Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐Właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w kuchni kolendry

Właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w kuchni kolendry

Kolendra jest jednoroczną rośliną z rodziny selerowatych. Wykorzystuje się ją przede wszystkim w kuchni, ale nie tylko. Jest ona cennym źródłem wielu ważnych dla naszego organizmu witamin i minerałów, jak witaminy A, K i C, jak również potasu, magnezu, czy wapnia. W kuchniach całego świata, a szczególnie w kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej, wykorzystywane są zarówno jej liście, jak i nasiona. To właśnie w Azji dostrzeżono jej walory prozdrowotne, gdzie była ona stosowana w tradycyjnej medycynie ludowej, między innymi jako środek łagodzący problemy trawienne, infekcje bakteryjne oraz grzybicze i nie tylko.

Jakie są właściwości kolendry?

Kolendra jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na bogactwo wielu składników odżywczych i biologicznie aktywnych związków, których jest źródłem. Zawiera ona między innymi:

  • witaminy — K, A i C,
  • minerały — żelazo, potas, wapń, miedź, mangan i magnez,
  • przeciwutleniacze — pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie, które mogą przyczyniać się do procesów starzenia i rozwoju wielu chorób: kwercetyna, kaempferol, rutenina i apigenina,
  • olejki eteryczne: linalol i geraniol, nadają one charakterystyczny zapach i smak, wykazują działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
  • błonnik pokarmowy — pomaga regulować trawienie,
  • związki fenolowe — mają silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne,
  • białko — choć kolendra zawiera niewielkie ilości białka, ale warto o nim wspomnieć, gdyż jest to rzadko spotykany składnik wśród przypraw.

Prozdrowotne zastosowanie kolendry

Choć kolendra jest przyprawą, przypisuje się jej szereg właściwości prozdrowotnych, między innymi:

  • przeciwbakteryjne — wspomaga walkę z różnymi infekcjami,
  • wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego — pomaga złagodzić dolegliwości żołądkowe: wzdęcia, skurcze oraz niestrawność,
  • pomaga regulować poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z zagrożeniem rozwoju cukrzycy,
  • działa ochronnie na neurony, wspomagając prawidłową pracę mózgu,
  • wspomaga prawidłową pracę serca — wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL,
  • jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, pomaga zneutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie,
  • stanowi wsparcie dla zdrowia skóry — stosowana jest w produktach do pielęgnacji skóry, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym bywa pomocna podczas leczeniu trądziku.

Zastosowanie kolendry w kuchni

Świeże liście kolendry z wyglądu przypominają nieco natkę pietruszki. Jej zapach jest intensywny, smak jest niepowtarzalny: ziołowy, nieco cytrusowy i odrobinę pikantny. Są nieodłącznym dodatkiem w kuchniach latynoamerykańskich, azjatyckich i bliskowschodnich. Nasiona często dodawane są do mieszanki przypraw curry, a także do pieczywa.

Świeże liście kolendry z wyglądu przypominają nieco natkę pietruszki. W kuchni meksykańskiej, liście kolendry są składnikiem między innymi: ceviche, tacos, oraz guacamole. W potrawach azjatyckich stosuje się kolendrę do zup, sałatek, curry oraz dań na bazie ryżu, w tajskim pad thai. Kolendra jest również używana w popularnych potrawach bliskowschodnich, np. w hummusie, falafelach. Mielone nasiona kolendry dodaje się do mieszanki przypraw curry. W niektórych kulturach kolendra jest wykorzystywana do przygotowywania tradycyjnych napojów, jak np. indyjski lassi. Można także spotkać kolendrę jako dodatek do wyśmienitych gruzińskich pierożków – chinkali. Liście kolendry w kuchni polskiej możemy potraktować jak pietruszkę, choć nie są one podobne w smaku, dodając ją np. do tradycyjnych zup (szczególnie pasuje do zupy kremu z dyni oraz do różnych bulionów), którym nada ona nieco nowego, świeżego, orientalnego smaku i aromatu. Wyjątkowo dobrze komponuje się z szynką wieprzową, wołowiną oraz jagnięciną. Będzie także wyśmienitym dodatkiem do curry z kurczakiem, wieprzowego gulaszu, a także do farszu warzywno-mięsnego.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania kolendry?

Choć zarówno liście, jak i nasiona kolendry powszechnie uważane są za bezpieczne, istnieją pewne sytuacje kiedy podczas jej stosowania należy zachować szczególną ostrożność, na przykład:

  • ciąża i okres karmienia piersią: nie zaleca się jej stosowania w dużych ilościach przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią, ze względu na niewystarczającą ilość danych na temat jej bezpieczeństwa,
  • choroby wątroby — kolendra zawiera związki, które mogą obciążać wątrobę, zaleca się, aby osoby z chorobami wątroby stosowały tę przyprawę z umiarem lub po konsultacji z lekarzem,
  • alergia: niektóre osoby mogą mieć alergię na kolendrę, objawami mogą być: wysypka, świąd, obrzęk, trudności z oddychaniem, czy kichanie,
  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych: kolendra może wpłynąć na zmniejszenie się krzepliwość krwi, w związku z tym osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe przed włączeniem kolendry do diety, powinny skonsultować się z lekarzem,
  • niskie ciśnienie krwi — kolendra dodatkowo obniża ciśnienie krwi,
  • operacje — ze względu na wpływ kolendry na krzepliwość krwi, nie powinno się jej spożywać co najmniej 2 tygodnie przed planowaną operacją.
Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img