Strona głównaProdukty i przepisyRola mango w diecie - sprawdź, dlaczego warto je jeść

Rola mango w diecie – sprawdź, dlaczego warto je jeść

W ostatnich latach owoc mango doceniany jest coraz bardziej, w szczególności za swój nietypowy smak oraz ogrom wartości odżywczych. Coraz więcej osób decyduje się na wykorzystanie owocu w kuchni, a widać to nie tylko po sprzedaży, ale także po popularności produktów spożywczych, które zawierają mango. Jest to znakomity dodatek do sałatek, deserów, a także owoc zachęcający niską kalorycznością.

Ile kcal ma owoc mango?

Kalorie w mango zależą od wielkości owocu. Przeciętny waży około 280 gramów, co oznacza, że takiej wielkości mango kcal będzie w sobie miało około 170 (około 60 kcal w 100 g). W porównaniu z bananami czy owocami suszonymi, jest to niedużo. W połączeniu z niepowtarzalnym, świeżym smakiem oraz pięknym kolorem, bardzo często wykorzystuje się mango do przygotowywania niskokalorycznych deserów, jak np. sorbetów czy też wartościowych smoothie i koktajli.

Jakie mango jest najlepsze?

Na co zwrócić uwagę, wybierając dobre mango? Najważniejszy jest jego kolor oraz to jak twardy jest owoc. Dojrzały egzemplarz powinien pod naciskiem delikatnie ustępować. Kolor skóry powinien być czerwonawy, choć ten aspekt zależy akurat od odmiany. Naturalnie, dobrze jest unikać wszelkich skaz oraz uszkodzeń, jakie mogłyby pojawić się na powierzchni skórki. Jeżeli degustator nabędzie niedojrzałe, twarde mango, powinien je przechowywać przez kilka dni, np. w otwartym koszyku, dzięki czemu owoc w pełni dojrzeje i będzie gotowy do spożycia.

Wiele osób twierdzi, że najlepsze mango to takie, które spożyje się zaraz po zerwaniu z drzewa. Niestety niewielu ludzi ma taką możliwość, ponieważ owoc mango można spotkać jedynie w klimacie podzwrotnikowym i zwrotnikowym. Do Polski nie jest sprowadzane na dużą skalę, ale zyskuje coraz większą popularność. Choć nie należy do najtańszych owoców, ze względu na ilość zawartych w nim witamin oraz smak, warto co jakiś czas urozmaicić nim swoją dietę.

Jakie mango jest najlepsze i ile kalorii posiada?

Dlaczego warto spróbować mango?

Odpowiedź na to pytanie jest stosunkowo prosta i bynajmniej nie chodzi tutaj o jego smak czy zapach. W żółtym miąższu kryje się bogactwo witamin oraz wartościowych dla organizmu składników. Okazuje się dobrze uzupełniać dietę o mango, ponieważ zawarte w nim substancje nie tylko ułatwiają przyswajanie żelaza, ale także trawienie białek. Uwadze nie może także umknąć fakt, że składniki te przyczyniają się także do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz pozytywnie wpływają na pracę serca.

Witaminy A i E, które można odnaleźć w mango, wspomagają skórę i oczy, a witamina C wzmacnia odporność. Co więcej – owoc mango jest doskonałym źródłem błonnika, a co za tym idzie, naturalnie wspomaga procesy trawienne. Można w nim także odnaleźć drogocenne mikroskładniki, takie jak magnez, miedź i potas. Magnez odpowiada za regulowanie skurczów mięśni, a przy tym również przyczynia się do utrzymania koncentracji.

Co wyróżnia mango? Jak je jeść?

Osoby, które po raz pierwszy skosztują owocu mango zapewne zauważą, że poza słodkością, da się w nim wyczuć także niepowtarzalny smak – tak bardzo doceniany przez amatorów kuchni indyjskiej czy tajskiej. Owoc mango ma przyjemny, świeży i lekko miodowy smak, ale dzięki delikatnej słodyczy świetnie nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, w deserach, w formie smoothie, czy też w daniach wytrawnych.

Jak jeść owoc mango, aby smakosza nie irytowała pestka znajdująca się w środku? Eksperci radzą, aby odkroić obie płaskie części mango, jak najbliżej nieregularnej pestki, a następnie ponacinać miąższ w kostkę, tuż przy skórze. Trzeba pamiętać o tym, aby jej nie przeciąć. Po tym pozostaje już tylko wywinąć skórę na drugą stronę i wygodnie odrywać kosteczki miąższu.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img