Mleko ryżowe to coraz popularniejsza alternatywa dla mleka krowiego. Skąd wzięła się ta popularność? Dlaczego dzisiaj coraz łatwiej dostać produkt pochodzenia roślinnego, który z powodzeniem zastępuje tradycyjne mleko? Odpowiedź wydaję się prosta. Jest to doskonały produkt dla wegan, ale najważniejsze wydaje się to, że mogą go spożywać osoby uczulone na laktozę i gluten.
Napój ryżowy charakteryzuje się dużą zawartością białka (więcej niż w mleku krowim) i wapnia. Wpływają one na prawidłowy rozwój kości i ich odpowiednią gęstość. Szczególnie poleca się spożywanie mleka ryżowego osobom, które mają kruche kości, walczącym z nadwagą lub tym, którzy pracują nad muskulaturą.
Jakie korzyści wynikające ze spożywania napoju ryżowego należy wyróżnić?
Warto jeszcze raz wspomnieć o tym, że napój ryżowy jest zdrową alternatywą dla mleka krowiego. Jest mniej kaloryczne, zdrowsze i odpowiednie dla osób uczulonych na laktozę. Mleko pochodzenia roślinnego wykazuje także właściwości hipoalergiczne. Jest ono więc bezpieczne dla osób zmagających się z uczuleniem na orzechy czy soję.
Nie można pominąć faktu, że nisko tłuszczowe mleko ryżowe ma dobry wpływ na serce. W jednym litrze napoju mieści się tylko 10 g tłuszczu. To wyraźna różnica w porównaniu z innymi produktami mlecznymi. Niska zawartość tłuszczu wpływa także na obniżenie niebezpiecznego poziomu cholesterolu.
Większość produktów mlecznych zawiera kazeinę, która dla wielu osób jest niebezpiecznym dla organizmu białkiem. Może ona wywoływać zapalenie stawów, niedokrwistość, alergiczne choroby dróg oddechowych, np. astmę czy zaburzenia pracy tarczycy. Atutem mleka ryżowego jest to, że nie zawiera ono ani grama kazeiny.
Kulinarne możliwości napoju ryżowego
Kulinarne walory mleka ryżowego też są całkiem okazałe. Jego aromat i smak są intensywne z delikatną nutą słodkiego posmaku. Napój świetnie sprawdzi się w kuchni, szczególnie podczas przygotowywania ciast, wypieków, budyniów, czy wszelkich innych wykwintnych deserów. Jest to produkt który daje spore możliwości w kuchni. Dzień można rozpocząć od pysznej owsianki na bazie mleka ryżowego. Co więcej, delikatnie słodkie mleko ryżowe często nie wymaga już dosładzania.
Wprawdzie mody przemijają, popularność raz jest większa, raz mniejsza to jednak nie trudno zauważyć, że mleko ryżowe zadomowiło się w naszych kuchniach na dobre. I stale poszerza swoich zwolenników. Staje się powoli nie do zastąpienia skoro mogą je spożywać osoby cierpiące na alergię.