Strona głównaProdukty i przepisyRamen – czym jest i jak go przygotować?

Ramen – czym jest i jak go przygotować?

Jednym z wiodących trendów kulinarnych ostatnich kilku lat jest bez wątpienia kuchnia azjatycka, a dokładniej – te dania, których baza opiera się na aromatycznym wywarze. Nie dziwi więc, że w wielu miastach pojawia się coraz to więcej restauracji, specjalizujących się właśnie w tego typu jedzeniu, w których menu króluje ramen. Warto więc dokładnie przyjrzeć się tej potrawie i sprawdzić, skąd się wywodzi oraz czym właściwie ona jest.

Ramen – podstawowe informacje

Ujmując rzecz w skrócie – ramen to japońskie danie (choć jego geneza sięga kuchni chińskiej), którego podstawą jest rosół podawany w towarzystwie makaronu. Całość uzupełnia się aromatycznymi składnikami i przyprawami – często zawiera ona więc sporą porcję warzyw, która zagęszcza całą potrawę. Co natomiast ciekawe, ramen zdecydowanie wyróżnia się wśród innych japońskich zup – głównie tym, że zawiera mięso. Kolejną informacją, na którą warto zwrócić uwagę jest fakt, że tak, jak w wielu europejskich restauracjach, ramen bywa jedną z bardziej ekskluzywnych potraw, tak w Japonii uznawany jest za posiłek fast foodowy. Obecnie jednak, właśnie ze względu na coraz większą popularność, częściej podkreśla się jego pierwotny charakter.

Z czego składa się ramen?

Tak, jak wspomnieliśmy, ramen to rosół podawany z makaronem, ale jego smak, aromat, a nawet wygląd znacznie różnią się od rosołu typowego dla kuchni polskiej. Płynna baza zupy to wywar mięsny, a dokładnie – wywar uzyskiwany z wieprzowiny i kości wieprzowych. Makaron w przypadku tej potrawy również jest nieco inny – jest to bowiem specyficzny makaron pszenny, którego oryginalna wersja pochodzi z Chin.

Oprócz tego, w zupie tej powinno znaleźć się sporo warzyw, takich jak na przykład cebula, kapusta pekińska, czy też biała rzodkiew, poza tym: wodorosty, mięso, jajko (najlepiej gotowane na twardo), a także owoce morza. Całość najczęściej przyprawiana jest sosem sojowym. Warto natomiast podkreślić, że nie ma jednego, obowiązującego przepisu, na podstawie którego przyrządza się omawiane danie, dlatego istnieje sporo wariacji na jego temat.

Jeden ramen, czy wiele ramenów?

Spora popularność ramenu sprawiła, że – jak już zaznaczyliśmy – powstała znaczna ilość jego odmian, czasami nieco dalekich od pierwowzoru. Dla przykładu, miso-ramen przyrządzany jest na bazie mięsa drobiowego oraz ryb, a przyprawiony jest pastą miso. Zazwyczaj podaje się go z kiełkami sojowymi i sezamem, a także innymi warzywami, o których pisaliśmy w powyższym akapicie.

Shōyu-ramen również jest zupą drobiową – w jej przypadku wołowina i wieprzowina pojawiają się jednak jako dodatek. Co więcej, często podawana jest ona w wersji na ostro – tutaj sięga się więc po takie przyprawy, jak pieprz syczuański, czy też pieprz czarny, niekiedy również chilli. W niektórych restauracjach natknąć się można także na opcje wegańskie, tak więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Jak zatem widać, nie istnieje jeden sprawdzony sposób na idealny ramen. Pamiętając o kilku prostych, podstawowych zasadach, można więc przygotować własną wersję tej potrawy, najbardziej zbliżoną do swoich kulinarnych preferencji i upodobań.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img