Dziś przepis przede wszystkim dla wegan, ale również dla osób, które wiedzą jak łatwo, szybko i przyjemnie można przygotować w domu większość produktów przetworzonych ze sklepu, mając pełną kontrolę nad dodawanymi składnikami i ich jakością. W poprzednim przepisie na hummus, zachowaliśmy wodę po ciecierzycy- aquafabę. Ma ona właściwości podobne do białka. Świetnie się ubija, dzięki czemu idealnie zastępuje jajka.
Składniki:
- 100ml aquafaby
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu jabłkowego (syropu klonowego/syropu orkiszowego/syropu daktylowego)
- łyżeczka musztardy
- szczypta czarnej soli kala namak (nadaje majonezowi jajecznego posmaku)
- 250ml oleju rzepakowego dobrej jakości, najlepiej BIO
Przygotowanie:
Przygotuj blender ręczny i dość wysokie naczynie. Dodaj wszystkie składniki oprócz oleju i miksuj przez co najmniej 3min na wysokich obrotach. Mieszanka powinna być bardzo mocno spieniona/ubita. Następnie powoli wlewaj olej, ciągle miksując. Nam ubicie majonezu zajęło około 4minut. Dajcie znać czy wasze babcie robiły kiedyś domowy majonez i czy pamiętacie jego smak! Podpowiedzcie nam też czy znacie jakieś ciekawe warianty smakowe takiego majonezu przygotowywanego przez was.