Spis treści
- Czym jest fasola pinto
- Skład i właściwości fasoli pinto
- Pikantna pasta z fasoli pinto do kanapek lub warzywnych przekąsek
- Jak przyrządzić fasolę pinto
- Rozgrzewająca zupa z fasolą pinto
Odmian fasoli jest na świecie całkiem sporo. Fasola, niezależnie od gatunku, jest cennym źródłem wartości odżywczych. Jest sycąca i smaczna. Szczególnie cenią ją sobie wegetarianie, gdyż dostarcza dużo łatwo przyswajalnego białka. Najbardziej popularne w Polsce fasole to biała, określana jako jaś i fasola czerwona. A na świecie jest ich aż około 400 odmian. Uznaną za jedną z najzdrowszych i cieszącą się coraz większą popularnością w Polsce, jest fasola pinto. Sprawdźmy, dlaczego warto przyjrzeć jej się bliżej.
Czym jest fasola pinto
Fasola pinto to roślina z rodziny bobowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Na początku uprawiana była głównie przez Peruwiańczyków, jednak szybko rozprzestrzeniała się na teren całej Ameryki Południowej. Do Europy przywieźli ją w XV wieku Hiszpanie. Fasola pinto ma bardzo charakterystyczny wygląd – jest beżowa w bordowe, nieregularne cętki. Stąd wzięła się jej nazwa, bowiem pinto oznacza po hiszpańsku „malować”. Ma delikatny aromat i lekko słodkawy posmak.

Skład i właściwości fasoli pinto
Fasola pinto należy do bardzo zdrowych produktów, bogatych w cenne dla naszego organizmy witaminy i minerały. Jest ona doskonałym źródłem:
- witamin z grupy B (B4, B6, B9, czyli kwas foliowy),
- witaminy C,
- magnezu,
- potasu,
- żelaza,
- wapnia,
- błonnika,
- białka,
- węglowodanów.
Fasola pinto zawiera dużo błonnika pokarmowego, na długa daje uczucie sytości, jest polecana osobom będącym na diecie odchudzającej. Dzięki wysokiej zawartości białka, sprawdzi się również w diecie bezmięsnej. Wysoka zawartość magnezu i potasu może wspierać natomiast prawidłową pracę układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego i krwionośnego.
Jak przyrządzić fasolę pinto
Fasolę pinto można stosować jako zamiennik zwykłej, białej fasoli. Doskonale smakuje jako składnik gulaszów, zup, sosów, ale też i sałatek, gdzie nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie wygląda. Można przygotować z niej pasztet wegetariański lub pastę do kanapek. Fasola pinto jest podstawą tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej i teksańskiej takich jak burrito i chilli con carne. Fasola jest gotowa do jedzenia po uprzednim namoczeniu jej w wodzie przez około godzinę, a następnie ugotowaniu w świeżej wodzie do miękkości, co zajmuje zazwyczaj od 1,5 do 2 godzin.
Pikantna pasta z fasoli pinto do kanapek lub warzywnych przekąsek
- 1 szklanka ugotowanej fasoli pinto,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- ostra papryczka chilli,
- łyżka oliwy do smażenia,
- łyżeczka musztardy,
- 1-2 łyżki majonezu,
- sól.
Na rozgrzanej oliwie dusimy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, papryczkę i ugotowaną fasolę. Smażymy kilka minut i zdejmujemy z ognia. Po wystudzeniu dodajemy majonez, musztardę i sól do smaku i blendujemy na gładką masę. Pastę można podawać z chlebem lub pokrojonymi w słupki marchewkami, selerem naciowym lub papryką.

Rozgrzewająca zupa z fasolą pinto
- 4 duże pomidory,
- 2 cebule,
- czosnek,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
- 2 papryczki chilli,
- oliwa,
- liść laurowy,
- sól.
Namoczoną fasolę zalewamy wodą (około 4 litry). Dodajemy liść laurowy i gotujemy około godzinę. Posiekane cebule podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy jeden pokrojony w kostkę i obrany pomidor oraz posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do gotującej się fasoli. Kiedy całość ponownie się zagotuje dodajemy sól do smaku i dodajemy resztę pomidorów i pokrojone papryczki chilli i gotujemy do 10 minut. Zupę podajemy z kolendrą lub natką pietruszki.