Strona głównaProdukty i przepisyFasola pinto – właściwości i sposoby na przyrządzanie

Fasola pinto – właściwości i sposoby na przyrządzanie

Spis treści

Odmian fasoli jest na świecie całkiem sporo. Fasola, niezależnie od gatunku, jest cennym źródłem wartości odżywczych. Jest sycąca i smaczna. Szczególnie cenią ją sobie wegetarianie, gdyż dostarcza dużo łatwo przyswajalnego białka. Najbardziej popularne w Polsce fasole to biała, określana jako jaś i fasola czerwona. A na świecie jest ich aż około 400 odmian. Uznaną za jedną z najzdrowszych i cieszącą się coraz większą popularnością w Polsce, jest fasola pinto. Sprawdźmy, dlaczego warto przyjrzeć jej się bliżej.

Czym jest fasola pinto

Fasola pinto to roślina z rodziny bobowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Na początku uprawiana była głównie przez Peruwiańczyków, jednak szybko rozprzestrzeniała się na teren całej Ameryki Południowej. Do Europy przywieźli ją w XV wieku Hiszpanie. Fasola pinto ma bardzo charakterystyczny wygląd – jest beżowa w bordowe, nieregularne cętki. Stąd wzięła się jej nazwa, bowiem pinto oznacza po hiszpańsku „malować”. Ma delikatny aromat i lekko słodkawy posmak.

Skład i właściwości fasoli pinto

Fasola pinto należy do bardzo zdrowych produktów, bogatych w cenne dla naszego organizmy witaminy i minerały. Jest ona doskonałym źródłem:

  • witamin z grupy B (B4, B6, B9, czyli kwas foliowy),
  • witaminy C,
  • magnezu,
  • potasu,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • błonnika,
  • białka,
  • węglowodanów.

Fasola pinto zawiera dużo błonnika pokarmowego, na długa daje uczucie sytości, jest polecana osobom będącym na diecie odchudzającej. Dzięki wysokiej zawartości białka, sprawdzi się również w diecie bezmięsnej. Wysoka zawartość magnezu i potasu może wspierać natomiast prawidłową pracę układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego i krwionośnego.

Jak przyrządzić fasolę pinto

Fasolę pinto można stosować jako zamiennik zwykłej, białej fasoli. Doskonale smakuje jako składnik gulaszów, zup, sosów, ale też i sałatek, gdzie nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie wygląda. Można przygotować z niej pasztet wegetariański lub pastę do kanapek. Fasola pinto jest podstawą tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej i teksańskiej takich jak burrito i chilli con carne. Fasola jest gotowa do jedzenia po uprzednim namoczeniu jej w wodzie przez około godzinę, a następnie ugotowaniu w świeżej wodzie do miękkości, co zajmuje zazwyczaj od 1,5 do 2 godzin.

Pikantna pasta z fasoli pinto do kanapek lub warzywnych przekąsek

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli pinto,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • ostra papryczka chilli,
  • łyżka oliwy do smażenia,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • sól.

Na rozgrzanej oliwie dusimy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, papryczkę i ugotowaną fasolę. Smażymy kilka minut i zdejmujemy z ognia. Po wystudzeniu dodajemy majonez, musztardę i sól do smaku i blendujemy na gładką masę. Pastę można podawać z chlebem lub pokrojonymi w słupki marchewkami, selerem naciowym lub papryką.

Rozgrzewająca zupa z fasolą pinto

  • 2 szklanki fasoli pinto
  • 4 duże pomidory,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki,
  • 2 papryczki chilli,
  • oliwa,
  • liść laurowy,
  • sól.

Namoczoną fasolę zalewamy wodą (około 4 litry). Dodajemy liść lauro­wy  i gotujemy  około godzinę. Posiekane cebule podsma­żamy na oliwie. Następnie dodajemy  jeden pokrojony w kostkę i obrany pomidor oraz posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do gotującej się fasoli. Kiedy całość ponownie się zagotuje dodajemy sól do smaku i dodajemy resztę pomidorów i pokrojone papryczki chilli i gotujemy do 10 minut. Zupę podajemy z kolendrą lub natką pietruszki.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img