Trudno wyobrazić sobie życie całkowicie bez słodyczy. Nawet osoby dbające o linię lub chcące odżywiać się zdrowo mają od czasu do czasu ochotę na „słodkie”. Niestety oferowanym w sklepach słodyczy daleko do zdrowej żywności. Przeważnie zawierają morze cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i pełno niepotrzebnej chemii. Nawet te oznaczone jako fit, dietetyczne i zdrowe, nierzadko zawierają sztuczne słodziki i do zdrowych często nie należą. Jest na to jednak bardzo proste rozwiązanie. Zdrowe i naturalne słodycze najlepiej przygotować samodzielnie w domu. Oto kilka zdrowych i prostych przepisów.
Budyń z kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka krowiego bądź roślinnego
– 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– miód do posłodzenia (może być też np.. syrop z agawy, klonowy)
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– mrożone owoce (mogą być jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, truskawki)
– szczypta soli

Kaszę z miodem i mlekiem blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka bądź wody. Owoce miksujemy z odrobiną miodu, polewamy nim budyń i na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi. Jeśli mamy ochotę na wersję czekoladową, podczas blendowania kaszy jaglanej możemy dosypać łyżeczkę kakao bądź karobu.
Najprostsze na świecie batoniki owsiane
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 dojrzały banan
– łyżka miodu bądź syropu klonowego, z agawy
– dowolne, ulubione dodatki, mogą być rodzynki, żurawina, daktyle, wiórki kokosowe, cynamon, pestki lub nasiona itd.
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Całość pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu kroimy na części, tak aby powstały batoniki i gotowe.
Orzechowe trufle
– około 100 g ulubionych, niesolonych orzechów (ziemne, włoskie, nerkowce…)
– 1 łyżeczka kakao bądź karobu
– 4 łyżki miodu
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1/3 szklanki wody
– szczypta soli
Orzechy, miód, masło orzechowe, kakao i sól blendujemy na w miarę gładką masę, stopniowo dodając wodę. Z powstałej masy formujemy nieduże kulki na kształt trufli. Gotowe kulki można obtoczyć w ulubionych dodatkach jak np. wiórki kokosowe, zmielone orzechy, czy kakao. Na koniec wkładamy trufle do lodówki na około 20-30 minut.

Czekoladowy shake
– 2 banany
– 1 miękkie awokado
– 2 łyżeczki kakao (bądź karobu)
– 1 szklanka mleka krowiego bądź roślinnego
Obrane banany i awokado blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Jeśli shake wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody.
Domowe lizaki dla dzieci
– sok owocowy (najlepiej domowej roboty, malinowy, jeżynowy, truskawkowy)
– 2 łyżki miodu bądź syropu klonowego
– połówka cytryny
– patyczki do szaszłyków, bądź po lodach
– taca z sylikonu
Sok razem z miodem dusimy na patelnie przez około 15 minut, w międzyczasie dodając sok z cytryny. Kiedy syrop zgęstnieje przelewamy go na sylikonową tacę, tworząc niewielkie koła, w które wkładamy patyczki. Po około 15 minutach, kiedy lizaki zastygną, możemy zdjąć je z maty i gotowe. Lizaki będą miały lekko żelową konsystencję.
Przygotowane w domu zdrowe słodycze nie tylko zaspokoją apetyt na coś słodkiego, ale również dostarczą nam cennych i zdrowych składników odżywczych. To także zdrowa alternatywa dla sklepowych batonów, żelków i lizaków, którą można zaproponować dzieciom.