Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐W jaki sposób oszczędzić nieco na produktach spożywczych, a w dalszym ciągu...

W jaki sposób oszczędzić nieco na produktach spożywczych, a w dalszym ciągu odżywiać się zdrowo?

W dobie kryzysu gospodarczego, oczywistym i zdroworozsądkowym rozwiązaniem wydaje się ograniczenie niepotrzebnych wydatków i akumulacja gotówki. To właśnie w tym momencie mamy do czynienia z ową sytuacją. Widać to nie tylko w kinach, barach, sklepach z artykułami luksusowymi, czy w biurach podróży. Niemal każdy z nas stara się ciąć koszty życia, ograniczając nie tylko przyjemności, ale również kupując inne produkty spożywcze niż dotychczas. Stanowią one niezwykle istotny element każdego domowego budżetu i są nam niezbędne do przeżycia. Dlatego też kupowanie pożywienia najniższej jakości, nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. W niniejszym artykule, przedstawimy kilka sposobów na oszczędzenie pewnej sumy pieniędzy poprzez codzienne wybory zakupowe bądź żywieniowe. Życzymy miłej i owocnej lektury.

Tworzenie listy zakupów oraz dokładne planowanie posiłków w ciągu dnia

Tworzenie listy zakupów, czy nie udawanie się na takowe będąc głodnym z pewnością należą do bardziej znanych metod na oszczędności. Jednak to już na etapie planowania warto zadać sobie pytanie, czego tak naprawdę potrzebujemy do przygotowania posiłku? Stworzenie takiej listy pozwoli nam uporać się z zakupami o wiele szybciej, ale również zagwarantuje nam sporą oszczędność pieniędzy. W momencie, gdy na bieżąco musimy kontrolować to co wkładamy do koszyka, rodzi się w nas niepewność czy na pewno zabraliśmy wszystkie niezbędne produkty. To właśnie w tym momencie najczęściej sięgamy po rzeczy, które nie są nam do końca potrzebne i kupujemy je pod wpływem impulsu. Następnie po powrocie do domu okazuje się, że owy produkt już posiadamy lub nie mamy pojęcia do jakiej potrawy będzie on przydatny. Finalnie trafia on do kosza, gdyż nie wykorzystaliśmy go przed upływem terminu ważności. Takowe postępowanie generuje ogromne straty, chociażby w skali miesiąca, czy nawet tygodnia. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem będzie zaplanowanie posiłków co najmniej na kilka dni do przodu. W ten sposób o wiele prościej będzie nam stworzyć listę zakupów oraz będziemy bardziej odporni na nieplanowane wydatki. Niezwykle istotne jest także sprawdzenie terminu przydatności do spożycia poszczególnych produktów spożywczych, czy to podczas zakupów, ale również tych znajdujących się chociażby w lodówce. W ten sposób będąc w sklepie, jesteśmy w stanie ocenić, czy zdążymy wykorzystać dany produkt przed upływem tegoż terminu. Natomiast kontrola tych, które znajdują się w naszym domu – pozwoli ograniczyć marnotrawstwo pożywienia oraz uchroni nas od dodatkowych kosztów.

Baczne obserwowanie cen produktów spożywczych z tej samej kategorii

Marka kosztuje i nie zawsze idzie to w parze ze zwiększeniem jakości danego produktu. Przeprowadzono badania, których wynikiem był fakt, iż wybierając produkt najdroższy mamy około 70 % szans na to, że wybieramy również najlepszy. Oznacza to, że wcale nie musimy sięgać tylko po drogie produkty, by mieć pewność, że odżywiamy się zdrowo. Dlatego też warto czytać skład kupowanej żywności i porównywać go z innymi produktami z tej samej kategorii. Istnieje spora szansa, że znajdziemy o wiele tańszy zamiennik – nie obiegający jakością od swojego droższego odpowiednika lub nawet go pod tym względem przewyższający. Warto również zwracać uwagę na cenę żywności w przeliczeniu na jeden kilogram, gdyż cena jednostkowa może nas zmylić. Wynika to oczywiście z różnicy gramatury poszczególnych produktów i nie zawsze za towar tańszy w ostatecznym rozrachunku zapłacimy taniej. Ciekawym aspektem występującym w wielu sklepach, są popularne gazetki promocyjne. Nie zawsze znajdują się w nich niezwykle korzystne oferty, jednak warto je śledzić, zwłaszcza gdy mamy już gotową listę zakupów. Z pewnością pozwoli nam to nieco zaoszczędzić, zwłaszcza gdy kupujemy większą ilość produktów, chociażby na cały tydzień. Oczywiście na początku takowe postępowanie, może dla większości z nas okazać się trudne. Jednak z czasem będzie nam coraz prościej wybierać poszczególne towary, a najbardziej namacalnym tego zwieńczeniem, będzie oczywiście większa ilość gotówki na koniec miesiąca.

