Strona głównaProdukty i przepisyCzerwony krzew z Afryki – 3 powody, które przekonają cię do rooibos

Czerwony krzew z Afryki – 3 powody, które przekonają cię do rooibos

Krzew rooibos pochodzi z Afryki Południowej. W języku afikaans rooi oznacza czerwony, natomiast bos krzew. Popularność czerwonego krzewu uprawianego w górach Cederberg dosięgła już niemal całego globu. Z jakiego powodu krzew rooibos tak szybko rozprzestrzenił się po świecie? Już w 1930 r. niejaki dr P. Le Fras Nortier odkrył część zdrowotnych właściwości naparu. Dzisiaj wiemy o nim o wiele więcej, a napar sporządzony z ususzonych liści krzewu może pić dosłownie każdy.

Napar z rooibos nie zawiera kofeiny

Napój może być spożywany nawet przez małe dzieci, a także przez kobiety w ciąży. Jego prozdrowotne właściwości wynikają z tego, że działa przeciwzapalnie i wspomaga organizm przy bólach brzucha, szczególnie jest pomocny wówczas, kiedy u niemowląt pojawiają się kolki. W takim przypadku można dodać niewielką ilość napoju do mleka i podać najmłodszej pociesze. Zaletą napoju na bazie rooibos jest to, że jest swego rodzaju „bezkofeinowa kawa”, którą można dosłownie spożywać w dowolnych ilościach, ponieważ organizm nie musi pozbywać się kofeiny, która znajduje się nie tylko w kawie, ale i herbacie. Charakterystyczną cechą naparu jest to, że można go wypić przed snem, by się zrelaksować.

Prozdrowotne właściwości naparu

Rooibos nie tylko wspiera organizm w walce z dolegliwościami brzucha, jego właściwości zdrowotne są o wiele szersze. Liście krzewu zawierają duże ilości minerałów. M.in. magnez, który wspomaga układ nerwowy, wapń i mangan zapewniające mocne kości i zęby. Znajdziemy w nim również niezbędny dla prawidłowego działania metabolizmu cynk. A obecność żelaza poprawi transport tlenu w naszym organizmie.

Znajdujące się w liściach krzewu polifenole odpowiadają właśnie za właściwości przeciwzapalne, ale także przeciwwirusowe i antynowotworowe. Odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników, które jako uboczny efekt metabolizmu komórek mogą szkodzić, powodując wiele chorób.

Kolejny przeciwutleniacz, który jest elementem krzewu rooibos – aspalathin – cechuje się właściwościami, które przyczyniają się do zachowania równowagi zawartości cukru we krwi, wpływa także na poprawę wchłaniania glukozy domięśniowo oraz poprawia wydzielanie przez trzustkę insuliny. Wspomaga tym samym osoby, które cierpią z powodu cukrzycy.

Rooibos pozytywnie wpływa na skórę

W kosmetyce od dawna stosowane są peelingi chemiczne na bazie alfa-hydroksykwasów. Rooibos jest ich naturalnym nośnikiem. Za co odpowiadają te kwasy? Przede wszystkim ich właściwości pozwalają spłycić zmarszczki, ożywiając skórę, dodając jej świeżości. W domowych warunkach można sproszkować ususzone listki krzewu i wsypać do niewielkiej ilości wody. Poza regenerującymi zmarszczki właściwościami taka maseczka łagodzi trądzik, łuszczycę jak i oparzenia słoneczne.

Czerwony krzew odkryto dla celów spożywczych dopiero na początku XX wieku. Po ponad stuleciu od odkrycia napar z rooibos jest bardzo popularnym napojem. Nie zapominajmy też o jego walorach smakowych. Zaparzony napar ma przyjemny oraz kojący miodowy smak. Co więcej świetnie sprawdza się jako napój rozgrzewający, a także orzeźwiający podawany na zimno.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img