Sezonowość, czyli jedzenie owoców i warzyw wówczas, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu i w naszej strefie geograficznej, to najprostszy, najbardziej ekologiczny i ekonomiczny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych i wartościowych składników odżywczych. To także wspieranie lokalnych producentów i dostawców. Sięgając po owoce i warzywa sezonowe, wybieramy produkty, które nie wymagają importu z odległych krańców świata i wykorzystywania środków konserwujących. Owoce sezonowe nie są długo przechowywane. Czas od momentu ich zerwania do zjedzenia jest stosunkowo krótki. Takie owoce i warzywa i owoce nie tracą świeżości, a ich smak i aromat jest intensywny. Nie wymagają one stosowania chemicznych środków przedłużających ich trwałość.
Jabłko – najbardziej popularny polski owoc
W Polsce wiosna i lato obfitują w przepyszne truskawki, maliny, jagody czy czereśnie. Natomiast kiedy zaczyna się zima, wybór owoców jest zdecydowanie bardziej ograniczony. Polskie zimowe owoce sezonowe to przede wszystkim jabłka i gruszki. W tym artykule przyjrzymy się zatem, dlaczego warto jeść jabłka. Sezon na nie trwa od lipca aż do końca kwietnia. Jest to najbardziej popularny owoc uprawiany w naszym kraju – Polska jest pierwszym w Europie i trzecim na świecie producentem jabłek. Podobno jedzenie minimum jednego jabłka dziennie, może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie.

Jabłka – właściwości i składniki odżywcze
Jabłka są niskokaloryczne, a przy tym pełne wartościowych składników odżywczych, minerałów i pektyn, czyli błonnika. Są źródłem witamin: A, C, E, K, a także kwasu foliowego, wapnia, potasu, fosforu, cynku i żelaza. Codzienne jedzenie jabłek pozytywnie wpływa na cały nasz organizm. Jabłka wspomagają:
- utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i wpływają na prawidłową pracę serca,
- obniżyć zapotrzebowanie na insulinę, dzięki dostarczaniu kwasu galakturonowego,
- pracę układu pokarmowego i proces trawienia, zapobiegają zaparciom,
- proces odchudzania, dzięki wysokiej zawartości błonnika i kwasu ursolowego przyspieszają spalanie kalorii,
- układ odpornościowy,
- dzięki zawartości kwercetyny, redukują ryzyko wystąpienia zaćmy cukrzycowej.
Choć w dzisiejszych czasach na wyciągnięcie ręki mamy stały dostęp do egzotycznych owoców, sprowadzanych z najdalszych zakątków świata, to właśnie jabłka są naszym dobrem narodowym. Warto sięgać po nie zimą, spożywane regularnie, będą wspierały naszą odporność i regulowały proces trawienia, jednocześnie dostarczając cennych i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Do najbardziej popularnych, zimowych odmian jabłek należą:
- jabłka gala,
- alwa,
- gloster,
- golden delicious,
- kortland.

Jabłka najlepiej jeść na surowo, razem ze skórką, ponieważ to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Jest ona także źródłem antocyjanów, czyli naturalnych barwników, które osłabiają działanie wolnych rodników i wspomagają opóźnienie procesów starzenia się. Przed zjedzeniem jabłek, nie możemy oczywiście zapomnieć o dokładnym ich umyciu. Oprócz tego, że doskonałe na surowo, jabłka są składnikiem niezliczonej ilości deserów, przetworów, a nawet dań głównych.