Placki bananowe

Składniki:

  • 300g płatków owsianych 
  • 300ml mleka roślinnego (można zastąpić wodą)
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka dowolnej mąki w przypadku gdy masa okaże się zbyt rzadka (my użyliśmy mąki kokosowej)
  • 1 jajko (można zastąpić zamiennikiem jajka z siemienia lnianego)
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Płatki zalewamy dowolnym mlekiem roślinnym (u nas ryżowe) i odstawiamy na ok. 20 min. Rozgniatamy 2 banany na papkę i łączymy je z nasiąkniętymi płatkami. Następnie dodajemy kakao oraz w razie potrzeby, gdyby masa wydawała się za rzadka, niewielką ilość mąki kokosowej. Na koniec wbijamy jajko, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img