Strona głównaPorady dietetyczneJak wykorzystać sezonowe owoce września? Jabłka, gruszki i śliwki

Jak wykorzystać sezonowe owoce września? Jabłka, gruszki i śliwki

Powoli hasło odżywianie sezonowe staje się już normą wśród osób, które interesują się tematem zdrowego i zrównoważonego jedzenia. Dlaczego wybieranie produktów sezonowych ma sens i jest takie ważne? Przecież żyjemy w czasach, w których bez najmniejszego problemu możemy kupić sobie truskawki w samym środku zimy.

Jednak czy truskawki sprowadzane do nas poza sezonem zza granicy, znoszące długotrwały transport, obficie potraktowane środkami konserwującymi rzeczywiście są tak smaczne, zdrowe i aromatyczne, jak nasze słodkie i pachnące rodzime truskawki, którymi możemy cieszyć się w samym środku czerwca? Nie bardzo. Dlatego też właśnie podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce sezonowe i występujące lokalnie. Wówczas mają najlepsze warunki do wzrostu i dojrzewania, są najsmaczniejsze i zawierają najwięcej witamin i cennych składników odżywczych.

Jabłka, gruszki i śliwki, czyli sezonowe owoce września

Po całym owocowym bogactwie, które oferowało nam lato, może się wydawać, że wrzesień oznacza koniec owocowego sezonu. Jednak koniec lata to czas, kiedy nareszcie możemy mieć dostęp do najpyszniejszych i najbardziej aromatycznych jabłek, śliwek oraz gruszek:

  • jabłka — dostarczają między innymi spore ilości witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza. Stanowią też bogate źródło błonnika pokarmowego, szczególnie pektyn, kwercetyn oraz antyoksydantów. Zawierają dużo związków fenolowych o właściwościach:
    • przeciwutleniających,przeciwbakteryjnych,przeciwwirusowych,przeciwzapalnych,
    • przeciwalergicznych.
  • gruszki — stanowią źródło cennych składników odżywczych, w tym potasu oraz witaminy C i błonnika pokarmowego. Dostarczają sporo przeciwutleniaczy, które pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia cywilizacyjnych chorób przewlekłych. Gruszki są również wyjątkowo bogate we fruktozę, a także sorbitol, dlatego doskonale sprawdzą się w diecie przeciwdziałającej przewlekłym zaparciom. Natomiast wysoka zawartość potasu w gruszkach przynosi korzyści dla prawidłowej pracy serca, a witamina C stanowi profilaktykę przeziębień.
  • śliwki — zawierają sporo witamin z grupy B, a w porównaniu z innymi owocami także sporo witaminy A i witaminę E, które uznawane są za cenne przeciwutleniacze, a ponadto potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor oraz polifenole. Mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Śliwki poprawiają apetyt i regulują trawienie, zapobiegając zaparciom.

Jak wykorzystać w kuchni jabłka śliwki i gruszki?

Bez wątpienia jabłka doskonale smakują na surowo i tak też najczęściej są spożywane. Jednak to także doskonały materiał poddający się rozmaitej obróbce kulinarnej. Można przygotować rozmaite musy, dżemy i sałatki. Sprawdzą się w deserach, w tradycyjnej szarlotce, ale też i w daniach wytrawnych, są idealne do duszonej wątróbki i pieczonej kaczki. Z jabłek wytwarza się też oczywiście soki i kompoty, a także ocet i cydr.

Natomiast gruszki, równie chętnie spożywane na surowo tak jak jabłka, są również doskonałym dodatkiem do owocowych kompotów, deserów, tart podawanych na słodko i w postaci wytrawnej. Gruszki stanowią świetne połączenie z kozim serem i figami. Można przygotować z nich przetwory na zimę, w postaci gruszek w słodkim syropie, czy zalewie octowej, a także przygotować słodką nalewkę. Do najprostszych, a zarazem najbardziej efektownych przepisów z gruszką w roli głównej należy wyśmienita sałatka z szynką parmeńską, serem camembert, orzechami włoskimi i oczywiście z gruszką z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny miodu. Doskonale smakuje również świeże pieczywo z dodatkiem sera koziego, smażoną gruszką i figą.

Nie mniej dań można przygotować ze śliwek. Kiedy znudzą nam się jedzone na świeżo, możemy przygotować z nich nie tylko poprawiający trawienie kompot do obiadu, ale również i sam obiad. Na przykład przepyszne, tradycyjne knedle ze śliwkami. Owoce te zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej doskonale komponują się z daniami mięsnymi, na przykład są dodawane do schabu, bigosu, kaczki i dziczyzny, a także jako dodatek do sałatek. Na przykład połączenie roszponki lub rukoli, koziego sera, gotowanych buraczków z suszonymi śliwkami zapiekanymi w boczku będą smakować wyśmienicie. Zimą z pewnością sprawdzą się przepyszne, tradycyjne, domowe powidła śliwkowe. Śliwki pasują także jako dodatek do czekolady i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych, a także tak samo jak gruszki – w zalewie octowej.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img