Tradycyjny polski przysmak, czyli kiszone ogórki i kapusta, to znany od setek lat popularny dodatek do obiadu, a także samodzielna przekąska, często gości na naszych stołach. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale też przede wszystkim bardzo zdrowe. To istna bomba witaminowa, dostępna na wyciągnięcie ręki. Kiszonki bardzo łatwo jest przygotować samodzielnie. Są niedrogie i możemy się nimi cieszyć przez cały rok. Co więcej, kisić możemy też inne warzywa. Sprawdźmy zatem, dlaczego jeszcze warto je jeść.
Kiszonki – właściwości
Wszystkie rodzaje kiszonek bogate są w witaminy A, C, E, K, a także witaminy z grupy B, w tym witaminy B2 i PP. Poza tym zawierają minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez potas, i żelazo. Podczas procesu fermentacji produkowany jest także kwas mlekowy, który działa wzmacniająco na system odpornościowy. Witaminy A, C i E są silnymi przeciwutleniaczami, neutralizują wolne rodnik. Wspomagają one zwalczanie stanów zapalnych w organizmie. Kiszone warzywa wykazują działanie antywirusowe i antybakteryjne, dzięki nim organizm zdobywa naturalną odporność i dzięki temu jest mniej podatny na różnego rodzaju infekcje.
Kiszonki są źródłem bakterii kwasu mlekowego, a więc naturalnych probiotyków i prebiotyków. Pomagają one regulować skład mikroflory przewodu pokarmowego, jak również odbudowę flory bakteryjnej, osłabionej przyjmowaniem antybiotyków i częstym stosowaniem leków przeciwbólowych.
Kolejnym związkiem chemicznym, jaki powstaje w procesie kiszenia jest acetylocholina, która usprawnia perystaltykę jelit, obniża ciśnienie krwi i wspomaga przekazywanie bodźców nerwowych. Korzystnie wpływa na pracę serca i układu pokarmowego, a także wspomaga zdolności koncentracji.
Wszelkiego rodzaju kiszonki są produktem dietetycznym, który może ułatwić proces odchudzania. Przy bardzo wysokiej zawartości wartościowych składników odżywczych, jednocześnie zawierają one niewielką ilość kalorii. Dzieje się tak dlatego, że podczas procesu kiszenia wyjściowa zawartość cukru w warzywach znacznie się zmniejsza. Poza tym kiszone warzywa zawierają dużo błonnika pokarmowego, dlatego też pomimo niskiej zawartości kalorii, są one sycące.
Podsumowując kiszonki warto jeść ponieważ między innymi:
- wspomagają proces odchudzania,
- są bogatym źródłem probiotyków, witamin, błonnika i minerałów,
- wspomagają odporność organizmu,
- regulują florę bakteryjną przewodu pokarmowego,
- pomagają neutralizować wolne rodniki
Jakie warzywa i nie tylko warzywa nadają się do kiszenia
Kiszenie jest prostym i niedrogim sposobem na przechowanie warzyw, ale też i owoców, które pozwala przedłużyć ich zdatność do spożycia. Proces ten polegająca na fermentacji mlekowej. W Polsce kisimy głównie kapustę i ogórki – to niewiele produktów. Kiszonki można przygotować tak naprawdę niemalże ze wszystkiego. Oto co możemy kisić z powodzeniem:
- warzywa takie jak: pomidory, kalafior, szparagi, papryka, rzodkiewka cebula, czosnek,
- warzywa korzeniowe: marchew, buraki, kalarepa,
- liście: kapusty włoskiej, czerwonej, winogron, botwinę,
- owoce: jabłka, gruszki, śliwki,
- grzyby leśne i pieczarki.
Kiszenie jest jedną z najstarszych i najbardziej skutecznych metod konserwowania żywności. Wydłuża ono trwałość i przydatność do spożycia, a dodatkowo wyniku fermentacji zarówno ilość witamin jak i minerałów nie zmniejsza się, a dodatkowo są one świetnie przyswajalne przez nasz organizm. Regularne spożywanie kiszonek pomaga usprawnić funkcjonowanie układu odpornościowego i pokarmowego.