Naturalne oleje roślinne są cenione ze względu na swoje walory kulinarne i kosmetyczne. Poza tradycyjnym olejem słonecznikowym, rzepakowym i oliwą, coraz częściej sięgamy i dowiadujemy się o prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego, kokosowego czy z czarnuszki. Wśród olejów, które cieszą się coraz większą popularnością i uznaniem, znajduje się olej sezamowy. Sprawdźmy, jakie są jego zalety i właściwości.
Spis treści
- Właściwości oleju sezamowego
- Olej sezamowy – zastosowanie w kuchni
- Olej sezamowy – zastosowanie w kosmetyce
Właściwości oleju sezamowego
Olej sezamowy jest jednym z najstarszych na świecie. Pozyskuje się go z tłoczonych na zimno ziaren sezamu, dzięki czemu zachowuje on większość cennych składników odżywczych. Jest on źródłem:
- sezaminy,
- lecytyny,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9,
- witamin z grupy B,
- witaminy D,
- witaminy E,
- fosforu,
- cynku,
- magnezu,
- żelaza,
- błonnika.
Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wystarczą dwie łyżeczki oleju sezamowego. Kwasy te nie są naturalnie syntezowane w naszym organizmie, a potrzebujemy ich między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca, wspierania pracy układu odpornościowego i nerwowego. Musimy dostarczać je z zewnątrz, dlatego olej sezamowy sprawdzi się w tej roli doskonale. Natomiast lecytyna zawarta w oleju sezamowym wspomaga prawidłową pracę mózgu. Poza tym bogaty w prozdrowotne składniki odżywcze olej sezamowy wspomaga nasz organizm w:
- utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
- walce ze schorzeniami takimi jak: astma, cukrzyca, miażdżyca i choroby oczu, choroby sercowo-naczyniowe,
- prawidłowej pracy serca.
Olej sezamowy – zastosowanie w kuchni
Olej sezamowy jest charakterystyczny przede wszystkim dla orientalnej kuchni azjatyckiej. Używany jest w kuchni japońskiej, chińskiej, hinduskiej i bliskowschodniej. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i aromat. W kuchni polskiej najlepiej dodawać go do sałatek i dresingów i nie poddawać obróbce termicznej, gdyż straci wówczas większość swoich cennych właściwości. Jest doskonałym składnikiem past warzywnych, humusu czy dodatkiem do kaszy kuskus. Pasuje również jako dodatek do warzywnych zup-kremów, takich jak krem z dyni, kalafiora. Możemy wzbogacić nim potrawy na bazie ryżu i makaronu.
Olej sezamowy – zastosowanie w kosmetyce
Zawarte w oleju sezamowym składniki odżywcze mają korzystne działanie nie tylko na wnętrze naszego organizmu. Doskonale sprawdza się on jako naturalny kosmetyk, który regularnie stosowany na skórę i włosy wykazuje działanie:
- łagodzące podrażnienia,
- nawilżające,
- antybakteryjnie,
- wygładzające,
- spowalniające procesy starzenia się.
Olejowanie włosów olejem sezamowym wspomaga ich wzrost i opóźnia procesy starzenia, w tym siwienie. Włosy stają się gładkie, dobrze odżywione, błyszczące i nie elektryzują się. Natomiast stosowany na skórę twarzy olej sezamowy działa antybakteryjnie, łagodzi podrażnienia, wygładza i nawilża, działając jak krem przeciwzmarszczkowy. Pomaga również w sytuacji, kiedy przesuszona skóra nadmiernie się łuszczy. Jest on także doskonały do stosowania podczas masażu całego ciała, jako naturalny i aromatyczny olejek. Działa regenerująco i odprężająco. Olej sezamowy warto włączyć do codziennej diety i pielęgnacji, a efekty jego regularnego stosowania, będą odczuwalne przez cały organizm.