Wprawdzie oregano na stałe wpisało się w kuchenny krajobraz, to właściwości tej przyprawy są jeszcze nieco nieznane. Prozaiczna wydawałoby się przyprawa nie interesuje nas bardziej niż to, by dodała smaku i aromatu przyrządzanym potrawom. A jednak lebiodka pospolita to nie tylko zmielona i suszona przyprawa, jej zastosowanie jest szersze a właściwości mogą nas zaskoczyć.
Lebiodka pospolita, znana szerzej pod nazwą oregano, znana już była w starożytnej Grecji a jej właściwości opisywał Hipokrates i Arystoteles. Poza suszoną formą oregano występuje w postaci olejku, który charakteryzuje się silnym działaniem bakterio- i grzybobójczym, ma właściwości antyoksydacyjne i wspomagające układ immunologiczny.
Olejek z oregano – co ma w sobie dobrego?
Właściwości olejku z lebiodki pospolitej nie są znane jeszcze w 100% jednak pewne rzeczy już o nim wiemy. Najlepiej przebadaną odmianą olejku pozyskiwanego z lebiodki jest chemotyp karwakrolowy, który zawiera wysoką zawartość krawarkolu, niską tymolu. Ta odmiana pochodzi przede wszystkim z górzystych terenów basenu Morza Śródziemnego. Skuteczność tej substancji wynika z obecności odpowiedniej proporcji krawarkolu do tymonu.
W czym może pomóc olejek z oregano:
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie – to oznacza, że olejek z oregano wspiera walkę z pasożytami i drobnoustrojami poprzez zatrzymanie rozwoju drobnoustrojów i mikroorganizmów,
- wzmacnia organizm – stosowanie olejku oregano zgodnie z zaleceniami zabezpiecza nas przed przeziębieniami oraz grypą wspomagając nasz układ immunologiczny, w sposób naturalny podnosi odporność,
- spowalnia procesy starzenia – jako bardzo mocny antyoksydant zwalcza wolne rodniki w organizmie, w ten sposób chroni komórki naszego ciała i hamuje procesy starzenia,
- wspiera pracę układu trawiennego – to zawarty w olejku krawarkol odpowiada za to, że ograniczone zostaje gromadzenie się warstwy lipidowej w tkance podskórnej. Olejek usprawnia procesy trawienia i wspomaga przepływ żółci.
Jakie składniki zawiera olejek z oregano?
Główny powód, dla którego docenia się olejek z oregano wynika z tego, że zawiera on tymol i karwakrol. Ta druga substancja wykazuje duże właściwości przeciwgrzybiczne oraz wspomaga pracę układu trawiennego. Tymol dodatkowo działa antybakteryjnie. Co jeszcze znajdziemy w olejku z oregano:
- witaminy z grupy B – witaminy z tej grupy wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i mają pozytywny wpływ na kondycję psychiczną. Poprawiają także pracę układu oddechowego i podnoszą odporność organizmu na infekcje.
- Witamina C – ta witamina to silny antyoksydant zmniejszający wpływ wolnych rodników, które źle wpływają na ogólną kondycję organizmu. Warto pamiętać, że niedobór witaminy C może osłabiać organizm, wtedy odczujemy większe zmęczenie, bóle stawów i mięśni,
- witamina K – wspiera procesy krzepnięcia krwi i wzmacnia kości,
- flawonoidy – to bardzo silne przeciwutleniacze, które odpowiadają m.in. za neutralizacje wolnych rodników i zapobiegają utlenianiu się witaminy C. Mają także właściwości przeciwzapalne i rozkurczające, wzmacniają także naczynia krwionośne i ogólnie pozytywnie wspierają cały organizm,
- minerały – w olejku z oregano nie brakuje też takich minerałów jak magnez, żelazo, potas, wapń czy cynk. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie byłoby możliwe gdyby zabrakło w nim minerałów. Mają one wpływ na poprawne działanie układu immunologicznego i układu sercowo-naczyniowego, wzmacniają kości, zapewniają prawidłowy rozwój i wzrost.