Spożywanie warzyw oraz owoców sezonowych

Różnice cen pomiędzy warzywami lub owocami w sezonie, a poza nim, są doprawdy ogromne. W prawdzie jesteśmy w stanie kupić niemal wszystkie tego typu produkty chociażby w zimę, jednak z pewnością odczujemy to w swoim domowym budżecie. Co prawda nie będzie prosto pokonać naszych przyzwyczajeń i spożywać tylko i wyłącznie produkty sezonowe, jednak takowe postępowanie pozwoli nam zaoszczędzić sporo gotówki. Dodatkowo warzywa i owoce zakupione w sezonie, charakteryzują się o wiele wyższą zawartością witamin oraz minerałów. Oznacza to, że nie tylko oszczędzamy, ale i odżywiamy się o wiele zdrowiej. Dobrym przykładem, są chociażby pomidory, których cena w ciągu roku ulega ogromnym wahaniom. Dodajmy, że są to różnice rzędu kilkuset procent i są uzależnione od tego czy kupujemy je w sezonie, czy poza nim.

Robienie zakupów spożywczych przez Internet

Nie jest wielką tajemnicą, że zakupy przez Internet zazwyczaj w ostatecznym rozrachunku wynoszą nas o wiele mniej, niż te klasyczne. Zazwyczaj już na samym starcie wyjściowe ceny poszczególnych produktów, są o wiele niższe. Wynika to z mniejszych kosztów, które muszą ponosić takowe sklepy w porównaniu do swoich stacjonarnych odpowiedników. Dodatkowo nie wpływa to na jakość oferowanych przez nie produktów, przez co mamy pewność, że kupujemy zdrowe i pełnowartościowe towary. Co prawda musimy jeszcze uiścić opłatę za wysyłkę bądź dostawę, jednak przy zakupie większej ilości, zazwyczaj jest ona w pełni darmowa. Co więcej, wybierając taki a nie inny typ zakupów, unikamy chociażby uciążliwych kolejek oraz mamy pewność, że wybrany przez nas produkt w istocie znajduje się w magazynie. Bardzo często, możemy także wybrać termin dostawy z wyprzedzeniem, co świetnie zazębia się z naszą – uprzednio sporządzoną listą zakupów.

Ogranicz kupowanie produktów oznaczonych jako BIO lub EKO

Pod względem zdrowotnym, jak i zawartości substancji odżywczych, nie ma istotnej różnicy pomiędzy standardowym produktem, a tym ekologicznym. Dodatkowo te drugie potrafią być nawet kilkukrotnie droższe, nie oferując przy tym o wiele wyższej jakości. Owszem, bardzo częstym powodem nabywania takowych, mogą być względy etyczne – tak jak w przypadku chociażby jaj oznaczonych jako BIO. Mamy wtedy pewność, że kury je znoszące przebywały w naprawdę dobrych warunkach i karmione były w pełni naturalną paszą. Jednak biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie aspekt materialny, jak i wpływ na nasze zdrowie – o wiele korzystniej finansowo, wypadają produkty bez takowych oznaczeń.

