Strona głównaProdukty i przepisyHummus klasyczny - przepis

Hummus klasyczny – przepis

Klienci w naszym sklepie stacjonarnym często proszą nas o pomoc w wyborze najlepszego hummusu. Nasza odpowiedź jest zawsze taka sama. Najlepszy, hummus to ten robiony w domu!
Wykonanie jest niezmiernie proste, a ilość składników niewymagająca. Polecamy jeść z warzywkami, na kanapkach, jako dodatek do dań z różnego rodzaju kaszami, a nawet jako baza sosów do sałatek.

Składniki potrzebne do zrobienia hummusu klasycznego:

  • 400g ciecierzycy (aquafabę, czyli wodę po cieciorce, radzimy zostawić do kolejnego przepisu 😉)
  • 250g płynnej pasty tahini (w przypadku zwartej masy proponujemy dodać kilka łyżej oliwy z oliwek)
  • sok z małej cytryny
  • 2 ząbki czosnku (+/- my lubimy mocno czosnkowy)
  • sól himalajska do smaku
  • zimna woda

Do podania:

  • oliwa z oliwek, natka pietruszki, kumin, papryka słodka lub wędzona, ziarna słonecznika/dyni

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, melaksera lub miski (w przypadku przygotowania z użyciem blendera ręcznego). Następnie wszystko razem miksujemy. W trakcie blendowania dodajemy stopniowo niewielką ilość zimnej wody, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img