Dieta wegetariańska znana jest od czasów starożytnych. Stosowano ją głównie z powodów etyczno-religijnych. Dziś wegetarianizm z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularny, szczególnie ze względów zdrowotnych, etycznych i moralnych, ale także z powodu coraz większej świadomości ekologicznej. Wystarczy rozejrzeć się w najbliższym otoczeniu. Każdy z nas zna przynajmniej jedną osobę, która jest wegetarianinem. Czy nasza dieta ma wpływ na środowisko i czy wegetarianizm to zdrowe i długofalowe rozwiązanie, będące nowym stylem życia?
Co wspólnego ma wegetarianizm z ekologią?
Produkty pochodzenia zwierzęcego dla wielu są związane ze stylem życia zero i less waste. Przemysł produktów odzwierzęcych odpowiada za emisję ponad 20% gazów cieplarnianych, czyli więcej niż transport – lądowy, powietrzny i morski łącznie. Na świecie zaledwie w ciągu 40 lat aż o 60% zmalały populacje dzikich zwierząt. Dziś stanowią one zaledwie 4% wszystkich ssaków na świecie. Ludzie to 36%, a zwierzęta hodowlane – aż 60%. Tak ogromna zmiana musi więc mieć olbrzymie znaczenie dla naszej planety w kwestiach:

- zagospodarowania przestrzeni,
- wzrostu odpadów,
- zanieczyszczeniu wód,
- wspomnianej już emisji gazów cieplarnianych.
Źródłami emisji dwutlenku węgla są:
- transport produktów mięsnych do magazynów, sklepów, a następnie naszych domów,
- transport i produkcja paszy i nawozów do paszy dla zwierząt,
- prąd używany na farmach,
- same zwierzęta, które wydzielają metan.
Zagospodarowanie przestrzeni
Spożywanie mięsa ma wpływ na wyniszczanie lasów deszczowych. Aby znaleźć miejsce na hodowlę zwierząt i uprawę paszy dla nich wycinane są lasy – bezpowrotnie niszczone są dzika fauna i flora. Paradoksalnie więc lasy, które w naturalny sposób wspomagają środowisko oczyszczając środowisko z dwutlenku węgla, są wycinane ze względu na przemysł, który produkuje go najwięcej. Szacuje się, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat zniknęło z powierzchni ziemi 20% Amazonii. Z roku na rok proces wylesiania przybiera na sile.

Zanieczyszczenie środowiska i wzrost produkcji odpadów
Hodowle zwierząt jak i produkcja paszy dla nich wyczerpują ogromne ilości wód. Przelicza się, że na wyprodukowanie jednego hamburgera potrzeba zużyć około 2300 litrów wody. Poza tym przemysł produktów odzwierzęcych ma ogromny udział w rynku żywności pakowanej w plastik. Chodzi tu zarówno o mięso – folie, tacki, jak i nabiał – kubki po jogurtach, śmietanie, kartony po mleku.
Biorąc pod uwagę powyższe aspekty, W dzisiejszych czasach, wegetarianin dla wielu ludzi okazuje się być więc jedynym, słusznym i świadomym stylem życia, powodowanym nie wyłącznie chwilową modą, współczuciem dla zwierząt, często hodowanych i zabijanych w niehumanitarnych warunkach. Coraz więcej ludzi decyduje się na wegetarianizm z pobudek ekologicznych. Czy to oznacza, że jeśli nie zrezygnujemy ze spożywania mięsa nie możemy żyć ekologicznie? Mięso ma duże znaczenie w naszej kulturze – kojarzone jest z dobrobytem, gościnnością, świętami. Dlatego, jeśli trudno jest nam z niego całkowicie zrezygnować, wzorem naszych babć jedzmy je od święta. Przy czym niech będzie to mięso z farm ekologicznych. Możemy też spróbować wprowadzić do swojego menu produkty wegańskie, takie jak np. ser tofu czy wegańskie pasztety do kanapek,. Pamiętajmy też o tym, że są regiony na świecie, w których dieta wegetariańska jest niemożliwa do wprowadzenia.