Czym wyróżnia się kasza bulgur? Właściwości tej kaszy są znane i cenione przez mieszkańców Bliskiego Wschodu od niemalże 4 tysięcy lat. Do dziś jest tam podstawowym składnikiem diety Przyrządza się z niej tradycyjną wschodnią potrawę, tak zwany pilaw. W Polsce kasza bulgur popularna stała się stosunkowo niedawno. Moda na nią przyszła wraz z coraz większym zainteresowaniem zdrową żywnością.
Rodzaje kaszy bulgur
Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum – czyli pszenicy najbardziej wartościowej, z której pochodzi również kasza manna i kuskus, jednak kasza bulgur w porównaniu z tamtymi, zawiera co najmniej dwa razy więcej błonnika i jest też zdecydowanie mnie kaloryczna. Kiedy przygotowuje się kaszę bulgur, ziarna pszenicy są specjalnie przygotowywane, a następnie podlega ona procesowi rozdrabniania. Wówczas otrzymujemy trzy jej rodzaje: kaszę gruboziarnistą, średnioziarnistą i drobnoziarnistą.
Różne rozmiary ziaren wpływają na zastosowanie kaszy w kuchni – drobnoziarnista świetnie sprawdzi się do sałatek i nadzień, a gruboziarnista do zapiekanek i dań jednogarnkowych. Jeśli szukasz wersji o wysokiej jakości i naturalnym pochodzeniu, sprawdź naszą ofertę kasz ekologicznych, wśród których znajduje się także klasyczna kasza bulgur.
Czytaj dalej, by dowiedzieć się, czym charakteryzuje się kasza bulgur – właściwości odżywcze i zdrowotne tej smacznej kaszy są warte poznania!

Właściwości odżywcze kaszy bulgur
Produkt ten regularnie umieszczany w naszej diecie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wyróżniające kaszę bulgur wartości odżywcze wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i w naturalny sposób pomagają chronić nas przed rozwojem niektórych chorób. Kasza bulgur jest źródłem:
- magnezu,
- potasu,
- sodu,
- żelaza,
- wapnia,
- błonnika,
- witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.
Magnez pomaga obniżyć ciśnienie krwi i rozszerzyć tętnice, tym samym zapobiegając powstawaniu zatorów. Działa relaksująco na organizm. Potas wspomaga prawidłową pracę serca, zmniejszając ryzyko powstania zawału. Natomiast witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, a w połączeniu z magnezem, wspomagają koncentrację i pamięć. Błonnik zawarty w kaszy usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego: zapobiega zaparciom, reguluje proces trawienia, przyspiesza przemianę materii.
Kasza bulgur – właściwości zdrowotne
Wszystkie opisujące kaszę bulgur właściwości sprawiają, że jest ona szczególnie polecana osobom:
- żyjącym w ciągłym napięciu i stresie,
- borykającym się z problemami sercowo-naczyniowymi,
- będącym na diecie redukcyjnej,
- w ciąży,
- w trakcie wytężonego wysiłku umysłowego, w okresie nauki i egzaminów,
- chorym na cukrzycę.
Kasza bulgur ma też niski indeks glikemiczny, dlatego diabetycy mogą ją bezpiecznie spożywać. Ze względu na zawartość glutenu, nie zaleca się jej osobom z nietolerancją glutenu lub chorym na celiakię. Warto też wspomnieć, że dla osób z niedoborem witamin z grupy B, kasza bulgur może być jednym z codziennych źródeł uzupełnienia diety, obok dobrze dobranych suplementów z witaminami z grupy B.
Magnez pomaga obniżyć ciśnienie krwi i rozszerzyć tętnice, tym samym zapobiegając powstawaniu zatorów. Działa relaksująco na organizm. PotJak jeść kaszę bulgur?
Kasza bulgur jest doskonała do sałatek, dań mięsnych i do zup. Jednak najbardziej tradycyjną potrawą z użyciem kaszy bulgur jest pilaw – sycące danie na bazie kaszy, warzyw i wybranych dodatków. Aby je przygotować potrzebne będą:
- baza w postaci źródła białka: np. roślinny zamiennik mięsa mielonego Let’s Meat,
- cebula,
- czosnek – kilka ząbków,
- bulion drobiowy – można wykorzystać dostępne w naszym sklepie kostki ziołowe,
- kasza bulgur – 300 g,
- puszka pomidorów,
- garść rodzynek,
- garść orzechów piniowych,
- szafran, kmin rzymski, suszona papryka chilli, sól i pieprz – przyprawy do smaku,
- olej lub oliwa do smażenia.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy lub oleju wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie zamiennik mięsa. Po kilku minutach dolewamy do mięsa bulion z łyżeczką szafranu. Kiedy się zagotuje, dodajemy resztę przypraw, rodzynki i orzechy. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i odrobinę wody i dusimy przez następne 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy kaszę według instrukcji podanej na opakowaniu. Gotową kaszę polewamy sosem. Na koniec możemy całość posypać natką pietruszki bądź kolendrą.

Kasza bulgur a indeks glikemiczny
Kasza bulgur właściwości zdrowotne wykazuje także ze względu na niski indeks glikemiczny (IG), który wynosi około 46 – to oznacza, że po jej spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta powoli. Dzięki temu kasza bulgur polecana jest osobom z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 oraz tym, którzy chcą unikać gwałtownych skoków cukru we krwi.
Warto zaznaczyć, że indeks glikemiczny może się zmieniać w zależności od sposobu przygotowania kaszy – najlepiej gotować ją al dente i unikać rozgotowywania. Tak przygotowana, wspiera utrzymanie stabilnej energii w ciągu dnia i zmniejsza ryzyko napadów głodu.
Do jakich dań sprawdzi się jeszcze kasza bulgur?
Oprócz klasycznego pilawu kasza bulgur świetnie sprawdzi się jako:
- baza do warzywnych „bowlów” z hummusem i grillowanymi warzywami,
- składnik farszu do warzyw, np. papryki lub cukinii,
- uzupełnienie zup kremów, dodające im konsystencji,
- zamiennik ryżu w curry i daniach orientalnych,
- element śniadaniowych misek z owocami i orzechami.
Kasza bulgur właściwości odżywcze i zdrowotne zachowuje również w wersji na zimno – jako składnik sałatek z natką pietruszki, pomidorami i oliwą z oliwek. Taka forma, inspirowana tabbouleh, to lekkie, sycące danie idealne na ciepłe dni.