Strona głównaProdukty i przepisyCzego warto unikać w diecie, a co warto jeść przy stwierdzonej chorobie...

Czego warto unikać w diecie, a co warto jeść przy stwierdzonej chorobie Hashimoto?

Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, powszechnie znane jako choroba Hashimoto, jest dziś najbardziej powszechnie występującym zaburzeniem o podłożu autoimmunologicznym w krajach, w których spożyciu jodu jest wystarczające. Jest także najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Co ciekawe, zaburzenia prawidłowego funkcjonowania tarczycy występuje aż dziesięć razy częściej w przypadku kobiet niż w ma to miejsce w przypadku mężczyzn.

Osoby ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto powinny być objęte leczeniem pod ścisłym nadzorem lekarza. Poza tym wprowadzenie w życie pewnych nowych zasad i zdrowych nawyków może znacząco przyczynić się do wsparcia procesu leczenia. Oprócz regularnej aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości i jakości snu oraz wypoczynku jednym z najistotniejszych czynników, które mogą wspierać proces zdrowienia w chorobie Hashimoto jest odpowiednia dieta. Sprawdźmy zatem co warto jeść, a czego lepiej unikać w diecie przy stwierdzonym przewlekłym zapaleniu tarczycy.

Dieta przy chorobie Hashimoto

Zdrowa zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym wspiera również pracę tarczycy. Składnikami, które mają pozytywny wpływ na tarczycę są przede wszystkim: jod, selen, cynk, witamina D i żelazo. Dlatego w diecie osób z chorobą Hashimoto nie może zabraknąć tych pierwiastków. Aby uzupełnić je w organizmie, chorzy powinni regularnie spożywać produkty takie jak:

  • pestki dyni i nasiona słonecznika
  • orzechy brazylijskie,
  • migdały, orzechy włoskie i laskowe,
  • tłuste ryby morskie,
  • chude gatunki mięsa dobrej jakości,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pełnoziarnisty makaron, kasza gryczana),
  • świeżo mielone siemię lniane,
  • pieczywo żytnie na zakwasie, 
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,  
  • jaja, 
  • gorzkie kakao i jego przetwory, 
  • fermentowane naturalne produkty mleczne jak jogurty, maślanka, kefir, maślanka, niskotłuszczowe sery twarogowe, 
  • soczewica, ciecierzyca, 
  • świeże warzywa i owoce,
  • zioła świeże i suszone, bazylia, tymianek, oregano, cynamon, kurkuma. 

Czego unikać przy chorobie Hashimoto

Osoby borykające się z tą chorobą powinny ograniczyć spożywanie produktów, które są źródłem goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych. Znacząco zmniejszają one wykorzystanie jodu przez organizm. Mają niekorzystny wpływ na pracę tarczycy, szczególnie jeśli produkty je zawierające są spożywane postaci surowej.  Do produktów spożywczych, w których znajduje się najwięcej związków goitrogennych zalicza się:

  • kalafior,
  • brokuły,
  • kalarepę,
  • kapustę,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • rzepę,
  • brukselkę,
  • bataty,
  • soję,
  • kaszę jaglaną,
  • orzeszki ziemne,
  • gruszki,
  • brzoskwinie.


Obróbka termiczna produktów spożywczych takich jak kalafior, brokuły, kapusta czy bataty, może ograniczyć obecność substancji wolotwórczych. Można je wówczas spożywać w umiarkowanych ilościach.  Pacjenci z chorobą Hashimoto w codziennym menu zdecydowanie muszą ograniczyć przede wszystkim żywność wysoko przetworzoną,  zawierającą cukry proste, nadmiar soli i tłuszcze typu trans. Prawidłowa dieta i suplementacja witaminą D i jodem zgodnie z wytycznymi lekarza, może znacząco wspomóc walkę z tą chorobą.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img