Strona głównaProdukty i przepisyMiód Manuka w kuchni - do czego warto go wykorzystać?

Miód Manuka w kuchni – do czego warto go wykorzystać?

Miód Manuka jest niezwykły. Czynią go takim jego właściwości, smak, pochodzenie, sposób pozyskiwania oraz nietypowość samej rośliny, z której jest wytwarzany. Tak naprawdę mógłby nigdy nie powstać, gdyby nie fakt, że Europejczycy, którzy dotarli do brzegów Nowej Zelandii, przywiedli do niej ze sobą także pszczoły. I tak rozpoczęła się historia tego wyjątkowego miodu.

Pochodzenie miodu Manuka

W Nowej Zelandii oraz Australii odnaleźć można roślinę o specyficznych liściach, które są szorstkie i ostro zakończone, a także nigdy nie opadają. Leptospermum scoparium, bo tak nazywa się tajemniczy okaz, osiąga duże rozmiary i ma drobne kwiatostany, wyglądem przypominające nieco kwiat wiśni. Z tego niezwykłego krzewu pszczoły przez kilka tygodni w roku mogą zbierać nektar i przetwarzać go na ten cenny miód z Nowej Zelandii. Rdzenna ludność części Australii i Oceanii doskonale zna prozdrowotne właściwości krzewu Manuka. Przez to dba o jego niezmącony skład, mimo że uzyskanie go wyłącznie z jednego gatunku to niezwykle trudna sztuka, ponieważ na tej wyspie jest również wiele innych miododajnych roślin.

Właściwości miodu Manuka

Największą zaletą, jaką cieszy się miód Manuka, jest ilość zawartego w nim MGO, czyli methylglyoxalu. Żaden inny produkt spożywczy nie zawiera go w aż tak dużych ilościach. MGO można określić mianem naturalnego antybiotyku. Może świetnie poradzić sobie z pierwszymi objawami przeziębienia, jak również wspierać walkę z infekcjami, bakteriami czy wirusami. Regularnie stosowany może stanowić wsparcie dla układu immunologicznego i mieć działanie przeciwzapalne. Wiele osób chętnie sięga po niego jako środek wspierający odporność. Należy pamiętać, że methylglyoxal jest substancją naturalną. Pomimo swojej nazwy, nie ma nic wspólnego ze sztucznymi składnikami dodawanymi do żywności.

Zastosowania miodu Manuka

Miód Manuka odbiega nieco od standardowych produktów tego typu, przez długi czas nie przywiązywano większej wagi do jego właściwości. Działo się tak przede wszystkim za sprawą specyficznego smaku, który jest dość gorzki. Często określa się go także jako mocno mineralny, ziemisty czy nawet ostry. Miód ma przy tym intensywną, ciemną barwę, w czym nie przypomina większości popularnych w Europie złotych miodów. Miód ten zaczęto jednak stosować na większą skalę, kiedy uwaga padła na korzystny wpływ jaki ma na organizm. Z czasem jego wyrafinowany smak również przekuto w zaletę i nauczono się wykorzystywać w tworzeniu kompozycji smakowych.

Ten wyjątkowy miód z Nowej Zelandii z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni, ale należy jednak pamiętać, aby nie robić tego w zbyt wysokiej temperaturze. Nadmierne ciepło może spowodować utratę jego cennych wartości odżywczych. Sprawdza się do przygotowywania napojów na bazie wody, smoothie czy innych chłodnych napojów. Jak każdy tego typu produkt, miód Manuka świetnie komponuje się ze słodkimi przekąskami.

Można nim polewać upieczone pierniki czy ciastka, a także dodać do przestudzonej kaszy manny lub jaglanej. Ze względu na swój charakterystyczny aromat świetnie łączy się także z daniami wytrawnymi. Doskonale pasuje do cytryny, co można wykorzystać np. podczas przyrządzania krewetek czy sałatek. Zastosowanie miodu Manuka można znaleźć nawet podczas gotowania makaronu z serem. Stanowi on świetne zastępstwo dla standardowego cukru. Często wybierany jest do owocowych kompozycji i wypieków, ponieważ znakomicie przełamuje słodycz i nadaje daniom wyrazistego smaku. Zastosowanie miodu Manuka w kuchni ogranicza jedynie własna wyobraźnia kulinarna. Jego niezwykły smak sprawdzi się pod wieloma postaciami.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img