W każdej dziedzinie życia, modzie, motoryzacji, technologii czy sporcie trendy zmieniają się nieustannie. Niemal codziennie pojawia się coś innego, nowego, lepszego, szybszego. Królują espadryle, hybrydy, inteligentne domy czy smartwatche. Nowinki nie omijają kulinarnego świata. Szefowie kuchni prześcigają się w tworzeniu nowej jakości, wykorzystując zaskakujące rozwiązania. Jakie kulinarne trendy panują i pojawią się jeszcze w 2018 r.
#1 Desery 3D
Jeszcze do niedawna z drukarki korzystali przeważnie architekci. Luksusowa technologia zatacza coraz szersze kręgi i trafiła wreszcie do kuchni, w których szefowie tworzą za jej pomocą wykwintne dania. Najczęściej korzysta się z drukarki w cukiernictwie. Wynalazek przygotowuje desery, których nie stworzyłaby ludzka ręka. Futurystyczne, ekskluzywne cukiernicze majstersztyki są efektem matematycznego algorytmu.
#2 Zielony pandan
Na Instagramie coraz śmielej radzą sobie dania o wyraźnym, neonowo-zielonym kolorze. Liście pandanu, azjatyckiej rośliny służą w kuchni do zawijania w nie mięsa, ryb czy owoców morza. Potrawom nadają orzechowy aromat. Ich miąższ doskonale uzupełnia desery w postaci gofrów, lodów, naleśników czy różnego rodzaju ciast. Zawierający wiele antyoksydantów i bardzo duże pokłady chlorofilu pandan spowalnia procesy starzenia się ciała, a potrawom dodaje ekstrawagancji.
#3 Pij ziemniaki!
To może i dziwne, że ziemniaki znajdują się w zestawieniu kulinarnych trendów. To jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie, ale czy ktoś pomyślał kiedykolwiek, że można przygotować na ich bazie napój? Okazuje się, że ten trend ma swoje uzasadnienie. Ze słodkich ziemniaków, czyli z batatów, można przygotować pyszne latte, sok z ziemniaków, a z dodatkiem kokosa awangardowe smoothies. Mikstury z ziemniaka charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, eliminują zgagę i bóle żołądka.
#4 Róż dosięgnął czekoladę!
W 2018 r. opracowano przepis na zupełnie nowy gatunek czekolady. Do tego czasu mieliśmy cztery rodzaje czekolad – gorzką, mleczną, deserową i białą. Teraz mamy także różową. Tabliczka nazywana „Ruby” jest naturalnie różowa, nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Charakteryzuje się kremową konsystencją i słodko-słonym smaku, już wkrótce ma się pojawić na sklepowych półkach.
#5 Włoskie prosecco w słodyczach
Eksperymenty z winem musującym prosecco w cukiernictwie rozpoczęły się już w 2017 r. Szefowie kuchni dostrzegli potencjał modnego alkoholu i postanowili poszerzyć jego możliwości. W Nowym Jorku powstawać zaczęły prosecco donuts, jako nieśmiałe rozpoczęcie większego trendu. Wkrótce mają pojawić się żelki, konfitury czy milkshake`i z tym zacnym alkoholem.
#6 Truskawki, ananas, cytrusy, banany, kokos w jednej guanabana
Egzotyczna guanabana ma zdominować kulinarny świat. Smak owocu to mieszanka truskawek, kwaśnych cytrusów, bananów, kokosów i ananasa. Właściwości owocu podobnego w kształcie nieco do duriana mają wspomagać osoby walczące z nowotworami, ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. Póki co jest to dość zagadkowy, mało jeszcze znany owoc, którego potencjał już próbują wykorzystać szefowie kuchni na całym świecie.