Strona głównaSlow lifeZasady ekologicznego zmywania naczyń

Zasady ekologicznego zmywania naczyń

Bez względu na to, czy korzystamy ze zmywarki, czy tradycyjnie ze zlewu – zmywać musimy codziennie. W jednym i drugim przypadku dobrze jest uwzględnić aspekt ekologiczny i ekonomiczny. Dbanie o środowisko naturalne powinno stać się dla nas stylem życia i dotyczyć również sprzątania, a w tym zmywania naczyń.

Sposób na eko ręczne zmywanie naczyń

Choć to korzystanie ze zmywarki uchodzi za najbardziej ekologiczne i ekonomiczne, z różnych przyczyn nie wszyscy mają w domach te urządzenia. Istnieją jednak sposoby, aby również tradycyjne zmywanie w zlewie było bardziej przyjazne środowisku:

  • na mocne, tłuste zabrudzenia najlepiej działa gorąca woda z sodą oczyszczoną. Jeśli zależy nam na pachnącym aromacie, możemy dodać kilka kropel ulubionego olejku eterycznego (np. cytrynowego lub z drzewa herbacianego),
  • do mycia naczyń, które nie są tłuste, np. kubki po herbacie, filiżanki i kieliszki, wystarczy namoczyć w wodzie z dodatkiem soli. Sól sprawi, że będą one nie tylko czyste, ale także bardziej błyszczące,
  • podczas płukania naczyń, możemy do komory z czystą wodą wlać pół szklanki octu. Wówczas płuczemy naczynia. Odstawiamy na suszarkę lub wycieramy. Ocet sprawi, że będą one pięknie błyszczeć,
  • możemy przygotować domowy płyn do mycia naczyń, wystarczy wymieszać: sodę oczyszczoną, płatki mydlane, kilka kropel octu z wody kilkoma kroplami olejku eterycznego i gotowy płyn przelać do szklanej butelki.

W ekologicznym myciu naczyń chodzi również o to, aby zużyć jak najmniej wody, ale tak, by jednocześnie naczynia były dokładnie i porządnie umyte. W tym celu najlepiej jest napełnić komorę zlewu ciepłą wodą i w niej umieścić i namoczyć brudne naczynia. Najmniej ekologicznym sposobem jest natomiast mycie naczyń pod bieżącą wodą. Znaczenie ma także kolejność mycia: powinniśmy zacząć od mycia kieliszków, szklanek i kubków, następnie w kolejce powinny być noże, widelce i łyżki, później talerze i garnki, a dopiero na samym końcu najbardziej tłuste patelnie. Pamiętajmy również o tym, aby jeszcze przed zmywaniem usunąć jak najwięcej resztek jedzenia z brudnych naczyń.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, czym myjemy naczynia. Dostępne w drogeriach gąbki tak w dużej części składają się ze szkodliwego dla środowiska plastiku dlatego, zamiast nich lepiej jest korzystać z ekologicznych zmywaków wykonanych z bawełny, lnu, tetry, bambusa czy włókien konopnych, świetnie sprawdzi się także zmywak z pędów dyni.

Ekologiczna zmywarka

Obecnie za najbardziej ekologiczne uchodzi mycie naczyń w zmywarce – szczególnie jeśli ustawimy ją na specjalny program eko. Zużywa ona wówczas minimalne ilości wody i prądu. Jednak nie bez znaczenia są używane przez nas detergenty. Te dostępne w drogeriach zawierają wiele szkodliwych dla środowiska substancji chemicznych, a także drobimy mikroplastiku, które na stałe przenikają do wód gruntowych. Aby tego uniknąć, możemy samodzielnie przygotować domowe, ekologiczne kostki do zmywarki. Sklepowy nabłyszczacz możemy natomiast zastąpić po prostu octem.

Aby przygotować ekologiczne kostki do zmywarki potrzebne będą:

  • soda kalcynowana – 1 szklanka
  • boraks – 1 szklanka
  • sól – 0,5 szklanki
  • sok z cytryny – minimum 0,5 szklanki
  • foremki na lód

Składniki należy ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać, a następnie przelać do foremek na lód. Kiedy masa dobrze zastygnie (po upłynięciu około jednej doby), kostki są gotowe do użycia.

Wykonane samodzielnie płyny do mycia naczyń lub kostki do zmywarki są ekologiczne z jeszcze jednego powodu. Rezygnując z tych gotowych, dostępnych w sklepach, ograniczamy także ilość plastikowych odpadów – plastikowych butelek i torebek czy folii, w które zapakowana jest zazwyczaj każda, pojedyncza kostka do zmywarki.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img