Strona głównaPorady dietetyczneW jaki sposób wykorzystać błonnik kakaowy na co dzień?

W jaki sposób wykorzystać błonnik kakaowy na co dzień?

Spis treści:

Błonnik kojarzy nam się przede wszystkim z substancją pochodzenia roślinnego, której bogatym źródłem są głównie produkty zbożowe, pełnoziarniste pieczywo razowe, płatki i otręby, a także suszone owoce. Pomaga on regulować pracę jelit i wspomaga proces trawienia, zapobiega zaparciom i pomaga oczyścić przewód pokarmowy „wymiatając” z niego zbędne i zalegające resztki jedzenia. Mało kto jednak łączy błonnik z kakaem, a okazuje się, że jest ono także jego cennym źródłem. Zobaczmy, w jaki sposób możemy wykorzystać błonnik kakaowy na co dzień i jakie przyniesie nam to korzyści zdrowotne.

Czym jest błonnik kakaowy?

Łuski ziaren kakaowca zawierają aż około 40% błonnika, który pozyskuje się poprzez jej przetwarzanie, czyli w wyniku prażenia, oczyszczania, rozdrabniania mechanicznego i sterylizowania. W wyniku tych procesów powstaje miałki, jednolity i nierozpuszczalny w wodzie proszek, który wyglądem i aromatem przypomina naturalne kakao. Błonnik kakaowy zawiera pektyny, celulozę i hemicelulozę, a także polisacharydy, czyli wielocukry, węglowodany złożone:

  • glukozę,
  • galaktozę,
  • mannozę,
  • ksylozę,
  • arabinozę.

Właściwości błonnika kakaowego

Błonnikiem kakaowym możemy zastąpić kakao w proszku – błonnik zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu, w związku z tym produkty zawierające błonnik kakaowy zamiast tradycyjnego kakao, mają mniej kalorii. Dzięki temu, że błonnik nie rozpuszcza się w wodzie, a ją wiąże, pęcznieje w układzie pokarmowym. Tym samym daje nam uczucie sytości, wypełniając jelita i żołądek. Dzięki temu może efektywnie przyczynić się do ułatwienia procesu odchudzania. Błonnik kakaowy ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, ponieważ wykazuje działanie:

  • przeciwcukrzycowe,
  • antyoksydacyjne, 
  • obniżające poziom złego cholesterolu,
  • wspomagające proces odchudzania, dzięki aktywacji enzymów, które biorą udział w rozkładzie tkanki tłuszczowej,
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego, wspomagając perystaltykę jelit,
  • nie podnosi znacząco kaloryczności posiłku,
  • wspomaga rozwój „dobrych” bakterii jelitowych.

Zastosowanie błonnika kakaowego

Zastosowanie błonnika kakaowego w proszku jest proste i uniwersalne. Ponieważ działa on korzystnie na nasz organizm, regulując pracę jelit, warto stosować go na co dzień w kuchni, dodając go do różnego rodzaju posiłków. Jeśli zależy nam na obniżeniu kaloryczności posiłków, w których zazwyczaj składnikiem jest kakao, możemy z powodzeniem zastąpić je właśnie błonnikiem kakaowym. Jednocześnie jest to produkt na tyle uniwersalny, że możemy dodać go również do potraw bardziej wytrawnych. Błonnik kakaowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do takich potraw jak:

  • owsianka,
  • ciasta,
  • muffinki i ciasteczek,
  • placki, racuchy i naleśniki,
  • koktajle mleczne, owocowe i warzywne,
  • sorbety,
  • musy,
  • jogurty,
  • sosy

Aby odczuć pozytywny wpływ błonnika kakaowego, wystarczy dziennie spożywać maksymalnie 15 gramów, czyli około trzech łyżek stołowych, pamiętając jednocześnie o piciu optymalnej ilości wody. Błonnika kakaowego nie powinny stosować osoby z nietolerancją bądź uczuleniem na kakao.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

1 KOMENTARZ

  1. Ciekawy i bardzo przydatny artykuł o kolejnym jak się okazuje zdrowym produkcie, o którym z pewnością nie wszyscy to wiedzą, także dziękuję za kolejną porcję wiedzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img