Strona głównaProdukty i przepisyPasty jako zamiennik masła #1

Pasty jako zamiennik masła #1

Wiele osób coraz częściej decyduje się na wyeliminowanie z codziennej diety masła, szukając jego zdrowszych zamienników. Odchodzi się również od pieczywa połączonego z innymi tłustymi smarowidłami, takimi jak majonez. Czym więc zastąpić bazę każdej kanapki? Możliwości jest wiele, a dziś postaramy się przybliżyć kilka z nich, które cieszą się największą popularnością.

Hummus

Hummus to wegański klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że jest on prosty w przygotowaniu, a przyrządzanie go nie jest zbyt czasochłonne. Dodatkowo, składniki, których potrzebujemy, aby zrobić hummus, dostępne są w wielu sklepach, tak więc nie trzeba tracić energii na ich intensywne poszukiwania. W co zatem powinniśmy się zaopatrzyć, decydując się na przygotowanie hummusu? Podstawą są ciecierzyca oraz pasta tahini, które należy połączyć z czosnkiem, sokiem ze świeżej cytryny, zimną wodą i oliwą. Ten ostatni składnik można jednak zastąpić jogurtem naturalnym, który sprawi, że całość będzie lżejsza i bardziej puszysta. Istnieją również wersje hummusu, opierające się na takich warzywach, jak buraki, papryka i marchew – je również warto uwzględnić!

Pasta z pestek dyni

Pasta z pestek dyni jest kolejną opcją, która powinna spodobać się wszystkim osobom cierpiącym na brak czasu – jej przygotowanie nie trwa bowiem długo, pod warunkiem, że wcześniej wspomniane pestki namoczymy. W jakie produkty należy się zaopatrzyć, przyrządzając ten smakołyk? Poza tymi najważniejszymi, o których była już mowa, na pewno w suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, sos sojowy (w niewielkich ilościach) oraz oliwę z oliwek.

Wegański smalec

Wegański smalec można przygotować na wiele sposobów, jednak my proponujemy jego najprostszą, a zarazem najsmaczniejszą wersję, bazującą na białej fasoli. Z czym powinniśmy połączyć fasolę? Na pewno z cebulą, oliwą z oliwek i płatkami drożdżowymi. Całość można zaś wzbogacić – na przykład – o jabłko, a następnie odpowiednio przyprawić, używając między innymi pieprzu, soli, majeranku i tymianku.

Pasta z zielonego groszku

Jeżeli nie chcemy spożywać już masła, pasta z zielonego groszku powinna być jednym z podstawowych smarowideł, po które sięgniemy. Powodów jest kilka.

  • Po pierwsze – jest tania.
  • Po drugie – jest prosta.
  • Po trzecie – można przygotować ją w tempie wręcz ekspresowym.
  • Po czwarte – prawdopodobnie wszystkie potrzebne produkty mamy w domu.

Czego więc potrzeba do przygotowania pasty? Oczywiście, zielonego groszku (może być mrożony lub konserwowy), który należy zblendować ze sporą ilością czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub jogurtem naturalnym. Do tego szczypta pieprzu oraz soli i tak oto powstaje jedna z najciekawszych past, jakimi można posmarować chleb.

To zaledwie cztery propozycje, choć bez wątpienia smaczne i pożywne. Będziemy jednak do tego tematu często wracać, ponieważ past, którymi można zastąpić masło, jest naprawdę sporo.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img