Mąka ziemniaczana a skrobia – czy znasz różnicę? Niestety nie są to te same artykuły spożywcze. Produktem, który można najczęściej znaleźć w sklepach, jest właśnie skrobia ziemniaczana. Warto zwracać na to uwagę dokonując zakupów spożywczych – oto dlaczego.
Mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana – czy to to samo?
W Polsce bardzo często mąkę ziemniaczaną nazywa się skrobią (i na odwrót), co może wprowadzać pewne zamieszanie. Warto jednak zadać sobie pytanie: mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana – czy to to samo w praktyce kuchennej i jak odróżnić je na półce sklepowej?
Pomiędzy skrobią ziemniaczaną a mąką ziemniaczaną można zauważyć wiele różnic – przede wszystkim charakteryzuje je odmienny proces produkcji, który wpływa na ostateczny wygląd, konsystencję i smak tego produktu.
Mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych w całości ziemniaków. Odparowuje się je i mieli razem ze skórką. Skrobia ziemniaczana jest natomiast uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Rozdrabnia się świeże i umyte ziemniaki oraz wypłukuje skrobię. Ostateczny produkt ma postać sypkiego oraz matowego proszku o białym kolorze.
Różnice pomiędzy mąką a skrobią ziemniaczaną
Mąka ziemniaczana jest sypka, ciemniejsza, nieco cięższa, a przy tym ma bardziej intensywny smak, podczas gdy skrobię wyróżnia bielszy kolor oraz charakterystyczny odgłos chrzęszczenia pod wpływem ucisku w palcach.
Powyższe właściwości wpływają na ich zastosowanie w kuchni – mąka sprawdzi się wszędzie tam, gdzie chcemy nadać wypiekom lekkości, natomiast skrobia działa głównie jako składnik zagęszczający i spulchniający. Przykładowo, mąka ziemniaczana nadaje się do przygotowania lekkich biszkoptów czy babek, natomiast skrobia świetnie wiąże farsze, kisiele czy nadzienia do ciast francuskich.
Zalety mąki i skrobi ziemniaczanej
Główną zaletą mąki i skrobi ziemniaczanej jest fakt, że mogą być one stosowane w diecie bezglutenowej. Mąka używana do wypieków ciast, a skrobia do zagęszczania sosów i zup, to już nieodłączne elementy w wielu kuchniach.
Co ważne, skrobia ziemniaczana nie zmienia smaku ani barwy zagęszczanych nią dań.Wiele osób docenia jej neutralny smak. Właśnie dlatego produkt ten często gości w kuchni osób na diecie lekkostrawnej czy eliminacyjnej. Skrobia ziemniaczana zawiera też witaminę C i B6. Ma właściwości spulchniające i zagęszczające, dlatego jest często wykorzystywana do wykonania kisielu, budyniu, klusek i ciast. Jej lekka, proszkowa struktura sprawia, że szybko łączy się z gorącymi płynami, tworząc gładkie sosy bez grudek. Dzięki temu jest niezastąpiona podczas gotowania zup kremów czy domowych polew. Warto wiedzieć, że dobrze dobrana skrobia potrafi wydobyć delikatny smak owoców w deserach, a także nadać aksamitną konsystencję kremom i musom.
Z kolei dzięki mące ziemniaczanej ciasta są bardziej puszyste i delikatne. Często wykorzystuje się ją do rozluźnienia struktury ciasta kruchego czy biszkoptu, co sprawia, że wypieki długo pozostają świeże i nie kruszą się aż tak bardzo. Dla wielu osób to duża zaleta, zwłaszcza w przypadku domowych słodkości bez konserwantów. Mąka ziemniaczana dobrze łączy się też z innymi mąkami bezglutenowymi – ryżową czy kukurydzianą i pozwala na tworzenie zdrowszych wersji tradycyjnych wypieków.
Zarówno mąkę, jak i skrobię ziemniaczaną można dodawać do panierki – sprawiają, że warzywa czy kotlety roślinne smażone na złoty kolor są bardziej chrupiące i równomiernie wysmażone.
Te produkty stanowią naturalną alternatywę dla kosmetyków dziecięcych. Są między innymi stosowane przy łagodzeniu podrażnień skóry lub oparzeń słonecznych. Ziemniaczana mąka ekologiczna często wykorzystywana jest do wykonania naturalnej maseczki na twarz. Z kolei przyrządzony ze skrobi ziemniaczanej kisiel wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego – może łagodzić biegunkę i bóle brzucha.
Jaką skrobię wybrać?
