Zimę mamy już za sobą, a wraz z nią odchodzą krótkie, mroźne dni, chlapa, deszcz i śnieg, na zewnątrz zaczyna królować słońce. Przyroda budzi się do życia i z dnia na dzień robi się coraz goręcej. Zamiast o gorącej kawie, zaczynamy marzyć o bardziej orzeźwiającym napoju. Niemalże każdy z nas słyszał o mrożonej kawie, zazwyczaj podawanej z tłustą śmietanką i cukrem. Te słodkie i stosunkowo tłuste dodatki nierzadko sprawiają, że kawa staje się raczej ciężka zamiast orzeźwiająca. Wówczas możemy spróbować ugasić pragnienie, a jednocześnie cieszyć się aromatem prawdziwej kawy dzięki cold brew – czyli kawie parzonej metodą na zimno.
Spis treści
Czym jest kawa cold brew?
Kiedy zaparzamy kawę w tradycyjny znany nam sposób, czyli wrzątkiem, jest ona w ciągu kilku minut gotowa – zmielone ziarna rozpuszczają się w wodzie, tworząc gęsty i aromatyczny napój o pobudzającej mocy. Parzenie kawy cold brew polega na zalaniu grubo zmielonych ziaren kawy wodą w temperaturze pokojowej, czyli macerowaniu. Wówczas, aby napój był gotowy musimy odczekać znacznie dłużej niż kilka minut, a mianowicie aż około dziesięciu godzin.

Właściwości napoju cold brew
Kawa macerowana cechuje się przede wszystkim niskim poziomem kwasowości. Jej smak jest delikatny, orzeźwiający i lekko słodkawy. Choć nie zawiera ona tak wysokiego stężenia kofeiny jak kawa parzona wrzątkiem, to jednak tak samo działa ona pobudzająco na organizm, a przy tym jest bardziej orzeźwiająca. Jednocześnie znajduje się w niej więcej przeciwutleniaczy, a mniej związków, które działają na podwyższenie cholesterolu. Cold brew ma neutralne pH, dlatego nie wpływa na kwasowo-zasadową gospodarkę naszego organizmu. Oznacza to, że kawa przygotowana tą metodą jest bezpieczna dla osób z refluksem żołądkowo-jelitowym lub starających się uniknąć zakwaszenia organizmu. Cold brew:
- orzeźwia,
- pobudza,
- jest łatwa w przygotowaniu,
- poza młynkiem do kawy nie wymaga użycia specjalistycznych akcesoriów,
- ma delikatny, pozbawiony kwasowości smak.
Jak przygotować kawę na zimno cold brew?

Cold brew możemy dostępna jest w formie gotowych napojów sprzedawanych w butelkach. Można ją również przygotować samodzielnie w domu, jednak wówczas trzeba na nią trochę poczekać, aż ziarna się macerują, Aby ją przygotować, potrzebujemy kawy w ziarnach, którą sami musimy zmielić stosunkowo gruba. Kawa mielona dostępna w sklepach będzie zbyt miałka. Zmieloną kawę (około 60 gramów na 1 litr wody) wsypujemy do naczynia, najlepiej szklanego i zalewamy wodą w temperaturze pokojowej, a następnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 10 do 12 godzin. Napój można co jakiś czas pomieszać. Po upływie dziesięciu godzin filtrujemy powstały napój, najlepiej przez zwykły filtr do ekspresu przelewowego. Tak przygotowaną kawę wstawiamy do lodówki.
Kawa cold brew jest delikatna w smaku i orzeźwiająca, tak naprawdę nie wymaga zbędnych, smakowych dodatków. Jednak dla urozmaicenia, możemy podawać ją również z mlekiem, bądź napojami roślinnymi, karmelem czy słodkim syropem klonowym.