Melisa lekarska (Melissa officinalis) jest obok mięty jednym z najbardziej znanych i stosowanych ziół. Cenimy ją zwłaszcza za jej właściwości uspakajające, wyciszające i ułatwiające sen. Rośnie ona w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Nazywana bywa również zielem cytrynowym, gdyż jej listki rozgniecione w dłoni roztaczają delikatny, cytrusowy aromat. Ze względu na swoje walory smakowe jest ona wykorzystywana także w kuchni, jednak w Polsce ceni się ją najbardziej w postaci naparów i herbatek. Przyjrzyjmy się dokładniej prozdrowotnym właściwościom tego cennego zioła.
Właściwości i zastosowanie melisy lekarskiej
Melisa zawiera wiele substancji, które mają korzystne działanie dla naszego zdrowia. Do jednych z jej najważniejszych składników zaliczane są:
- olejek eteryczny zawierający – cytral, cytronelal i geraniol.
- garbniki,
- flawonoidy,
- chlorofil
- karotenoidy
- kwasy fenolowe – kwas rozmarynowy, kawowy i ferulowy.

Melisa od setek lat stosowana jest w medycynie ludowej jako środek o właściwościach uspokajających. Zawdzięcza je ona zawartemu w niej olejkowi eterycznemu. Napar z melisy jest bardzo pomocny przy:
- nerwicach i stanach napięcia nerwowego,
- łagodzeniu silnego zdenerwowania,
- łagodzeniu objawów nadmiernego pobudzenia,
- problemach z zasypianiem.
Jednak to niejedyne działanie melisy. Napar z jej liści wykazuje także działanie:
- rozkurczowe i rozluźniające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a także wspomagające wydzielanie się żółci, co usprawnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
- łagodzące dolegliwości występujące w zespole jelita drażliwego,
- antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, warto więc go pić w stanach obniżonej odporności i podczas infekcji wirusowych i bakteryjnych,
- moczopędne,
- łagodzące mdłości,
- wspomagające niwelowanie bólu głowy, a nawet migreny,
- antyoksydacyjne, dzięki zawartości związków fenolowych, które:
- niwelują działanie wolnych rodników,
- obniżają ryzyko rozwoju takich chorób jak cukrzyca czy miażdżyca.

Zastosowanie melisy w kosmetyce i aromaterapii
Napar z liści melisy można z powodzeniem wykorzystać podczas domowej pielęgnacji: wystarczy po przestudzeniu przemyć nim twarz tak jak tonikiem – dzięki właściwościom przeciwzapalnym i kojącym, sprawdzi się u osób borykających się z niedoskonałościami cery. Natomiast eteryczny olejek melisowy jest bardzo ceniony w aromaterapii, ma delikatny i bardzo przyjemny zapach i wykazuje, podobnie jak napar z melisy, właściwości relaksujące.
Jak przygotować napar z melisy?
Najbardziej powszechną metodą stosowania melisy jest napar przygotowany na bazie suszu, jednak można go przyrządzić również ze świeżych liści. Przygotowanie naparu z melisy jest proste i nie wymaga użycia specjalnych naczyń. Łyżeczkę suszu należy wsypać do kubka i zalać przegotowaną, wrzącą wodą. Po upływie 15 minut do zaparzenia napój jest gotowy do picia. Melisa ma przyjemny i delikatny smak, możemy też dodać do niej odrobinę miodu.
Przeciwwskazania do stosowania melisy
Melisa jest bezpiecznym ziołem, również dla dzieci i kobiet w ciąży, choć nie powinno się przekraczać dwóch filiżanek dziennie tego napoju. Uważać na nią muszą przede wszystkim osoby ze stwierdzoną alergią na tę roślinę. Trzeba również pamiętać o tym, że ze względu na swoje uspokajające i usypiające właściwości, melisa może wpływać na zdolność do prowadzenia pojazdów.