Ogranicz jedzenie na mieście oraz używki

W szeroko pojętej psychologii funkcjonuje termin zwany również ,,efektem latte”. Oznacza w dużym skrócie drobne codzienne wydatki, które nie są dla nas zbyt zauważalne, lecz w skali miesiąca czy roku powodują ogromne wręcz straty pieniędzy. Codzienne kupowanie kawy na mieście, to tylko jeden z przykładów. Przy dziennym wydatku rzędu 10 złotych na kawę typu latte, miesięcznie przeznaczamy na nią blisko 300 złotych, a rocznie około 3600 złotych. Są to naprawdę duże pieniądze, a takowy wydatek jednorazowo, mógłby przyprawić nas o finansowy ból głowy. Jednak to tylko wierzchołek góry lodowej. Każdy z nas bowiem posiada swój własny ,,efekt latte”. Dla jednych jest to wyżej wymieniona kawa na mieście, natomiast dla drugich paczka papierosów, codzienny obiad w restauracji, czy comiesięczna subskrypcja na platformę z filmami oraz serialami z której praktycznie nie korzystamy. Co prawda każdy z tych nawyków bądź nałogów charakteryzuje się innym wpływem na nasze zdrowie i życie, jednak ich wspólnym mianownikiem jest utrata sporej ilości gotówki. Warto więc uczynić swoisty rachunek sumienia i sprawdzić, w którym miejscu znikają nasze pieniądze. Z pewnością będzie to dobra motywacja do chociażby rzucenia palenia tytoniu.

Zrezygnuj z niezdrowych przekąsek oraz słodkich napojów

Spożywanie słonych przekąsek, ale i słodyczy, czy słodkich napojów gazowanych nie tylko rujnuje nasze zdrowie, ale i budżet. Warto pamiętać, że produkty te są stosunkowo drogie i w ich cenie moglibyśmy spokojnie i bez większych problemów przygotować pełnowartościowy posiłek. Posłużymy się w tym miejscu przykładem chipsów ziemniaczanych. Wszakże płacimy spore sumy za niewielką ilość smażonych na głębokim tłuszczu plasterków ziemniaka, wzbogaconych ogromną ilością soli i innych wzmacniaczy smaku. Za niemal tę samą kwotę możemy po prostu kupić ziemniaki i przygotować je chociażby w piekarniku w akompaniamencie przypraw. Zaoszczędzimy tym samym i pieniądze, jak i nasze zdrowie. Analogiczna sytuacja występuje w przypadku wszelkiej maści słodyczy, ale i słodkich napojów gazowanych, których ceny drastycznie wzrosły po wprowadzeniu podatku cukrowego. W o wiele niższej cenie możemy chociażby zakupić interesujące nas owoce i samodzielnie wycisnąć z nich sok. O wiele taniej i o wiele zdrowiej, a przecież to zdrowie jest dla wielu najważniejsze.

Zero waste – czyli wykorzystujmy resztki pożywienia

Filozofia zero waste jest nie tylko korzystna dla środowiska, ale i zasobności naszych portfeli. Co roku w Polsce, jak i na świecie wyrzucane są ogromne ilości pożywienia. Co ciekawe produkty nie nadające się do spożycia stanowią tylko część całości. W sytuacji, gdy zostaną nam pojedyncze produkty lub ich część, warto wykorzystać je do przygotowania innych potraw. Ciekawym rozwiązaniem jest również stworzenie pysznego dania z resztek pozostałych po przygotowaniu innych posiłków. Przykładowo pozostałe po obiedzie ziemniaki, mogą posłużyć jako baza do przygotowania kopytek, a stare wysuszone bułki, mogą zyskać drugie życie pod postacią bułki tartej. Z resztek mięsa lub ryb, możemy przyrządzić pyszne pasty, natomiast z warzyw przygotujemy ciekawe i nowatorskie sałatki. Pomysłów na takowe wykorzystanie z pozoru niepotrzebnych już produktów jest bez liku i właściwie ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Kto wie, może odnajdziemy w sobie talent niczym doświadczony szef kuchni, który z niczego potrafi przygotować coś pysznego.

Podsumowanie

Jedzenie zdrowo, a jednoczesne oszczędzanie naszych ciężko zarobionych pieniędzy, może być do prawdy satysfakcjonujące. Sposobów na to jest bez liku i praktycznie w każdej dziedzinie życia da się znaleźć przestrzeń na oszczędność. Jednak nie chodzi w tym wszystkim o zostanie swego rodzaju ,,dusigroszem’’, a rozważne i świadome zarządzanie swoim kapitałem – zarówno tym zdrowotnym, jak i finansowym.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img