- Właściwości prozdrowotne trawy cytrynowej
- Wykorzystanie trawy cytrynowej w przemyśle kosmetycznym
- Trawa cytrynowa – zastosowanie w kuchni
- Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania trawy cytrynowej?
Trudno jest wyobrazić sobie kuchnię azjatycką bez aromatycznej i bardzo charakterystycznej w smaku, orzeźwiającej trawy cytrynowej. Obecnie ta łatwo dostępna przyprawa znajduje rozmaite zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale nie tylko. Jej właściwości prozdrowotne cenione są w tradycyjnej medycynie ludowej krajów azjatyckich, a także Ameryki Łacińskiej, a współcześnie prowadzone badania potwierdzają, że roślina ta ma korzystny wpływ na nasz organizm. Warto zatem wiedzieć, jakie są jej właściwości i jak możemy wykorzystać ją w codziennej kuchni.
Właściwości prozdrowotne trawy cytrynowej
Specjalistyczna nazwa trawy cytrynowej (Cymbopogon citratus) to palczatka cytrynowa, a także citronella. Jest to roślina o długich, wąskich liściach, której naturalnym środowiskiem jest Azja i Ameryka Południowa, gdzie jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw, ale można ją również hodować w szklarniach w Europie. Ze współcześnie prowadzonych badań naukowych wynika, że najwięcej prozdrowotnych substancji znajduje się w olejku eterycznym z trawy cytrynowej, czyli w olejku lemongrasowym. Trawę cytrynową wykorzystuje się w celach leczniczych, kulinarnych, a także kosmetycznych. Jest ona źródłem:
- witamin A i C,
- tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6 i kwasu foliowego,
- minerałów – wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, cynku i sodu,
- kwasów tłuszczowych,
- składników bioaktywnych – polifenoli,
- związków rozpuszczalnych w tłuszczach,
- olejku lemongrasowego, który zawiera nerol, cytra, mircen, geraniol i alfa-terpineol.
Zawarte w trawie cytrynowej składniki pomagają zneutralizować szkodliwy wpływ działania wolnych rodników, co przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia się i zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych. Zawarte w olejku lemongrasowym substancje zapewniają tej roślinie działanie antydepresyjne, a także poprawiające koncentrację i pamięć. Hamują one namnażanie się grzybów i bakterii, działają odkażająco, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Trawa cytrynowa wpływa między innymi na:
- obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu, jest polecana szczególnie osobom chorującym na cukrzycę typu II,
- prawidłową pracę układu pokarmowego, pomaga złagodzić niestrawność, bóle brzucha, nudności, wzdęcia czy zaparcia, a także pobudza apetyt,
- pracę układu odpornościowego, wykazuje właściwości antybakteryjne, rozkurczające i przeciwkaszlowe, dlatego zaleca się jej stosowanie podczas infekcji, przeziębień i zakażeń organizmu,
- złagodzenie objawów migreny,
- poprawę koncentracji i pamięci,
- układ nerwowy – wodny ekstrakt z trawy cytrynowej zmniejsza uczucie lęku, zaleca się wprowadzenie trawy cytrynowej do diety w celu profilaktyki depresji i amnezji.
Trawę cytrynową szczególnie warto włączyć do diety wówczas, kiedy dosięgnie nas przeziębienie lub grypa. Ze względu na jej właściwości antybakteryjnie, przeciwzapalne i napotne. Skutecznie wspomaga walkę z infekcjami. Działa ona również moczopędnie, delikatnie uspokajająco i ma dobroczynny wpływ na nasze kości i stawy.
Wykorzystanie trawy cytrynowej w przemyśle kosmetycznym
Olejek z trawy cytrynowej wykorzystuje się podczas produkcji perfum i dezodorantów. Ze względu na właściwości ściągające, redukujące wydzielanie się sebum i antybakteryjne, trawa cytrynowa często znajduje się w składzie kosmetyków przeciwtrądzikowych. Ponieważ ekstrakt z trawy cytrynowej poprawia krążenie krwi, używa się go do produkcji kosmetyków na cellulit, poprawiających jędrność skóry. Olejek z palczatki cytrynowej, występujący również pod nazwą olejek lemongrasowy lub olejek citronella, warto włączyć do pielęgnacji włosów, szczególnie wówczas gdy zmagamy się z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów. Pomoże wzmocnić i odżywić cebulki włosów. Ponadto jest skuteczny w leczeniu grzybicy stóp i paznokci. Olejek sprawdzi się także w aromaterapii, działając relaksująco i odprężająco.
Trawa cytrynowa – zastosowanie w kuchni
Najpopularniejszą postacią pod jaką występuje w Polsce trawa cytrynowa jest forma suszona lub sproszkowana. Jej zapach jest połączeniem cytryny i limonki z nutą imbiru. Nie jest ona jednak kwaśna. Wykorzystywana w kuchni jako przyprawa, nadaje potrawom orzeźwiający, cytrynowy i niepowtarzalny smak. Charakteryzuje się również przyjemnym, silnym, mocno cytrynowym aromatem. Przyprawa ta znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. To składniki charakterystyczne przede wszystkim dla kuchni tajskiej i indyjskiej. Dodaje się ją do zup, curry, sałatek, makaronu ryżowego, drobiu, ryb i owoców morza. Świetnie komponuje się z galgantem, mleczkiem kokosowym i pikantnym chilli. Na bazie suszonej trawy cytrynowej można przyrządzać herbatę i napar. Jej smak jest delikatny i sprawdzi się w połączeniu z herbatą zieloną, miętą, lawendą, czy rumiankiem. Trawę cytrynową z powodzeniem możemy stosować podczas przygotowywania deserów, smoothie, koktajli owocowych i lemoniady i innych napojów, w tym alkoholowych. Włączając trawę cytrynową do jadłospisu nadamy przygotowanym przez nas daniom charakteru i przepięknego, cytrynowego aromatu, a przy tym wesprzemy pracę układu zarówno pokarmowego, jak i odpornościowego.
Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania trawy cytrynowej?
Głównym przeciwwskazaniem do stosowania trawy cytrynowej jest ciąża i okres karmienia piersią, gdyż spożywana w dużych ilościach palczatka może przyczynić się do wywołania przedwczesnego porodu lub do niskiej masy urodzeniowej noworodka. Dlatego przyszłe mamy powinny zrezygnować z potraw, naparów i napojów zawierających trawę cytrynową. W innych przypadkach, jest to roślina całkowicie bezpieczna.