Glony, algi morskie, wodorosty
Morskie "Warzywa" - Glony, Algi Morskie i Wodorosty w Sklepie Biogo
Morskie "warzywa" to fascynująca grupa roślin, która pozwala na urozmaicenie swojej diety o zdrowe, pełnowartościowe i oryginalne dodatki. Glony, algi morskie oraz wodorosty są spożywane przez ludzi już od ponad dwóch tysięcy lat, na różnych kontynentach. W ostatnich dekadach wróciła na nie moda, ponieważ posiadają bardzo wiele witamin, mikroelementów oraz olbrzymią porcję białka, chlorofilu oraz wartościowych dla organizmu kwasów omega-3.
Certyfikat BIO
Kraj producenta
Bez glutenu
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez jajek
Bez cukru
Cena
-
od
do
ALGI MORSKIE SUSZONE - DULSE BIO 25 g - PORTO MUINOS
CHLORELLA W PROSZKU (GLONY) BIO 200 g - BIO PLANET
ALGI MORSKIE SUSZONE - WAKAME BIO 100 g (TOREBKA FOLIOWA) - PORTO MUINOS
ALGI MORSKIE SUSZONE - NORI PŁATKI BIO 25 g - PORTO MUINOS
ALGI MORSKIE SUSZONE - KOMBU BIO 100 g (TOREBKA FOLIOWA) - PORTO MUINOS
KOKTAJL SYNBIOTYCZNY BIOTIC PRO 100 g - NATURE SCIENCE
Właściwości Glonów, Alg Morskich i Wodorostów
Wodorosty, algi morskie i glony są źródłem witamin z grupy A, B oraz witamin C, D, E oraz K. Co ciekawe mają one w sobie także witaminę B12, która najczęściej jest spotykana w mięsie zwierzęcym. W tych "morskich warzywach" nie brakuje także żelaza, miedzi, potasu, manganu, jodu, sodu czy fosforu. Dzięki swoim unikalnym właściwościom algi morskie, wodorosty i glony pomagają w pozbyciu się metali ciężkich z organizmu, wspierając dobrą kondycję organizmu oraz pozytywnie wpływając na układ pokarmowy poprzez namnażanie flory bakteryjnej.
Witaminy i Minerały
- Witamina A: Ważna dla wzroku, układu odpornościowego i zdrowia skóry.
- Witaminy z grupy B: Pomagają w produkcji energii, funkcjonowaniu mózgu i tworzeniu czerwonych krwinek.
- Witamina C: Wspiera układ odpornościowy, zdrowie skóry i gojenie ran.
- Witamina D: Wspomaga zdrowie kości i układ odpornościowy.
- Witamina E: Silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami.
- Witamina K: Ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości.
- Witamina B12: Niezbędna dla produkcji czerwonych krwinek i funkcji neurologicznych.
Składniki Mineralne
- Żelazo: Niezbędne dla produkcji hemoglobiny i transportu tlenu we krwi.
- Miedź: Wspiera układ nerwowy i immunologiczny.
- Potas: Ważny dla funkcji mięśni i układu nerwowego.
- Mangan: Wspiera metabolizm i zdrowie kości.
- Jod: Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
- Sód: Reguluje równowagę wodno-elektrolitową.
- Fosfor: Ważny dla zdrowia kości i produkcji energii.
Glony, Algi Morskie, Wodorosty w Sklepie Biogo
W sklepie Biogo dostępne są produkty zawierające glony, wodorosty oraz algi morskie. Do wyboru są one w postaci suszu, kapsułek oraz posypek. Wszystkich miłośników sushi z pewnością zaciekawią również prażone algi morskie, które będą ciekawie dopełniać smakiem popularne japońskie danie. Warto włączyć wodorosty oraz glony do swojej diety, aby cieszyć się bogactwem pełnowartościowych składników odżywczych, zawartych w uniwersalnych dodatkach do przygotowywanych potraw.
Rodzaje i Zastosowanie
Suszone Glony i Algi
Suszone glony i algi to wygodna forma, która pozwala na długie przechowywanie i łatwe stosowanie w kuchni. Mogą być dodawane do zup, sałatek, dań głównych i smoothie, wzbogacając je o unikalny smak i wartości odżywcze.
Kapsułki z Algi
Kapsułki zawierające ekstrakt z alg są idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą skorzystać z ich dobroczynnych właściwości, ale nie przepadają za ich smakiem. Kapsułki są łatwe do spożycia i mogą być stosowane jako suplement diety wspomagający zdrowie.
Posypki z Wodorostów
Posypki z wodorostów to świetny dodatek do różnych potraw, takich jak sałatki, kanapki, a nawet popcorn. Nadają potrawom wyjątkowego smaku umami, jednocześnie wzbogacając je o cenne składniki odżywcze.
Prażone Algi
Prażone algi morskie to przysmak idealny dla miłośników sushi i japońskiej kuchni. Mogą być używane jako przekąska, dodatek do ryżu, czy składnik sushi, nadając potrawom chrupkości i głębi smaku.
Korzyści dla Zdrowia
Włączenie glonów, alg morskich i wodorostów do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:
- Detoksykacja organizmu: Pomagają w eliminacji metali ciężkich i toksyn.
- Wspomaganie układu pokarmowego: Dzięki błonnikowi i probiotykom wspierają zdrową florę bakteryjną.
- Wzmocnienie układu odpornościowego: Witaminy i minerały zawarte w glonach wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Poprawa zdrowia skóry i włosów: Witaminy i antyoksydanty zawarte w algach wspomagają zdrowie skóry i włosów.
- Wsparcie dla tarczycy: Jod zawarty w algach jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Zobacz też:
Ryże i kasze | Liofilizaty | Makarony i kuskus