówno w roli głównego elementu dania (tofucznica, czyli smakowita „jajecznica” zrobiona niemal wyłącznie z aromatycznie przyprawionego tofu, jest prawdziwym hitem wśród wegańskiej społeczności!), jak i interesującego dodatku, nadającego potrawie pożądanej konsystencji. Tofu można przyprawiać zarówno na ostro i wytrawnie, czyniąc z niego składnik gulaszy, dań z patelni, szaszłyków, curry i past kanapkowych, jak i na słodko – słynne są zwłaszcza przepyszne, kremowe wegańskie tofurniki, czyli serniki z tofu. Ze względu na zwartą, sprężystą konsystencję tofu często wykorzystywane jest jako zamiennik mięsa w potrawach.

Dlaczego warto jeść tofu?

Kup w Biogo: serek tofu wędzony bio Solida Food (220 g), 9,29 zł 

Właściwości odżywcze tofu

Tofu zawiera wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, w związku z czym stanowi bardzo dobre źródło białka – tym bardziej że w porównaniu z innymi bogatymi w białko produktami jest bardzo niskokaloryczne. Tofu jest także zasobne w żelazo, wapń, mangan, selen, fosfor oraz szereg innych minerałów, a także witaminy z grupy B. Zawiera również pochodzące z soi fitoestrogeny, które mogą złagodzić negatywne objawy menopauzy u dojrzałych kobiet (i które, wbrew popularnej internetowej plotce, nie powodują, że jedzącym tofu mężczyznom rosną kobiece piersi). Nie zaleca się spożywania tofu kobietom z wrażliwymi na estrogen nowotworami piersi.

Dlaczego tofu jest tak często używane przez wegan?

Kup w Biogo: tofu naturalne Solida Food (300 g), 7,67 zł 

Jak wybierać i przechowywać tofu?

Tofu, jak każdy ser, jest produktem, który wymaga przechowywania w lodówce. Po wyjęciu z opakowania kostkę tofu należy odcisnąć (najlepiej zrobić to przez ręcznik papierowy, który wchłonie serwatkę), zanim przystąpi się do dalszej jego obróbki. Niektórzy smakosze polecają zamrozić tofu przed przyrządzeniem, argumentując, że wpływa to pozytywnie na jego konsystencję i zdolność wchłaniania smaków i aromatów. Najtwardsze, najbardziej spoiste rodzaje tofu będą idealne, by pokroić je w kostkę i dodać do dania (zadbawszy o wcześniejsze ich zamarynowanie w przyprawach), ale można je także zmiksować na pastę lub wykorzystać w wypiekach. Miękkie tofu o konsystencji gęstego jogurtu – tzw. silken tofu, słabo jeszcze dostępne w Polsce – jest lubianym składnikiem deserów i sosów

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img