SPIS TREŚCI
Witarianizm – co to za dieta i na czym polega
Produkty dozwolone na diecie witariańskiej
Witarianizm – skutki uboczne efekty
Witarianizm jest odmianą diety polegającej na wyłączaniu z codziennej diety produktów wysoce przetworzonych, a w szczególności tych poddawanych obróbce termicznej. Oznacza to, że spożywane pokarmy są surowe – dlatego też dietę powszechnie określa się mianem “raw food diet” lub “raw vegan”. Dieta witariańska często wiązana jest z weganizmem, gdyż opiera się na eliminacji mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego – choć nie we wszystkich jej wariantach.
Witarianizm – co to za dieta i na czym polega
Witarianizm to dieta inspirowana sposobem odżywiania się ludzi z czasów przed wynalezieniem ognia – czyli niemal całkowicie oparta na produktach pochodzenia roślinnego, spożywanych na surowo. Ma to na celu zachowanie jak największej ilości naturalnie zawartych w żywności składników mineralnych, enzymów i witamin.
Witarianie rezygnują z obróbki termicznej pokarmów, co ma mieć na celu ochronę naturalnie obecnych w żywności białek, które w wyniku podgrzania uważane są za substancje ciężkostrawne, trudne do metabolizowania przez organizm, a nawet szkodliwe. Dieta ma także chronić przed potencjalnie niebezpiecznymi składnikami ubocznymi smażenia, takimi jak nitrozaminy. Niektóre warianty diety dopuszczają jednak do diety produkty, które zostały podgrzane do temperatury nie wyższej niż 42°C.
Produkty dozwolone na diecie witariańskiej
Dieta witariańska bazuje na ściśle określonej grupie produktów, które spożywane są na świeżo lub po minimalnej obróbce. Najważniejsze w komponowaniu jadłospisu są więc naturalna i nieprzetworzona żywność, jak:
- dojrzałe warzywa i owoce (a także te suszone na słońcu),
- orzechy, nasiona i pestki (surowe lub namoczone w wodzie)
- glony i wodorosty,
- świeże kiełki,
- niektóre odmiany grzybów,
- nierafinowane (tłoczone na zimno) oleje,
- miody (przede wszystkim niepasteryzowane).
Wśród jego zwolenników witarianizm funkcjonuje w kilku wariantach. Najpopularniejszą i najbardziej radykalną odmianą diety jest witarianizm wegański, który wyklucza z jadłospisu wszystkie produkty odzwierzęce – wszystkie z nich eliminują jednak:
- żywność wysoko przetworzoną,
- nabiał UHT,
- produkty pasteryzowane, puszkowane czy różnego typu przetwory słoikowe (w zalewach i marynatach),
- nasiona roślin strączkowych (poza odmianami, które można jeść na surowo),
- zboża i produkty pochodne, jak mąka, pieczywo, makarony, kasze czy ryż.
Najlepszymi opcjami na diecie witariańskiej są zatem sałatki, tłoczone na zimno soki, chłodniki (jak np. gazpacho), puddingi, a także pasty i desery przygotowane z namoczonych i roztartych orzechów lub nasion.
Witarianizm – skutki uboczne efekty
Podobnie jak każda niewłaściwie stosowana dieta, tak i witarianizm może nieść ze sobą skutki uboczne. Pośród wariantów diety funkcjonuje także mniej popularny, czyli witarianizm wegetariański, który dopuszcza z kolei przyjmowanie niektórych produktów odzwierzęcych, jak niepasteryzowanego mleka czy surowych jajek. Jest to uznawane jednak za praktykę kontrowersyjną, ponieważ znacznie zwiększa ona ryzyko zakażenia salmonellą, która może być obecna np. na jajkach.
Jako dieta bardzo restrykcyjna witarianizm efekty daje dobre jedynie jeśli stosowany jest krótkotrwale. Dobrym rozwiązaniem jest cykliczne podejmowanie diety, np. w okresie wiosennym, co pomaga oczyścić organizm ze złogów oraz może pomóc w poprawie jakości trawienia. Potrawy oparte na wytycznych diety witariańskiej warto włączać do standardowej diety, jednak długotrwałe stosowanie mało różnorodnego jadłospisu zawsze będzie niosło ze sobą konsekwencje dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.