- Właściwości odżywcze kalarepy
- Właściwości prozdrowotne kalarepy
- Zastosowanie kalarepy w kuchni
- Kalarepa — przeciwwskazania do spożywania
Owoce i warzywa najlepiej jest kupować w czasie ich naturalnego dojrzewania. Dojrzewające i zerwane w odpowiednim czasie, są ważnym elementem codziennej diety – obfitują w witaminy, minerały i błonnik, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lato to sezon nie tylko bogatych w witaminy, orzeźwiających i pysznych owoców. Lipiec to również doskonały moment, kiedy warto spróbować kalarepy. Warzywa, które choć dziś są nieco zapomniane i niedoceniane, są prawdziwą skarbnicą niezwykle cennych przeciwutleniaczy i składników odżywczych, zapobiegających rozwojowi wielu schorzeń. Sprawdźmy czemu warto włączyć kalarepę do codziennej diety i w jaki sposób możemy ją jeść?
Właściwości odżywcze kalarepy
Kalarepa to roślina dwuletnia, należącą do rodziny kapustowatych, bogatych w witaminy, minerały, izotiocyjany i indole. Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy rosną ponad powierzchnią ziemi, nie jest więc ona warzywem korzeniowym. Spożywanie warzyw z rodziny kapustnych pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju różnego rodzaju chorób, warto włączyć je więc do codziennej diety. Jest ona źródłem:
- witaminy C
- wspiera metabolizm tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- przyspiesza gojenie się ran,
- spowalnia procesy starzenia komórkowego,
- pomaga usuwać nadmiar wolnych rodników z organizmu,
- witamin z grupy B
- korzystnie wpływają na układ nerwowy i pracę mózgu,odpowiadają za prawidłowe działanie narządu wzroku,wspomagają odporność,zapobiegają chorobom dermatologicznym i niedokrwistości,pomagają chronić organizm przed szkodliwym wpływem stresu,wapniakorzystnie wpływa na pracę serca,
- wspiera procesy krwiotwórcze,
- potasu
- pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- normuje gospodarkę wodno-elektrolitową,
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia,
- żelaza
- zapobiega niedokrwistości,
- magnezu
- uczestniczy w syntezie białka,
- odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni.
Właściwości prozdrowotne kalarepy
Kalarepa zawiera glukozynolany, czyli związki siarkowe, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole, które wykazują korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odpowiadają one między innymi za działanie grzybobójcze i bakteriobójcze kalarepy. Zwalczają na przykład bakterię Helicobacter pylori, która może przyczynić się do rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy. Kalarepa jest też źródłem luteiny niezbędnej do właściwego funkcjonowania narządu wzroku i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie. Nie każdy wie, że jadalne i również zdrowe są także liście kalarepy, bogate w witaminę C w jeszcze większym stopniu niż okrągła część, nazywana „jabłkiem”. Liście kalarepy poleca się również osobom cierpiącym na niedokrwistość. Ponadto, ze względu na zawartość chlorofilu, są pomocne w detoksykacji organizmu, regulacji perystaltyki jelit i zapobieganiu stanów zapalnych.
Zastosowanie kalarepy w kuchni
Kalarepa nie tylko zawiera dużą porcję witamin, ale przy okazji jest smaczna, pozostając doskonałym składnikiem każdej niskokalorycznej diety. Jej smak jest delikatny, lekko słodkawy, odrobinę przypominający surową kapustę. Najzdrowsza i zarazem najsmaczniejsza jest chrupiąca kalarepa, jedzona na surowo. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, nawet bez żadnych dodatków. Można jednak pokroić ją w talarki lub słupki i podać razem z dipami, lub sosami, jako przystawkę lub zdrową przekąskę. Można również podać ją pokrojoną w cienkie plastry, skropioną oliwą z oliwek, z dodatkiem soli i kilku kropel cytryny. Doskonale sprawdzi się jako składnik surówek lub sałatek, w połączeniu z innymi surowymi warzywami, zdrowym olejem, ziołami i dressingiem. Do sałatek możemy dodać nie tylko samą bulwę, ale też oczywiście młode, świeże liście. Kalarepa nadaje się również do pieczenia, duszenia, smażenia i gotowania, możemy dodać ją do zupy, zapiekanki lub duszonych warzyw i leczo, a także nafaszerować ją np. mięsem i upiec. Kalarepa w postaci zupy-krem będzie dobrze komponować się z takimi dodatkami jak czosnek, cebula i orzechy. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny docenić kalarepę, gdyż jest ona sycąca, zdrowa, zawiera sporo błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna. 100 gramów surowej kalarepy ma zaledwie 27 kcal. Sprawdzi się między posiłkami zamiast niezdrowych, tłustych lub przesłodzonych przekąsek.
Kalarepa — przeciwwskazania do spożywania
Mimo że kalarepa uznawana jest za jedno z najbardziej zdrowych warzyw, niestety nie każdy może skorzystać z jej cennych właściwości prozdrowotnych. Jej ograniczone spożywanie zaleca się osobom z kłopotami żołądkowymi, wyjątkowo podatnym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego takim jak zaparcia lub wzdęcia. Wówczas lepiej jest spożywać kalarepę poddaną obróbce termicznej. Kalarepy w nadmiernych ilościach nie zaleca się również osobom borykającym się z niedoczynnością tarczycy. Bezwzględnie kalarepy nie w powinny spożywać osoby będące na diecie wątrobowej, stosowanej się w ramach leczenia lub profilaktyki chorób wątroby.
Kupując kalarepę, pamiętajmy, aby wybrać ją ze sprawdzonego źródła, najlepiej w wersji ekologicznej. Ważne jest również jej prawidłowe przechowywanie. W temperaturze pokojowej bulwa zachowa świeżość przez około trzy dni, natomiast w lodówce około tydzień.