Przed nami jeszcze wiele długich, ciepłych dni, na które na pewno każdy z nas ma nieco odmienny pomysł, jednak niezależnie od tego, czy wybierzesz się na pieszą wycieczkę czy postanowisz wylegiwać się na kocyku w cieniu drzew, w końcu zgłodniejesz. Podczas letnich wypraw dobrze mieć ze sobą koszyk lekkich przekąsek, jakie oferuje przede wszystkim dieta wegetariańska. Sprawdź, jakie wegetariańskie jedzenie na piknik możesz zapakować i zabrać ze sobą w plener.

Jak zrobić wegetariańskie szaszłyki
Szaszłyki kojarzą się głównie z tradycyjnym grillem i pierwsze, co przychodzi na myśl, to mięso przekładane warzywami. Spróbujmy przełamać ten krzywdzący stereotyp! Na patyczek nadziej kolejno kulkę mozzarelli, listek bazylii i pomidorek koktajlowy. Delikatnie skrop oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprósz solą. Plenerowe caprese gotowe!
Orzeźwiająca sałatka do pudełka – jaką przygotować?
Wysokie temperatury sprawiają, że w lecie szybko wytracamy płyny. Pamiętaj o piciu wody, ale postaraj się też dostarczać płynów innymi sposobami. Przykładowo, miąższ arbuza składa się aż w 92% z wody, dlatego taką przyjemnością jest zajadanie go w czasie upałów. Jak jeszcze można wykorzystać arbuza? Wegetariańskie dania na piknik to także sałatki, spróbuj więc kombinacji arbuz, feta, mięta. Smak tych trzech zupełnie wyjątkowych składników połączysz w jednolitą całość, doprawiając je sosem z soku z limonki i miodu.
Zabierz na wynos deskę lokalnych serów
Piknik to doskonała okazja, by spróbować czegoś nowego. Rozejrzyj się po lokalnych marketach i podpytaj znajomych jakie sery można kupić w twojej okolicy. Świeże i wytwarzane z sercem po pierwsze smakują znacznie lepiej, a po drugie ich produkcja znacznie mniej przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego – kupowanie lokalnie to mniejszy ślad węglowy. Pamiętaj, by chronić sery przed ciepłem. Takie wegetariańskie przekąski na piknik zapakuj w szczelne pudełka i torbę izolacyjną z wkładem chłodzącym albo zabierz ze sobą lodówkę turystyczną.

Przyrządzanie wegetariańskiego lawasza
Lawasz to ormiański chlebek z mąki pszennej, stanowiący ciekawą odmianę dla zwykłych kanapek. Placek posmaruj białym, puszystym serkiem lub hummusem, dorzuć do niego swoje ulubione warzywa i pikle bądź kiszonki, podsmażone grzyby typu boczniaki lub pieczarki i cokolwiek jeszcze tylko zechcesz. Jeśli nie masz czasu, by przygotować ten ormiański chlebek, a w twojej okolicy nie ma miejsca, gdzie można go zakupić, ten element przepisu zamień na dostępne w sklepach tortille lub mniej zaskakujące, ale proste i pyszne naleśniki.
Zabierz warzywa na piknik
Przygotuj dwa słoiki – jeden na pokrojone w słupki warzywa, drugi na dip. Najlepiej sprawdzą się chrupiące, podłużne jarzyny, takie jak seler naciowy, marchew czy zielona papryka. Dip wykonaj z gęstego jogurtu, na przykład typu greckiego. Dodaj czosnek, świeży koperek lub pietruszkę, odrobinę soku z cytryny, soli i pieprzu. Jeśli planujesz piknik z wyprzedzeniem, to tak przygotowany, klasyczny sos jogurtowo-czosnkowy umieść na kilka godzin w lodówce, by wszystkie smaki i aromaty zdążyły się przegryźć.
Oprócz jedzenia, do kosza piknikowego wrzuć też worek na śmieci lub reklamówkę. Pamiętaj, by na łonie natury nie pozostawiać po sobie nic, oprócz odciśniętej od koca trawy.