Strona głównaProdukty i przepisyW czym pomagają nasiona czarnuszki – sprawdź właściwości rośliny pochodzącej z Turcji...

W czym pomagają nasiona czarnuszki – sprawdź właściwości rośliny pochodzącej z Turcji i Iraku

Nasiona czarnuszki swoje zastosowanie znalazły w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie. Ich ekspansja na światowe rynki rozpoczęła się z Turcji i Iraku. Dzisiaj uprawia się ją na całym świecie, również w Polsce. Wyjątkowe właściwości nasion czarnuszki są pomocne w zwalczaniu nadciśnienia i wrzodów żołądka. Stosuje się je także przy trądziku. Zobaczmy jakimi jeszcze właściwościami charakteryzuje się ta roślina.

Dawniej wierzono, że „czarnuszka potrafi wyleczyć wszystko oprócz śmierci”. Dzisiaj wiemy, że prozdrowotne właściwości rośliny naprawdę wiele potrafią. Współczesne badania dowodzą, że czarnuszka wykazuje właściwości wspomagające walkę z wrzodami, działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i redukuje uszkodzenia, które powstają podczas choroby wrzodowej. Swoje zastosowanie czarnuszka od wieków znajduje w medycynie tradycyjnej i wspomaga walkę z astmą alergiczną, egzemą czy przy azotopowym zapaleniu skóry.

Co zawierają nasiona czarnuszki?

Roślina zawiera bardzo wiele składników, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Są to:

  • olej składający się w 85 proc. z nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • olejek eteryczny,
    węglowodany (około 32 proc.),
  • białko (około 22 proc. – zawiera 8 z 9 niezbędnych aminokwasów),
  • alkaloidy,
  • flawonoidy i saponiny,
  • beta-karoten,
  • witaminy z grupy B,
  • minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, selen, cynk,
  • tymochinon, związek fitochemiczny wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także blokujący wytwarzanie się histaminy, dzięki czemu nasiona czarnuszki wykazują działanie przeciwalergiczne.
Jakie zdrowotne właściwości posiada czarnuszka

Jakie nasiona czarnuszki mają właściwości zdrowotne?

Warto wspomnieć, że nasiona czarnuszki mają aż ok. 100 substancji aktywnych. Właśnie z tego powodu jest to produkt, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Zaleca się spożywanie nasion czarnuszki lub oleju nawet codziennie. W czym w takim razie nasiona czarnuszki mogą nas jeszcze wspomóc:

  • budują odporność – roślina wpływa na wzrost liczby komórek odpornościowych oraz na większą aktywność układu immunologicznego,
  • działają antyalergicznie – blokując wydzielanie histaminy,
  • wspomagają chorych na astmę – poprawiając wydolność płuc i wspomagając pozbycie się świszczącego oddechu,
  • działają antybakteryjnie – zawartość tymochinonu sprawia, że czarnuszka działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antygrzybicznie,
  • obniża ciśnienie tętnicze.

Czarnuszka jest stale badana, jej pozytywne właściwości nie są w pełni znane. Jedno jest pewne jest to roślina, która wykazuje bardzo duży potencjał we wspomaganiu nas w walce z wieloma dolegliwościami. W tej chwili trwają badania nad tym w jakim stopniu czarnuszka może wspomagać nas w walce z cukrzycą, a nawet rakiem.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

3 KOMENTARZE

  1. Jestem b.mile zaskoczona pozytywnym działaniem czarnuszki. Mam ogród pełen kwiatów i czarnuszka wsuwa się sama uzupełniając puste miejsca. Do tej pory używałam jej nasion do posypywania sera białego i kanapek, ale nie wiedziałam, że je też olej. Jestem ciekawa ile trzeba go używać żeby uruchomić właściwości zdrowotne

    • W takim razie koniecznie musi Pani spróbować oleju z czarnuszki 🙂 Pierwsze efekty można zauważyć już po miesiącu regularnego stosowania! Bardzo ważna będzie systematyczność 🙂 Czekamy na Pani wrażenia jeśli zdecyduje się Pani dołączyć go do swojej diety.

  2. Nasiona z czarnuszki po otwarciu najlepiej przechowywać w szklanych zaciemnionych pojemnikach z dala od źródeł ciepła. Tak przechowywana czarnuszka powinna zachować swoje pełne właściwości do 3-4 miesięcy po otwarciu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img