Strona głównaPorady dietetycznePomysły na obiad w duchu zero waste

Pomysły na obiad w duchu zero waste

Kto pamięta czasy, kiedy czerstwy chleb obtaczało się w jajku i smażyło na patelni, wczorajsze, odsmażane ziemniaki najlepsze były z kefirem, albo kotlety jajeczne, które mama przygotowywała z pozostałych po śniadaniu jajek na twardo. Dziś, kiedy wszystko dostępne jest bez problemu na wyciągniecie ręki, niekoniecznie myślimy o tym, jak wykorzystać resztki jedzenia, albo lekko zwiędłe warzywa czy owoce. Okazuje się, że marnujemy całe tony żywności, w samej tylko Polsce jest to aż około 9 mln ton rocznie. Jest to niekorzystne nie tylko z ekologicznego punktu widzenia, ale również wraz z wyrzuconym jedzeniem, po prostu marnujemy pieniądze. Na szczęście przyszedł czas na zmiany i coraz więcej z nas, będąc świadomych tego faktu, stara się ograniczyć ilość marnowanego jedzenia. Zakupy robić z listą, aby kupować tylko, to, co naprawdę jesteśmy w stanie zużyć. Oto kilka ciekawych przepisów na obiad w duchu zero waste. Smacznego!

Burgery warzywne

Po przygotowaniu czystego bulionu bądź rosołu zostaje nam cała ugotowana włoszczyzna. Włoszczyznę należy odsączyć i zblendować ją razem z naszą ulubioną kaszą – może być jaglana, jęczmienna czy np. kuskus, puszką czerwonej fasoli, ewentualnie cebulą, ząbkiem czosnku i ulubionymi przyprawami. Z powstałej masy formujemy kotlety. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać do niej bułkę tartą. Przygotowane burgery smażymy na patelni. Można podać je do obiadku z ziemniakami, bądź w bułce jako wegańskie hamburgery.

Zobacz jak zrobić obiad zero waste

Szakszuka z resztek

To pomysł na wykorzystanie pomidorów i papryki. Jeśli nie są już pierwszej świeżości, wcale nie trzeba ich wyrzucać. Wystarczy pokroić je w kostkę, wrzucić na patelnię z dodatkiem fasolki z zalewy, cebulą, przyprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim, a kiedy warzywa zmiękną, zrobić w warzywach 4 wgłębienia, w które wbijamy jajka. Kiedy się zetną, całość można posypać natką pietruszki bądź kolendrą i gotowe.

Minestrone

Powstała w dawnych czasach jako zupa dla biednych, ponieważ nie zawiera mięsa, choć tak naprawdę jest bardzo zdrowa i bogata w cenne składniki odżywcze. Co ciekawe na tę włoską zupę nie ma jednego przepisu. Jej sekret polega na tym, aby do garnka wrzucić warzywa sezonowe, które akurat zostały nam w lodówce. W zależności od tego co mamy pod ręką, można uzupełnić ją sporą ilością makaronu bądź ryżu. Do minestrone nadają się wszystkie warzywa: poza tradycyjną włoszczyzną może to być: szpinak, kalafior, seler naciowy, ziemniaki, cukinia, brokuł, papryka, pomidory, groszek, czy fasolka. Po prostu to, co warto wykorzystać, aby się nie zmarnowało. W pierwszej kolejności w dużym podgrzewamy na oleju bądź oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dorzucamy resztę pokrojonych warzyw i zalewamy całość wodą. Dodajemy liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Kiedy warzywa zmiękną, a znaczna część wody odparuje (zupa ma być gęsta), wystarczy dodać ugotowany makaron, obojętnie jaki, taki który akurat mamy w szafce. Można dodać również czerstwy chleb. Kiedy zupa jest już na talerzu, posypujemy ją parmezanem i gotowe.

Zero waste i pomysły na obiad

To tylko kilka propozycji, a możliwości jest znacznie więcej. Możemy zrobić pesto do makaronu z niewykorzystanej w całości w poprzednim daniu natki pietruszki, kolendry, czy liści bazylii. Zaczynające więdnąć gruszki i jabłka pokroić w kostkę i zapiec je pod kruszonką, tworząc smaczny i prosty deser. Łodygę brokuła można obrać, pokroić w słupki i zdrowa przekąska gotowa. Marnowanie jedzenia weszło nam w nawyk, wydaje się oczywiste. Jednak wykorzystywanie w kuchni resztek, planowanie posiłków i zakupów nie jest tak naprawdę trudne do zorganizowania i warto w trosce o naszą planetę i nasze portfele nauczyć się sztuki niemarnowania żywności.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img