Strona głównaPorady dietetyczneCo to są tokotrienole i jak je stosować?

Co to są tokotrienole i jak je stosować?

Tokotrienole wspólnie z tokoferolami składają się na witaminę E. Są to organiczne związki chemiczne, które wykazują się właściwościami antyoksydacyjnymi. Wysokie stężenie tokotrienoli występuje np. w orzechach, wielu nasionach i olejach roślinnych. Przeprowadzone badania na tokotrienolach dowodzą, że wykazują one zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi i mają prozdrowotny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Wiedza na temat tokotrienoli jeszcze do niedawna była stosunkowo niewielka. W ostatnich latach zintensyfikowano badania nad tym elementem witaminy E i naukowcy odkryli wiele niezwykle ciekawych informacji. Okazuje się, że tokotrienole to silne przeciwutleniacze, które mają wspomniane już zdolności obniżające poziom cholesterolu we krwi, chronią także organizm przed niektórymi toksynami, m.in. glutaminianem.

Tokotrienole występują w żywności

Tokotrienole występują w wielu produktach spożywczych. Są to m.in.:

  • szpinak,
  • suszone morele,
  • pomidory,
  • orzechy ziemne i laskowe,
  • migdały,
  • nasiona słonecznika.

Warto odnotować, że zawartość tokotrienoli w różnych produktach może się od siebie znacznie różnić. W jednych produktach znajduje się silna koncentracja mieszaniny tokotrienoli (gamma-, alfa- i delta-tokotrienoli) w innych nie pojawiają się ani mieszanina tokoferoli, ani alfa-tokotrienole (np. w wyciągu z nasion annato).

To właśnie arnota właściwa (czyli annato) zyskała szczególną popularność wśród roślin zawierających tokotrienole. Dlaczego? Wynika to z tego, że roślina zawiera największą koncentrację delta- i gamma- tokotrienoli, czyli tych najkorzystniejszych dla organizmu.

Jakie tokotrienole mają właściwości?

Coraz częściej można się spotkać z opinią naukowców, którzy sugerują, że tokotrienole są lepszymi przeciwutleniaczami i lepiej wspierają walkę z chorobami układu sercowo-naczyniowego od tokoferoli. Udowadniają, że obecność nienasyconego bocznego łańcucha węglowego umożliwia tokotrienolom skuteczniejsze przenikanie tkanki z warstwami tłuszczów nasyconych niż tokoferolom. To z tego powodu nowoczesna suplementacja powinna opierać się właśnie na tokotrienolach.

Tokotrienole wykazują się także właściwościami, które spowalniają procesy starzenia i zwalczają wolne rodniki. Warto przemyśleć swoje nawyki żywieniowe i nieco więcej uwagi poświęcić produktom, które zwierają prozdrowotne tokotrienole. Tym bardziej wydaje się to uzasadnione, że takie produkty jak orzechy czy nasiona poza tokotrienolami dostarczają do organizmu inne cenne składniki odżywcze (m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe).

Można także wspierać organizm korzystając z gotowych suplementów, które są dostępne bez recepty. Z powodzeniem można znaleźć różne pozycje, także tokotrienolne z annato.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img