Strona głównaPorady dietetyczneWłaściwości syropu z imbiru

Właściwości syropu z imbiru

Spis treści:

Syrop z imbiru – właściwości

  • kwas foliowy i inne witaminy z grupy B,

  • fosfor,

  • żelazo

  • potas.

W zależności od tego, jaki rodzaj syropu imbirowego wybierzemy, jego wartości odżywcze i właściwości, mogą być różne. Dlatego kupując ten produkt, powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na jego skład, dokładnie czytając etykietę i wybrać produkt o jak najprostszym składzie, bez dodatków takich jak; syrop glukozowo-fruktozowy lub sztucznych słodzików. Najlepiej, żeby syrop był bez dodatku cukru, ewentualnie użyjmy cukru trzcinowego lub innego cukru nierafinowanego.

Syrop z imbiru – zastosowanie

sok z imbiru działa więc:

  • antybakteryjnie,
  • przeciwutleniająco,
  • reguluje pracę układu trawiennego,
  • łagodzi niestrawności,
  • pobudza produkcję soków żołądkowych,
  • wspiera proces spalania tłuszczu.

    Syrop imbirowy na bazie cukru nierafinowanego będzie świetną alternatywą dla białego cukru. Jest płynny i gęsty, można stosować go do słodzenia herbaty, ale też przede wszystkim jako wyśmienity i aromatyczny dodatek do deserów i dań słodkich, jak tradycyjne naleśniki, racuchy, “pankejki”, placuszki, a także sałatki owocowe. Nadaje się on również do przygotowywania marynat i dressingów.

Syrop z imbiru na zimę jest idealnym rozwiązaniem, kiedy w naturalny sposób chcemy wzmocnić nasz organizm.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img