Strona głównaProdukty i przepisyWłaściwości ziaren czarnuszki

Właściwości ziaren czarnuszki

Pierwsze wzmianki o czarnuszce pochodzą jeszcze z czasów starożytnych – z Egiptu z czasów faraonów i starożytnej Asyrii. Dzbany wypełnione nasionami czarnuszki znaleziono w grobowcu Tutenchamona, co świadczy o tym, że już wtedy czarnuszka była wysoce cenionym surowcem. Roślina ta pochodzi z terenów Azji i południowo-wschodniej Europy. Dziś uprawiana jest również w Polsce. Nasiona czarnuszki są niewielkie i czarne. Tym niepozornym ziarenkom przypisuje się wielką moc. Faktycznie są źródłem wielu prozdrowotnych składników odżywczych. Zobaczmy, dlaczego warto włączyć do codziennej diety czarnuszkę.

Spis treści

Czarnuszka – właściwości

Niewielkie ziarenka czarnuszki kryją w sobie nieocenione bogactwo składników odżywczych. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają one między innymi:

  • związkom mineralnym takim jak: magnez, selen, wapń, cynk, żelazo, potas,
  • witaminom: A, B1, B3, B6, B7, E,
  • fitosterolom,
  • kwercetynie,
  • kwasom tłuszczowym
  • flawonoidom,
  • fosfolipidom
  • węglowodanom,
  • białkom,
  • biotynie,
  • alkaloidom.

Dzięki tak bogatemu składowi, czarnuszka może wykazywać pozytywny wpływ na nasz organizm. Jej regularne spożywanie może:

  • wspierać leczenie anemii, zwiększyć poziom hemoglobiny i erytrocytów,
  • wzmocnić układ immunologiczny,
  • zwiększyć wydolność płuc,
  • zwiększyć poziom glikogenu w wątrobie,
  • zwiększyć gęstość kości,
  • w prawidłowej pracy wątroby i nerek,
  • zwiększyć wydzielanie się insuliny,
  • regulować poziom cukru we krwi,
  • zatrzymać rozwój bakterii Helicobacter pylori.

Ziarna czarnuszki zaleca się szczególnie osobom chorym na cukrzycę, dzięki temu, że mogą one pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, a jednocześnie wpłynąć na wzrost wydzielania się insuliny. Zawarta w czarnuszce kwercetyna zwiększa zawartość glikogenu w wątrobie i pomaga znormalizować poziom cukru we krwi. Spożywanie ziaren czarnuszki działa więc przeciwcukrzycowo, a także może złagodzić występowanie powikłań już istniejącej cukrzycy, takie jak osteopenia.


Czarnuszka może również pozytywnie wpływać na nasz układ nerwowy. Regularne i długotrwałe spożywanie czarnych ziarenek przyczynia się do poprawy samopoczucia, poprawy koncentracji i procesu zapamiętywania. Czarnuszka działa też antystresowo, obniża poziom adrenaliny i kortyzolu. Wykazuje również pozytywny wpływ na proces trawienia i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Z czym jeść czarnuszkę

Czarnuszka ma intensywny, korzenny smak i jest dosyć aromatyczna. Doskonale sprawdza się wśród kompozycji z innymi przyprawami do dań mięsnych. Jest doskonała do marynat i sosów. Z powodzeniem można ją stosować bezpośrednio na chlebie z masłem, dodać do domowego twarożku lub do wszelkiego rodzaju past warzywnych, jajecznych i rybnych. Można posypać nią kolorowe kanapki z dodatkiem pomidorów. Z czarnuszki można również przygotować zdrowy napar, wówczas zmielone lub zgniecione w moździerzu ziarna należy zalać gorącą wodą.

Ewentualne przeciwwskazania do stosowania ziaren czarnuszki

Czarnuszka jest przyprawą bezpieczną i stosowana z umiarem nie zagraża zdrowiu. W ograniczonych ilościach powinny spożywać ją kobiety w ciąży, a zrezygnować z niej zupełnie powinny osoby przyjmujące chemio i radioterapię, a także osoby przyjmujące leki na nadciśnienie i moczopędne.

Z czarnuszki produkuje się także wysoko ceniony za swoje walory prozdrowotne i smakowe olej, a także mąkę, a także używa jako składnik przy produkcji pieczywa. Zarówno chleb jak i bułeczki z czarnuszką cieszą się dużą popularnością.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img