Wakacje już coraz bliżej i coraz więcej i częściej nasze myśli podążają w stronę słonecznego, odprężającego urlopu. Planujemy wakacyjne podróże i odpoczynek w pełnym słońcu i przy pięknej pogodzie. Oprócz udanych wakacji, nieodzownym elementem lata, są oczywiście lody. Muszą być pyszne, orzeźwiające i najlepiej, aby były także zdrowe. Aby mieć pewność, że takie właśnie są, możemy przygotować je sami, we własnym domu. Będą nie tylko zdrowsze, bez grama cukru, sztucznych barwników i chemicznych dodatków, ale też tańsze. Pyszne, domowe lody są naturalne, dostarczają witamin, ponieważ ich głównym składnikiem są zazwyczaj owoce (choć nie tylko). Owoce sezonowe są słodkie, nie ma potrzeby ich niczym dosładzać. A ponieważ coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską, czy to ze względów etycznych, ekologicznych, czy zdrowotnych, przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na domowe lody w wersji wegańskiej.

Zielone lody matcha
Potrzebne będą:
- 3 łyżeczki herbaty matcha
- 3 banany
- około 50 ml ulubionego mleka roślinnego
- migdały lub wiórki kokosowe
Obrane i pokrojone banany należy włożyć do zamrażarki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie zmrożone banany blendujemy, jednocześnie łącząc je z trzema łyżeczkami herbaty matcha i mlekiem roślinnym. Kiedy powstanie gładka masa, całość mrozimy w pojemniku. Gotowe lody nakładamy łyżką do lodów i dekorujemy wiórkami kokosowymi bądź pokruszonymi migdałami. Lody nadają się do spożycia przez kolejne 48 godzin od momentu przygotowania.
Lody malinowo-czekoladowe
Potrzebne będą:
na część malinową:
- 250 g malin
- 3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
na część czekoladową:
- 3 mocno dojrzałe awokado
- 5 łyżek karobu lub kakao
- 0,5 szklanki syropu daktylowego bądź klonowego
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej wanilii
Wszystkie składniki warstwy czekoladowej należy zblendować aż powstanie gładka, jednolita masa, którą następnie trzeba przelać do pudełka i zamrozić. Następnie wkładamy ją do zamrażarki. Maliny również mrozimy. Zmrożone maliny z syropem klonowym należy zblednować, a kiedy będzie gładka, wylać na czekoladowy spód. Całość wkładamy ponownie do zamrażarki minimum na kilka godzin. Przed podaniem dobrze jest odczekać parę minut, aż masa lekko zmięknie, wtedy lody należy pokroić na porcje. Można je również ozdobić malinami liofilizowanymi, będą wówczas delikatnie chrupiące. Lody malinowo-czekoladowe można przechowywać w zamrażarce przez dwa miesiące.

Lody z czarnego bzu
Potrzebne będą:
- 100 ml syrop z czarnego bzu,
- 2 cytryny
- szklanka wody
- plastikowe foremki na lody z patyczkami
Do miski z cytryn należy wycisnąć sok, a następnie dodać do niego syrop z czarnego bzu i wodę. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki na minimum cztery godziny. Ponieważ syrop z czarnego bzu jest słodki, nie ma potrzeby dosładzania lodów.
Owocowe sorbety
Potrzebne będą:
- kiwi,
- truskawki,
- banany,
- borówki,
- ananas,
- plastikowe foremki na lody z patyczkami.
Owoce należy umyć i jeśli mają niejadalną skórkę obrać, pokroić (poza borówkami) i wstawić do zamrażarki na noc. Kiedy będą już zmrożone, wystarczy je zblendować na gładką, jednolitą masę. Można łączyć ze sobą różne smaki, tworząc np. lody bananowo-truskawkowe, lub o smaku kiwi z ananasem, bądź też blendować je i mrozić osobno. Gotową masę wlewamy do foremek i ponownie wkładamy do zamrażarki. Jeśli lubimy nieco słodsze lody, do owocowego musu możemy dodać odrobinę syropu klonowego lub daktylowego. Lody można przechowywać w zamrażarce przez około 2 miesiące.