Ziarna kakaowca zaliczane są do grupy produktów, które uzyskały status superfoods. To oznacza, że charakteryzują się szczególnymi właściwościami, które sprzyjają naszemu organizmowi. Wprawdzie najczęściej spotykamy się z pozytywnymi opiniami dotyczącymi prozdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady czy kakao, to jednak nieprzetworzone ziarna kakaowca zachowują najwięcej pozytywnych właściwości. Surowe ziarna produkowane są bez obróbki termicznej i bez dodatków w postaci cukru, mleka czy polepszaczy smaku. Charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów. A jakie mogą mieć zastosowanie w kuchni?
Surowe kakao – zastosowanie w kuchni
Warto pamiętać o tym, że surowe kakao traci część swoich wartości odżywczych podczas obróbki termicznej. Doskonałym pomysłem będzie więc dodanie surowego kakao do śniadań jako składnik owsianki, jogurtów, płatków śniadaniowych, granoli czy różnego rodzaju deserów.
Na bazie kakao można również przygotować wyborną i aromatyczną polewę czekoladową i to w wielu wersjach. Niezależnie od tego czy polewa będzie z masłem, śmietaną czy żelatyną surowe kakao nadaje polewie głębszy smak, a także zwiększa właściwości prozdrowotne. Polewa czekoladowa podana w płynnej formie może posłużyć jako dip np. do owoców. Polewa czekoladowa doskonale sprawdzi się też jako ukoronowanie takich ciast jak serniki, ciasta marchewkowe, torty, tiramisu, pierniki, mazurki czy pączki. Możemy równie dobrze wykorzystać polewę przygotowaną na bazie surowego kakao do przygotowania słodkich naleśników czy lodów.
Najczęściej jednak wykorzystujemy kakao do przygotowania napoju. Ten możemy przygotować na wiele sposobów używając zarówno wody, jak i mleka (może być także napój sojowy, ryżowy, kokosowy czy migdałowy). W zależności od ochoty możemy przygotować napój na zimno lub na ciepło. Świetnie sprawdzą się w napoju kakaowym dodatki takie jak miód lub syrop klonowy, cynamon, imbir, wanilia czy goździki.
Warto jeszcze raz podkreślić, że surowe kakao zalicza się do produktów superfood. Bogactwo składników, minerałów, witamin sprawiają, że jest to produkt prozdrowotny, a co bardzo ważne łatwo przyswajalny dla naszego organizmu.