Strona głównaProdukty i przepisyPoznaj shiitake – sprawdź 6 argumentów, które przekonają cię do tych egzotycznych...

Poznaj shiitake – sprawdź 6 argumentów, które przekonają cię do tych egzotycznych grzybów

Jak donosi historia grzyby shiitake rozpoczęły swoją kulinarną wędrówkę jeszcze na początku naszej ery. W 199 roku japońskie plemię Kyusuyu podarowało grzyb cesarzowi Chuai. Późniejsze badania podważyły tę datę i dzisiaj uważa się, że kolebką tych grzybów są Chiny, w granicach których odnaleziono jeszcze starsze podania dowodzące stosowania shiitake.

To prawdopodobnie z Państwa Środka bierze się tradycja uprawy twardnika japońskiego, którą opracowana w czasach panowania dynastii Song (960-1127 r. n.e.).Dzisiaj grzyb jest już znany niemal na całym globie. Jego walory kulinarne i właściwości zdrowotne sprawiają, że zawitał do największych restauracji, jak i do domowych kuchni. 

Postanowiliśmy zebrać 6 powodów, które przekonają każdego do spróbowania egzotycznych grzybów shiitake.

#1

Na uniwersytecie Tahoku w Japonii naukowcy wzięli pod lupę grzyby shiitake i udowodnili, że zmniejszają one poziom cholesterolu VLDL i HDL we krwi. Jest to niezwykle cenna informacja dla osób zmagającymi się z chorobami serca, zakrzepicy oraz miażdżycy. Szczególnie jeśli poszukują naturalnych dróg prowadzących do poprawy stanu zdrowia.

#2

Ostatnie lata przyniosły dla grzybów shiitake same rewelacje. Wprawdzie są spożywane od tysięcy lat i stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej to dopiero od niedawna wpisano je w panteon produktów określanych mianem „superfoods”. To oznacza, że udowodniono ich bogactwo w składniki odżywcze oraz szereg właściwości zdrowotnych. Wspomagają one walkę z niektórymi formami nowotworów, wzmacniają odporność i system nerwowy, wpływają także na mocne kości.

#3

Na University of Florida przeprowadzono ciekawe badania na ochotnikach, których podzielono na dwie grupy. Jedna z grup miała opracowaną dietę na bazie grzybów shiitake, druga była pozbawiona tego składnika w jadłospisie. Okazało się, że już po miesiącu osoby spożywające grzyby wykazują wyższą odporność. Oznacza to, że grzyby shiitake warto spożywać podczas walczenia z przeziębieniami i innymi infekcjami, które dopadają nas w trakcie chłodniejszych sezonów.

#4

Grzyby są bardzo cennym dostarczycielem większości witamin z grupy B, żelaza i polisacharydów. Shiitake jest także bogate w kwasy tłuszczowe, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

#5

Shiitake będą świetnym uzupełnieniem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Produkt pochodzenia roślinnego wykazuje dużą zawartość białka, i wspomnianych już kwasów tłuszczowych, żelaza oraz witamin z grupy B. Warto podczas kupowania grzybów przeczytać etykietę. Sprawdzajmy jakiego są pochodzenia czy mają certyfikat ekologiczny. Ważne by w składzie nie znalazły się wypełniacze czy żelatyna wieprzowa.

#6

W grzybach shiitake można znaleźć Beta glukany. Co to oznacza? Beta glukany powodują, że przez dłuższy czas odczuwamy uczucie sytości. To spowalnia opróżnianie żołądka. B-gluken jest składnikiem rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego i wykazuje właściwość lepkości, a ta cecha wydłuża czas przechodzenia treści do jelita cienkiego. Dodatkowym atutem beta glukanu jest to, że hamuje apetyt i może wspomagać walkę z otyłością. Wynika to z tego, że b-glukeny są zdolne do wydłużania stężenia cholecystokininy po posiłku, czyli hormonu przewodu pokarmowego.

Stosowane od tysiącleci grzyby shiitake wykazują same dobroczynne właściwości. Co więcej są też świetnym produktem, który urozmaici każdą kuchnię. Można je swobodnie łączyć z innymi kulinarnymi światami. W ramach popularnej kuchni fusion można przygotować na bazie grzybów wyborne risotto. Będą doskonałym dodatkiem do makaronów, uzupełnią smak zup czy ryb. A przy okazji dodadzą nam zdrowia.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img