Strona głównaProdukty i przepisyDlaczego kurkuma jest zdrowa – poznaj jej właściwości lecznicze i działanie

Dlaczego kurkuma jest zdrowa – poznaj jej właściwości lecznicze i działanie

Ostryż długi, ostryż Zohary, żółcień czy szafran indyjski to tylko kilka nazw egzotycznej kurkumy. Przyprawa uprawiana jest głównie w Indiach oraz w krajach, w których panuje tropikalny klimat – m.in. na Sri Lance, Tajwanie, w Bengalu czy w Peru. W kuchni azjatyckiej stosowana jest od tysiącleci. Chińscy i hinduscy uzdrawiacze pozostawili zapiski, z których wynika, że już w 600 r. p.n.e. stosowano przyprawę lecząc choroby układu oddechowego, niedrożności wątroby czy wrzodów oraz stanów zapalnych.

Przyprawy do dziś używa się w rytuałach religii hinduskiej, kurkuma służy również jako barwnik do świętych szat. Ale zastosowanie żółcienia jest o wiele szersze, doskonale uzupełni każdą kuchnię, ma wiele zdrowotnych właściwości i przepiękny aromat.

Kurkuma w kuchni

Kurkuma jest niezwykle popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Jest np. jednym z głównych składników curry, której nadaje charakterystyczny żółty kolor. Również inna indonezyjska przyprawa nie mogłaby się obejść bez kurkumy. Jest to specjalna kompozycja o egzotycznej nazwie sambar masala, która doprawia makarony, zupy czy ryż. Poza tym, że kurkuma naturalnie pasuje do dań o orientalnym pochodzeniu, to równie dobrze sprawdzi się w kuchniach z innego regionu. Świetnie uzupełni kuchnię meksykańską, np. zupę z nachosami, urozmaici także kuchnię śródziemnomorską, ze względu na to, że komponuje się z daniami warzywnymi, potrawami z cielęciny, jagnięciny oraz do dań rybnych.

Kurkumy można także używać jako składnika do marynat. A jeśli zobaczymy na produkcie spożywczym oznaczenie E100 to oznacza to tyle, że jako barwnik wykorzystano w danym produkcie kurkumę.

Kurkuma wspiera organizm…

Walory smakowe kurkumy idą w parze z właściwościami prozdrowotnymi tej byliny. Okazuje się, że proszek uzyskany z żółcienia pomaga w walce z wieloma dolegliwościami. Skąd w niepozornej przyprawie tyle zalet? Kurkuma zawiera barwnik kurkuminę, który jest odpowiedzialny za dobroczynne właściwości prozdrowotne ostryżu. Barwnik wykazuje działanie przeciwzapalne i efektywnie walczy z różnymi typami bakterii oraz wirusów. Niezwykle istotną zaletą kurkumy jest to, że nie wywołuje ona skutków ubocznych.

Jakie jeszcze właściwości wykazuje przyprawa:

  • może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu,
  • możliwe, że ma właściwości antyrakowe,
  • wpływa na szybsze gojenie się ran.
  • Poza tym kurkuma pozytywnie wpływa na układ trawienny. Wykazuje właściwości wspomagające produkcję żółci oraz soków żołądkowych i reguluje pracę jelit.

wpływa pozytywnie na pracę mózgu – Gary Small, dyrektor Oddziału Psychiatrii Wieku Podeszłego Uniwersytetu w Los Angeles po przeprowadzonych badania na kurkumie stwierdził:

„Dokładne działanie kurkuminy nie jest pewne, ale może wykazywać zdolności do zmniejszania stanu zapalnego mózgu, który odpowiada zarówno za chorobę Alzheimera, jak i za depresję.”

Kurkuma w kosmetyce

Okazuje się, że kurkuma znalazła także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Z kłącza byliny pozyskuje się proszek, który wchodzi w skład m.in. szminek czy podkładów makijażu. Poleca się również stosowanie maseczki z kurkumą. Regularne (trzy razy w tygodniu) stosowanie maseczki wyraźnie wpływa na cerę, taka kuracja wspiera również walkę z trądzikiem.

Popularność kurkumy nie wzięła się znikąd, jej właściwości doceniane są od tysiącleci. Dzisiejsze możliwości, szybki i bezpieczny transport sprawiają, że kurkuma może zagościć niemal w każdym domu. Przyjemna barwa, orientalny aromat i smak oraz właściwości prozdrowotne sprawiają, że kurkuma staje się coraz popularniejsza.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img