Za piekący, ostry smak papryczek chilli, habanero i niektórych przypraw odpowiada kapsaicyna – naturalna substancja, którą rośliny wytwarzają w celu odstraszenia zwierząt roślinożernych. Bardzo często kapsaicynę wykorzystuje się podczas produkcji suplementów diety na odchudzanie, jednak poza wpływem na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, ma ona jeszcze inne, cenne właściwości, a jej zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne niż mogłoby nam się wydawać.

Właściwości piekącej kapsaicyny
Kapsaicyna to naturalnie występujący w niektórych roślinach alkaloid, którego najbardziej rozpoznawalną cechą jest niezwykle ostry, piekący smak. Rozpuszcza się ona w alkoholu i tłuszczach, jeśli więc chcemy pozbyć się palącego uczucia po zjedzeniu papryczek chilli, możemy napić się szklanki tłustego mleka. Naturalnym źródłem kapsaicyny jest:
pieprz kajeński i przede wszystkim ostre papryczki takie jak:
Natomiast w słodkiej papryce kapsaicyna nie występuje. Substancję tą możemy znaleźć także między innymi w rozgrzewających maściach, suplementach na odchudzanie, lekach o działaniu przeciwbólowym, w tym w plastrach przeciwbólowych, a nawet w kosmetykach, na przykład w błyszczykach, które podrażniając delikatnie usta dają efekt ich wygładzenia i powiększenia. Ta drażniąca, wywołująca pieczenie i dyskomfort substancja działa w rezultacie przeciwbólowo, ponieważ zamiast pobudzać receptory bólowe, stosowana przez dłuższy czas powoduje stan dezaktywacji receptorów bólowych, które pomimo bodźca przestają być pobudzane. Kapsaicynie przypisuje się właściwości przeciwbólowe i zaleca się jej stosowanie na przykład w łagodzeniu bólu towarzyszącego:
- półpaścowi,
- zmianom mięśniowo-stawowym,
- neuropatii cukrzycowej,
- wysypce lub łuszczy.
Ponadto kapsaicyna ceniona jest ze względu na działanie:
- antyoksydacyjne,
- opóźniające rozwój miażdżycy, choroby wieńcowej,
- przeciwdrobnoustrojowe,
- przeciwpasożytnicze,
- hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi,
- wspomagające termoregulację i spalanie tkanki tłuszczowej,
- ograniczające apetyt.

Środki ostrożności
Zarówno podczas jedzenia ostrych papryczek, jak i stosując plastry zawierające kapsaicynę, należy być bardzo ostrożnym i ze względu na jej właściwości drażniące, starać się uniknąć zetknięcia z oczami czy otwartymi ranami. Kapsaicyna w zbyt wysokim stężeniu, może mieć działanie toksyczne, zaburzające prawidłowe działanie układu neurologicznego. Kapsaicynę można stosować w formie wyciągu z pieprzu kajeńskiego, jako suplement diety wspomagający proces odchudzania, szczególnie jeśli nie przepadamy za pikantnymi potrawami, przy czym bezwzględnie należy przestrzegać dawki zaleconej przez producenta. Z kapsaicyny powinny natomiast zrezygnować:
- osoby cierpiące z powodu refluksu i wrzodów żołądka,
- kobiety w ciąży i karmiące,
- dzieci.