Strona głównaProdukty i przepisyZ dalekiego wschodu do Europy - grzyby reishi i ich prozdrowotne właściwości

Z dalekiego wschodu do Europy – grzyby reishi i ich prozdrowotne właściwości

W Azji grzyby Reishi znane są od wieków i wpisują się w krajobraz medycyny naturalnej Dalekiego Wschodu. Uzyskały one nawet status symbolu nieśmiertelności i przypisuje się im właściwości, które stymulują układ odpornościowy, a nawet przeciwdziałające pojawieniu się nowotworów. Z tego powodu stały się one w ostatnich latach przedmiotem wnikliwych badań, by zweryfikować ich realne możliwości. Grzyby Reishi obecnie zostały dość dobrze poznane.

Grzyby reishi a kwestia raka

Badania prowadzone na grzybach reishi dowodzą, że tkwi w nich potencjał, który być może uda się wykorzystać terapeutycznie w zapobieganiu i leczeniu raka. Zarówno naukowcy z Bellarmine University oraz z Cancer Research Laboratory Methodist Research Institute w USA odkryli w grzybach reishi składniki, które mogą zwalczać komórki nowotworowe. Na etapie badań odkryto, że reishi zawierają polisacharydy oraz saponiny redukujące namnażanie komórek nowotworowych w płucach. Natomiast ekstrakty z reishi hamują namnażanie komórek raka prostaty. Póki co dostrzeżono tylko potencjał, który być może uda się wykorzystać w przyszłości.

Wzmocniona odporność dzięki grzybom reishi

Za wzmocnienie organizmu odpowiedzialny jest betaglukan, który znajduje się w grzybach reishi. Jego pozytywny wpływ na odporność wynika z tego, że zwiększa ilość makrofagów i limfocytów T. Do spożywania grzybów, kiedy nasz organizm ma obniżoną odporność, przekonuje profesor z uniwersytetu Shizuoka, Takashi Mizuno. Natomiast pracujący na co dzień w Arizona Center for Integrative Medicine dr Andrew Weil widzi w grzybach reishi produkt, który może być odpowiedzią na syndrom chronicznego zmęczenia.

W 2006 r. opublikowano wyniki badań przeprowadzonych przy użyciu grzybów reishi w magazynie „Journal of Asian Natural Products Research”. Badania dotyczyły cukrzycowej choroby nerek. Okazało się, że grzyby reishi mają potencjał do powstrzymywania, a nawet zapobiegania postępu cukrzycowych powikłań nerkowych. Ochotników poddano ośmiotygodniowemu badaniu. Po tym okresie zauważono, że markery stresu oksydacyjnego w nerkach, a także poziom cukru we krwi o trójglicerydów znacznie się obniżyły.

Obecnie grzyby reishi są łatwo dostępne jako suplement diety, dzięki któremu uda się nam wzmocnić organizm podczas mniej przyjaznych dla organizmu, zimniejszych okresach. Pamiętajmy jednak o zachowaniu stosownego bezpieczeństwa. Należy dokładnie zapoznać się z ulotką i przyjmować grzyby reishi w postaci kapsułek lub proszku nie przekraczając zalecanych dawek.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img