Choć różnorodne właściwości prozdrowotne gravioli cenione są na świecie, w Polce roślina ta jest stosunkowo mało znana. W Ameryce Południowej skąd pochodzi, od wielu dziesięcioleci wykorzystuje się ją w medycynie tradycyjnej do wspomagania leczenia takich chorób jak zapalenie stawów czy astma, a także do usprawnienia pracy serca i wątroby. Graviola dostępna jest w Polsce w postaci suplementów diety. Zobaczymy kto i w jakiej sytuacji powinien ją stosować.

Graviola – właściwości
Graviola, inaczej flaszowiec miękkociernisty (Annona muricata L.) jest wiecznie zielonym drzewem, rosnącym w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Dojrzałe owoce tego drzewa są duże, mięsiste, zielone o sercowatym kształcie i intensywnym smaku. Są niskokaloryczne. Wytwarza się z nich desery, słodycze i syropy. Zarówno owoce, jak i wyciąg z liści gravioli są bogatym źródłem wielu cennych składników, jak:
- witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B,
- minerały jak: magnez, fosfor, cynk, żelazo, wapń, sód, potas, wapń,
- białko,
- węglowodany,
- błonnik,
- antyoksydanty,
- związki chemiczne takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe i alkaloidy, taniny, fitosterole.
Produktom pochodzącym z tego egzotycznego, wiecznie zielonego drzewa przypisuje się właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwpasożytnicze, a także przeciwwrzodowe.
Działanie preparatów zawierające graviolę
Graviola w Polsce występuje jako suplement diety w postaci kapsułek, tabletek lub soku. Przyjmowanie preparatów z wyciągiem z tej rośliny może wspomóc:
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- prawidłowy przebieg procesu przemiany materii,
- regulację poziomu cukru w organizmie,
- prawidłową pracę serca i obniżenie ciśnienia,
- złagodzić objawy niestrawności pokarmowej,
- zapobieganie powstawaniu wrzodów,
- prawidłową pracę układu nerwowego,
- pozbyć się uczucia przemęczenia i braku energii,
- poprawę i wzmocnienie odporności organizmu, chroniąc tym samym przed rozwojem chorób.
Dawkowanie i ewentualne skutki uboczne przyjmowania preparatów zawierających wyciąg z gravioli

Preparaty z gravioli należy bezwzględnie stosować zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania i pod żadnym pozorem nie można przekraczać zalecanej, dziennej dawki do spożycia. Suplementacja nie jest zalecana kobietom w ciąży, karmiącym piersią, a także dzieciom. Szczególną ostrożność powinny zachować wszystkie osoby, które zażywają jakiekolwiek leki, zwłaszcza na nadciśnienie czy cukrzycę. Preparaty z graviolą mogą wzmocnić ich działanie. Wówczas ewentualną suplementację należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Niezalecane jest również przewlekłe przyjmowanie tych preparatów. Gravioli nie mogą przyjmować osoby cierpiące na chorobę Parkinsona.