Strona głównaProdukty i przepisyJakie są właściwości kaparów i jak możemy wykorzystać je w kuchni?

Jakie są właściwości kaparów i jak możemy wykorzystać je w kuchni?

Kapary to suszone, zamknięte pąki kwiatów rośliny o nazwie kapar ciernisty (Capparis spinosa L.). W kuchni pełnią rolę aromatycznej przyprawy, charakteryzującej się niezwykle intensywnym smakiem. Pochodzą przede wszystkim z obszarów śródziemnomorskich, Bliskiego Wschodu i tropikalnych rejonów Azji, a także Australii. Stanowią nieodzowny składnik kulinarny w tradycyjnych przepisach kuchni śródziemnomorskiej, francuskiej czy też włoskiej. Jednak walory kulinarne nie stanowią jedynych zalet tych niepozornych, zielonych, marynowanych przypraw. Kapary są również źródłem cennych składników odżywczych.

Właściwości kaparów

W przeszłości kapary stosowane były w tradycyjnej medycynie ludowej ze względu na prozdrowotne właściwości. Stosowano je głównie jako środek o właściwościach przeciwreumatycznych, a także wspomagający prawidłową pracę wątroby i układu pokarmowego, który niweluje uczucie pełnego brzucha. Obecnie kaparom przypisuje się również działanie moczopędne, wykrztuśne oraz usprawniające metabolizm. Oprócz tego dostarczają organizmowi witaminy, zwłaszcza A, C i K. Kapary wyróżniają się również szczególnie wysoką zawartością polifenoli, czyli antyoksydantów, takich jak kaempferol, kwercetyna i rutyna. Rutyna nie tylko uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, ułatwiając przyswajanie substancji odżywczych, ale także spowalnia utlenianie witaminy C, przedłużając jej działanie. Jest antyoksydantem, spowalniającym procesy starzenia się organizmu. W tych niewielkich, nierozwiniętych kwiatach kaparu ciernistego znajdziemy także sporo magnezu, potasu, a także sodu.

Kapary polecane są przede wszystkim tym osobom, które borykają się z problemami układu pokarmowego, w tym wątroby. Pomagają ograniczyć wzdęcia, złagodzić dolegliwości jelit oraz regulować metabolizm. Dzięki sporej zawartości antyoksydantów, kapary mają dobroczynny wpływ również na układ krążenia. Ponadto są wyjątkowo niskokaloryczne, można je zatem stosować w trakcie diety redukcyjnej, pamiętając jednak o tym, że kapary wzmagają apetyt.

Przeciwwskazania do spożywania kaparów

Choć jest to niewątpliwie zdrowy przysmak, kaparów nie może jeść każdy, gdyż oprócz wielu cennych składników, dostarczają one także dosyć sporo sodu, który nie jest wskazany dla osób z nadciśnieniem i chorobami serca, osób będących na diecie niskosodowej, chorych na osteoporozę, a także osób z obrzękami, u których występuje zatrzymanie wody w organizmie.

Jak wykorzystać kapary w codziennej kuchni?

Kapary mają intensywny, wyrazisty smak. Są dosyć słone, cierpkie i kwaskowate. Porównuje je się niekiedy do smaku zielonych oliwek, z dodatkiem chrzanu i pieprzu cytrynowego. To bardzo charakterystyczna mieszanka smaków i aromatów. Dlatego kapary doskonale łączą się na przykład z daniami rybnymi, dodając nieco mdłym potrawom wyrazistości. Szczególnie dobrze smakują z tuńczykiem lub łososiem, a także z owocami morza.

Prosty makaron z łososiem i kaparami:

  •      około 300 g surowego łososia,
  •      400 g ulubionego makaronu,
  •      garść kaparów,
  •      2 ząbki czosnku,
  •      2 łyżki oliwy,
  •      śmietana 18%,
  •      szklanka natki pietruszki,
  •      sok z cytryny,
  •      80 g startego parmezanu,
  •      sól i pieprz do smaku.

Filet z łososia należy usmażyć na oliwie z dodatkiem soli i czosnku, przez około 5-7 minut na średnim ogniu i podzielić go na kawałki. W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.   Do łososia na patelni dolewamy śmietanę, sok z połowy cytryny i ugotowany makaron. Na koniec dodajemy parmezan, kapary i posiekaną drobno natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem. Można zostawić odrobinę natki i parmezanu do dekoracji.

Sałatka ziemniaczana z kaparami i szpinakiem:

  •      1 kg ziemniaków,
  •      2-3 łyżki oliwy,
  •      łyżeczka masła,
  •      2 posiekane ząbki czosnku,
  •      2 średnie drobno posiekane cebule,
  •      garść kaparów,
  •      300 g szpinaku,
  •      sok z połówki cytryny,
  •      sól i pieprz.

Umyte ziemniaki w mundurkach należy pokroić wzdłuż, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. W czasie kiedy ziemniaki się gotują na patelni należy rozgrzać masło, oliwę, i cebulę. Po około 5 minutach dodajemy kapary i czosnek, a po minucie dodajemy ziemniaki i szpinak. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i gotowe.

Pasta jajeczna z dodatkiem kaparów:

  •      6 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę,
  •      łyżeczka kaparów,
  •      pół szklanki majonezu,
  •      2 łyżeczki musztardy,
  •      łyżeczka oliwy,
  •      posiekany ząbek czosnku,
  •      posiekany szczypiorek i koperek,
  •      przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy,
  •      łyżeczka soku z cytryny.

W misce należy najpierw przygotować dressing, mieszając majonez z dodatkiem oliwy, musztardy, czosnku, soku z cytryny, kaparów i przypraw. Na koniec dodajemy posiekane jajka, szczypiorek i koperek. Całość dokładnie mieszamy.

Jogurtowy sos z kaparami:

  •      szklanka jogurtu naturalnego,
  •      łyżka kaparów,
  •      pół szklanki posiekanego koperku,
  •      pół szklanki posiekanego szczypiorku,
  •      posiekany ząbek czosnku,
  •      sok z połowy cytryny,
  •      sól i pieprz.

Wszystkie składniki dokładnie łączymy w niewielkiej misce. Sos doskonale smakuje jako dodatek do pieczonych ryb, pieczonych ziemniaków czy do wędzonego łososia.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img