Zachodni świat stosunkowo niedawno zachwycił się właściwościami alg morskich. Na dalekim wschodzie algi stosowane są od wieków. Dzisiaj znajdują szerokie zastosowanie w wielu sektorach gospodarki – kosmetyce, żywności czy w farmacji. Algi morskie należą do najprostszych oraz najstarszych organizmów na Ziemi. Ceni się je także za to, że mają niski stopień przetworzenia.
Jakie są właściwości alg morskich?
„Podwodne zarośla” gromadzą w sobie wszystkie minerały znajdujące się w wodzie. Co niezwykle ważne są one w przyswajalnej dla człowieka formie. Algi morskie to bogate źródło pierwiastków:

Algi zawierają także dużą ilość jodu. Jeśli cierpimy na jego niedobór warto dołączyć algi do codziennej diety. W ten sposób uzupełnimy niedobory. W algach morskich znajduje się także wiele witamin – E, K, PP, C, A oraz witaminy z grupy B. Odżywcze właściwości alg sprawiają, że będą one świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Zawierają one dużo białka, które jest niezbędne do rozwoju organizmu.
Nasz organizm nie potrafi produkować aminokwasów egzogennych. Natomiast algi morskie są świetnym ich źródłem. To kolejny argument za tym, by wpleść je do naszego jadłospisu.
Zastosowanie alg morskich w kosmetyce
Algi morskie znalazły niezwykłe wręcz zastosowanie w kosmetyce. Ich odżywcze i pielęgnacyjne właściwości sprawiają, że pozytywnie wpływają na:
cellulit – dodawane do balsamów i żeli wyszczuplających algi zielone i brunatne dzięki zawartości kwasu alginowego pobudzają krążenie w naczyniach włosowatych. W ten sposób ułatwione jest usuwanie toksyn z organizmu. Wspomagająco działają witaminy B, beta-karoten, jod i enzymy. To one odpowiedzialne są za przemianę materii i wygładzanie naskórka.
trądzik i łojotok – węglowodany oraz znajdująca się w algach morskich siarka mają właściwości odkażające. Stabilizują również pracę gruczołów łojowych skóry oraz oczyszczają skórę z toksyn, przywracając jej naturalne pH,
naczynka –spirulinę zawierająca rytynę i estynę, substancje wzmacniające i uszczelniające naczynia włosowate, poprawia ukrwienie skóry, a także łagodzi skłonność naczynek do pękania.
Cała rodzina alg morskich od nori, przez wakame po dulse to produkty wykazujące szereg właściwości prozdrowotnych. Kuchnia azjatycka bez wodorostów w zasadzie nie mogłaby istnieć, kosmetyka straciłaby niezwykły składnik. Algi morskie ze względu na swoje właściwości na stałe wpisały się w krajobraz branży kosmetycznej, spożywczej i farmakologicznej.