Spis treści:
Syrop z imbiru – właściwości
- kwas foliowy i inne witaminy z grupy B,
- fosfor,
- żelazo
- potas.
W zależności od tego, jaki rodzaj syropu imbirowego wybierzemy, jego wartości odżywcze i właściwości, mogą być różne. Dlatego kupując ten produkt, powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na jego skład, dokładnie czytając etykietę i wybrać produkt o jak najprostszym składzie, bez dodatków takich jak; syrop glukozowo-fruktozowy lub sztucznych słodzików. Najlepiej, żeby syrop był bez dodatku cukru, ewentualnie użyjmy cukru trzcinowego lub innego cukru nierafinowanego.
Syrop z imbiru – zastosowanie
sok z imbiru działa więc:
- antybakteryjnie,
- przeciwutleniająco,
- reguluje pracę układu trawiennego,
- łagodzi niestrawności,
- pobudza produkcję soków żołądkowych,
- wspiera proces spalania tłuszczu.
Syrop imbirowy na bazie cukru nierafinowanego będzie świetną alternatywą dla białego cukru. Jest płynny i gęsty, można stosować go do słodzenia herbaty, ale też przede wszystkim jako wyśmienity i aromatyczny dodatek do deserów i dań słodkich, jak tradycyjne naleśniki, racuchy, “pankejki”, placuszki, a także sałatki owocowe. Nadaje się on również do przygotowywania marynat i dressingów.
Syrop z imbiru na zimę jest idealnym rozwiązaniem, kiedy w naturalny sposób chcemy wzmocnić nasz organizm.