Wiele osób zastanawia się nad różnicą: mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana? Czy to to samo jeśli chodzi o wartości odżywcze, smak? Jednak nie da się rozróżnić pod tym względem tego typu produktów. Warto pamiętać, że skrobia może być wykorzystywana w diecie bezglutenowej, jest bardzo często używana do zmiany konsystencji zup lub sosów. Niestety, przez niewłaściwy transport i przechowywanie na półkach sklepowych, skrobia ziemniaczana w papierowych torebkach może mieszać się z mąką ze zbóż zawierających gluten. W tej sytuacji, kupując skrobię ziemniaczaną w markecie, nie ma się pewności, czy do paczki nie przedostał się gluten.
Zawsze warto mieć na uwadze, że jedynym gwarantem całkowitego braku glutenu w danym produkcie jest fakt posiadania odpowiedniego certyfikatu. Co za tym idzie, do wszelkich gwarancji od sklepów należy podchodzić z odpowiednią dozą nieufności. Nawet dobrze zabezpieczone produkty, w szczelnych opakowaniach, a także certyfikowane składniki ekologiczne, które spełniają standardy unijne, w żaden sposób nie świadczą o braku glutenu.
Warto szukać produktów tego typu, które posiadają ekologiczny znak liścia, gwarantujący pochodzenie wysokiej jakości. Wybierając mąkę lub skrobię, należy zapoznać się z zawartością oraz zwracać uwagę na sposób pakowania. Skrobia ziemniaczana nie wymaga specjalnych warunków przechowywania, ale uszkodzone opakowanie lub zacieki zawsze powinny stanowić znak ostrzegawczy.
Mąka ziemniaczana a skrobia – podsumowanie
Warto wiedzieć, co faktycznie kupujemy i jak wykorzystać to na co dzień. Mąka czy skrobia ziemniaczana znajdą zastosowanie w każdej kuchni, sprawdzając się do przygotowywania sosów, wypieków, a także domowych kosmetyków – czy nawet krochmalu do prania. Dobrze jednak wiedzieć, czym różni się skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana – różnica niby niewielka, a podczas pieczenia czy gotowania często ma duże znaczenie.
Dziękuję za ten artykuł. Mając tyle lat ile mam i będąc doświadczoną gospodynią domową nigdy nie podejrzewałabym nawet, że istnieje coś takiego, jak mąka ziemniaczana. W każdym razie nigdy nie spotkałam jej w sprzedaży. Czyli przeciwnie do kukurydzianej: w sklepach stacjonarnych bez problemu kupić można mąkę ale skrobię to już musiałam zamawiać przez internet…. Dziękuję za tę wiedzę.
Choć prawdę mówiąc dla większości gospodyń nie ma różnicy, bo nawet blogerki kulinarne niestety nie rozróżniają mąki od skrobi w przepisach :(((
Dziękujemy za tak miły komentarz! 🙂 Cieszymy się, że nasze artykuły są źródłem wiedzy i są pomocne!
wydaje mi sie ze jednak maka i skrobia to to samo a jesli chodzi oto co Pani nazywa maka ziemniaczano o ciemniejszej barwie beda to platki ziemniaczane produkowane wlasnie z gotowanych ziemniakow, dostepne sa w roznej granulacji jak tez mielone ale nazywane sa dalej platkami ziemniaczanymi
Wszytko rozumiem tylko nie rozumiem jednego mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych ziemniaków a skrobia ziemniaczana produkowana z bulw pędowych czyli z czego? Bo nie rozumiem? Co to znaczy bulwy pędowe? I to i to jest ziemniak kartofel lub pyra zalezy gdzie ktoś mieszka nigdy nie słyszałam bulwy pędowe ziemniak to jest ziemniak gotowany czy surowy . Mnie w szkole uczono bulwy ziemniaka a nie bulwy pędowe to tak jak by były 2 różne gatunki.
Bulwy pędowe w odróżnieniu od kłączy mają wzrost ograniczony, zwykle nie wytwarzają korzeni przybyszowych, a ich trwałość jest ograniczona do jednego sezonu wegetacyjnego.
i wszystko jasne
A czy skrobia ziemniaczana jest dopuszczona przez sanepid w stołówkach szkolnych?
Tak, skrobia ziemniaczana jest dopuszczona do użytku w stołówkach szkolnych w Polsce, zgodnie z regulacjami sanepidu. Musi jednak pochodzić od zatwierdzonego dostawcy i spełniać standardy bezpieczeństwa żywności.