Szczególnym kultem maca była otoczona już przez starożytnych Inków. Dzisiaj, kiedy potwierdzono zdrowotne właściwości macy, ten naturalny suplement jest ceniony za swoje unikatowe właściwości. Maca dodaje nam energii, poprawia kondycję skóry oraz włosów.
Specjaliści wskazują na to, że maca to doskonała propozycja dla kobiet w ciąży, będących w trakcie laktacji, a także dla osób będących w stanie niedożywienia i dla dzieci w okresie intensywnego wzrostu. To jedno z najzdrowszych ziół rodem z peruwiańskich And. NASA zakwalifikowała ten korzeń do grupy produktów superfoods, które jest odpowiednie nawet dla kosmonautów.
Jakie wartości odżywcze wykazuje maca?
Korzeń macy zawiera niemal wszystkie aminokwasy, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W korzeniu znajduje się także aż 20 istotnych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Maca zawiera także cenne witaminy:
- Tiaminę (B1) – wspierającą procesy oddychania tkankowego. Tiamina pobudza wydzielanie hormonów z gruczołów płciowych. Witamina B Przyspiesza także gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Dla zdrowego serca, mięśni i układu nerwowego odgrywa kluczową rolę.
- Ryboflawina (B2) – jest istotna dla prawidłowego rozwoju ciała. Witamina B2 wspiera wytwarzanie czerwonych krwinek.
- Kwas askorbinowy (C) – m.in. ułatwia gojenie się ran, a także stabilizuje psychikę, wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Wzmacnia odporność organizmu na infekcje.
- Niacyna (B3) – jej działanie wpływa pozytywnie na krążenie, jest elementem który ma wpływ na tworzenie czerwonych ciałek krwi. Poza tym hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Oddziałuje też korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny.
W korzeniu nazywanym „skarbem Inków” znajdziemy także cały szereg cennych minerałów – miedź, cynk, żelazo, mangan, selen i bor.
W jaki sposób stosować korzeń maca?
Najskuteczniejszą formą przyjmowania jest stosowanie proszku z korzenia maca wymieszanego z wodą lub z sokiem owocowym. Najlepiej spożywać go na czczo, jakieś 10-15 minut przed posiłkiem. Dlaczego lepszym sposobem jest przyjmowanie go na pusty żołądek? W taki sposób spowodujemy, że proszek szybciej się wchłonie, a wraz z nim wszystkie odżywcze składniki. Proszek można także wykorzystać jako składnik koktajli warzywnych lub owocowych.
Jakie korzyści płyną ze stosowania korzenia maca?
Przyjmowanie proszku korzystnie wpływa na wytrzymałość fizyczną organizmu. Pobudza także energetycznie. Wiemy także, że maca przeciwdziała osteoporozie, pozytywnie wpływa na funkcje seksualne oraz libido zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Ma także korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną i charakteryzuje się właściwościami poprawiającymi płodność. Maca spowalnia także procesy starzenia. Wynika to z tego, że w skład korzenia wchodzą antyoksydanty redukujące wolne rodniki.
Bogactwo żelaza sprawia, że maca jest ważnym elementem który wspomaga ludzi cierpiących na anemię. Sugeruje się także, że maca stanowi wsparcie w walce z chorobami Alzheimera oraz Parkinsona. Stymuluje ona rozwój połączeń między neuronami. Wpływa na poprawę pamięci, przyswajania wiedzy i wyższą inteligencję.
Cechy jakie prezentuje korzeń maca stawiają ją wśród najwartościowszych produktów dostępnych na rynku. Śmiało i z pewnością można stwierdzić, że maca wpisuje się w kulturę superfoods. Super żywność, odpowiednio stosowana, wspiera bardzo wiele przypadłości naszych czasów.
Thank you ever so for you article post.Really thank you!
Thank you for your interest! We invite you more often 🙂