Zbliża się okres wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Dzieci wróciły do szkół, za oknem zrobiło się szaro, zimno i deszczowo. Przewlekłe przeziębienia mogą doprowadzić do obniżonej odporności. Jesień to czas, kiedy szczególnie warto zadbać o nasze zdrowie. Jedną z naturalnych metod wspierania odporności, znaną już od wielu pokoleń, jest picie soku z czarnego bzu. Owoce czarnego bzu jak i kwiaty cenione są za wiele cennych właściwości prozdrowotnych.
Czarny bez lub inaczej dziki bez jest dużym krzewem osiągającym dość spore rozmiary, powszechnie występującym w całej Europie, również w Polsce. Wiosną kwitnie na biało, a pojawiające się pod koniec lata owoce, są ciemnogranatowe, niemalże czarne i drobne, stąd właśnie wzięła się nazwa „czarny”. Owoce czarnego bzu, cenione ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, są bogate między innymi w:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- rutynę i kwas chlorogenowy,
- pektyny,
- kwasy organiczne,
- antocyjany,
- potas,
- żelazo,
- glin,
- wapń.

Właściwości soku z owoców z czarnego bzu:
- wspomaganie pracy układu odpornościowego,
- działanie antybakteryjne,
- działanie przeciwzapalne,
- działanie przeciwwirusowe,
- działanie przeciwbólowe,
- działanie moczopędne,
- działanie napotne,
- ułatwia odkrztuszanie,
- wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn,
- wspomaga leczenie rwy kulszowej i chorób reumatycznych.
Sok z czarnego bzu warto włączyć na stałe do codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Stosowany profilaktycznie jest jedną z najbardziej skutecznych i naturalnych metod wspierania odporności. Jeśli jednak przeziębienie nas dopadnie, piecie soku z czarnego bzu pomoże złagodzić nieprzyjemne objawy takie jak suchy kaszel czy gorączka.
W sklepach zielarskich i aptekach można kupić gotowy do spożycia sok z czarnego bzu. Ma on nieco kwaśny i cierpki smak. Jest bezpieczny do picia także dla dzieci i kobiet w ciąży. Pod żadnym pozorem nie należy zbierać niedojrzałych owoców czarnego bzu. Niedojrzałe i surowe owoce sambunigrycynę i prunazynę – są to niebezpieczne dla zdrowia, toksyczne substancje, których spożycie grozi zatruciem pokarmowym, które może objawić się nudnościami, bólem brzucha lub wymiotami.