Strona głównaProdukty i przepisyZalety i właściwości oleju sezamowego

Zalety i właściwości oleju sezamowego

Naturalne oleje roślinne są cenione ze względu na swoje walory kulinarne i kosmetyczne. Poza tradycyjnym olejem słonecznikowym, rzepakowym i oliwą, coraz częściej sięgamy i dowiadujemy się o prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego, kokosowego czy z czarnuszki. Wśród olejów, które cieszą się coraz większą popularnością i uznaniem, znajduje się olej sezamowy. Sprawdźmy, jakie są jego zalety i właściwości.

Spis treści

Właściwości oleju sezamowego

Olej sezamowy jest jednym z najstarszych na świecie. Pozyskuje się go z tłoczonych na zimno ziaren sezamu, dzięki czemu zachowuje on większość cennych składników odżywczych. Jest on źródłem:

  • sezaminy,
  • lecytyny,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy D,
  • witaminy E,
  • fosforu,
  • cynku,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • błonnika.

Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wystarczą dwie łyżeczki oleju sezamowego. Kwasy te nie są naturalnie syntezowane w naszym organizmie, a potrzebujemy ich między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca, wspierania pracy układu odpornościowego i nerwowego. Musimy dostarczać je z zewnątrz, dlatego olej sezamowy sprawdzi się w tej roli doskonale. Natomiast lecytyna zawarta w oleju sezamowym wspomaga prawidłową pracę mózgu. Poza tym bogaty w prozdrowotne składniki odżywcze olej sezamowy wspomaga nasz organizm w:

  • utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
  • walce ze schorzeniami takimi jak: astma, cukrzyca, miażdżyca i choroby oczu, choroby sercowo-naczyniowe,
  • prawidłowej pracy serca.

Olej sezamowy – zastosowanie w kuchni

Olej sezamowy jest charakterystyczny przede wszystkim dla orientalnej kuchni azjatyckiej. Używany jest w kuchni japońskiej, chińskiej, hinduskiej i bliskowschodniej. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i aromat. W kuchni polskiej najlepiej dodawać go do sałatek i dresingów i nie poddawać obróbce termicznej, gdyż straci wówczas większość swoich cennych właściwości. Jest doskonałym składnikiem past warzywnych, humusu czy dodatkiem do kaszy kuskus. Pasuje również jako dodatek do warzywnych zup-kremów, takich jak krem z dyni, kalafiora. Możemy wzbogacić nim potrawy na bazie ryżu i makaronu.

Olej sezamowy – zastosowanie w kosmetyce

Zawarte w oleju sezamowym składniki odżywcze mają korzystne działanie nie tylko na wnętrze naszego organizmu. Doskonale sprawdza się on jako naturalny kosmetyk, który regularnie stosowany na skórę i włosy wykazuje działanie:

  • łagodzące podrażnienia,
  • nawilżające,
  • antybakteryjnie,
  • wygładzające,
  • spowalniające procesy starzenia się.

Olejowanie włosów olejem sezamowym wspomaga ich wzrost i opóźnia procesy starzenia, w tym siwienie. Włosy stają się gładkie, dobrze odżywione, błyszczące i nie elektryzują się. Natomiast stosowany na skórę twarzy olej sezamowy działa antybakteryjnie, łagodzi podrażnienia, wygładza i nawilża, działając jak krem przeciwzmarszczkowy. Pomaga również w sytuacji, kiedy przesuszona skóra nadmiernie się łuszczy. Jest on także doskonały do stosowania podczas masażu całego ciała, jako naturalny i aromatyczny olejek. Działa regenerująco i odprężająco. Olej sezamowy warto włączyć do codziennej diety i pielęgnacji, a efekty jego regularnego stosowania, będą odczuwalne przez cały organizm.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img